AKP’nin “MHP’yi toparlama” mesaisi
AKP, MHP ile ittifak kararı aldı. Hiç vakit kaybetmedi. Meclis’i sabaha kadar çalıştırdı. Muhalefetin uyarılarını ve itirazlarını dikkate almadı. AKP ve MHP milletvekilleri uyku arasında yasal düzenlemeyi oylayarak kabul etti.
Bugün yarın Resmi Gazete’de yayımlanır.
MHP’NİN BARAJ SORUNU KALMADI
MHP’nin yüzde 10 seçim barajını aşması zordu. AKP’nin elinden tutarak seçim öncesi barajı aşmayı (!) başardı. Kaç milletvekili çıkarır bilemiyoruz. Ama en azından Meclis’e girmeyi garantiledi.
Hazine yardımı da tamam.
‘KRAL ÇIPLAK’
MHP şimdilik rahatladı. Ama AKP için aynı şeyleri söylemek biraz zor. Sahadan gelen haberler istenilen gibi değil. MHP seçmeni Cumhurbaşkanlığında Erdoğan’a oy vermede pek istekli görünmüyor.
16 Nisan halk oylamasındaki kırılma sürüyor. “Genel seçimde ittifaka oy versem de Cumhurbaşkanlığında başka adaya verebilirim. Sistemde denge kurulmazsa iş çığırından çıkabilir” sesleri duyuluyor.
MHP’li Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün’ün 14 Mart günü bir televizyon kanalında söyledikleri dillerde. Ergün “İttifak yukarıda var da tabanda yok” ifadelerini kullandı. “Kral çıplak” dedi.
MHP’de bu görüşü savunanların sayısı epeyce fazla.
ESECEK RÜZGÂR
MHP’de işler karışık. Bahçeli çevresi “milletvekilliğini garanti ettik” diye sevinse de parti tabanı kaynıyor. Afrin operasyonu nedeniyle bir miktar toparlanma olsa da MHP seçmeninde “arayış” sürüyor.
Önümüzdeki süreç önemli. MHP’nin durumunu rüzgârın esişi belirleyecek.
MHP MUTLU AMA AKP!..
AKP, MHP ile işi bitirse de kafalar rahat değil. AKP yöneticileri “Eskiden dert birdi, şimdi iki oldu” havasında.
Nedenini sorunca başlıyorlar anlatmaya:
“MHP’de ciddi sorunlar var. Parti dağılmış durumda. MHP toparlanmazsa bizim açımızdan ittifakın bir anlamı olmaz. MHP parti tabanına hâkim olmalı ki Cumhurbaşkanlığı seçiminde Reis’e destek versin. Şimdi bir yandan partideki ‘metal yorgunluğunu’ aşmaya çalışırken, diğer yandan da ‘MHP’yi toparlamakla’ uğraşıyoruz.”
AKP’DEN MHP’YE DESTEK
AKP’nin krizi aşmak için MHP mesaisinde olduğu konuşuluyor. Kamuda işe alınacaklar için MHP’ye kontenjan ayrıldığı bildiriliyor. Partili belediyelere talimatlar gitmiş. Yerelde MHP’li müteahhitlere ve işadamlarına da ihale verilmeye başlanmış. Bu yolla MHP yerel örgütlerinin ayakta tutulması planlanıyormuş.
AKP’lilere duyduklarımın doğru olup olmadığını sordum. Konuşmak istemediler. Ama “Yok öyle bir şey” de demediler.
GERİLİM STRATEJİSİ
AKP’nin bir başka taktiği de gerilim stratejisi. Yukarda MHP ile muhalefet arasında gerilim arttırılarak, “MHP tabanının kemikleştirilmesi” taktiği devrede. Meclis’te yaşanan kavgalarda AKP-MHP dayanışması da dikkat çekici.
MHP’lilere yönelik eleştirilerin kavgaya dönüşmesinde, AKP milletvekillerinin çabası gözlerden kaçmıyor.
MHP KONGRESİ
Pazar günü MHP kongresi var. MHP kongresinin görkemli olmasını MHP’den çok AKP ve Beştepe istiyor. Psikolojik üstünlük sağlama çabası öne çıkıyor. Bu nedenle bütün olanaklar seferber edilmiş durumda.
AKP kongrede 3 üst düzey yöneticiyle temsil edilecek.
Dün, Türkeş döneminden beri aktif olan, ancak son dönemde kenarda duran bir MHP’li ile karşılaştım. Türkeş’le, Bahçeli’yle ve MHP’nin önemli isimleriyle fotoğraflarını gösterdi. Otururken televizyonda MHP kongresinin duyurusu yayımlanıyordu.
Sonra Konya yolunda kısa bir yolculuk yaptık. Yol boyu hemen hemen her direkte Bahçeli’nin fotoğrafı ve kurultay çağrısı vardı. Reklam panolarında yine MHP kongresinin afişleri asılıydı.
Kulağıma eğildi ve “MHP hiçbir kongrede böyle reklam yapmadı. Bırakalım kongreyi ne yerel ne genel seçimlerde böyle bir kampanya yürütmedi” dedi.
Sonra da “Bu değirmenin suyu nereden geliyor?” dercesine harcamalara vurgu yaptı.
Neler olduğunu bilmiyorum. Ama milletin ağzı torba değil, büzemiyorsun. Konuşuyorlar işte!..