2022’de çiftçinin gündemi girdi maliyetleri oldu: Ter dökenler hakkını istiyor
Bu yıl gıda fiyatlarının yükselmesine karşı çok sayıda önlem alındı, fiyatlar düşmedi. Pamuk ve ayçiçeğinde üretici plansızlık nedeniyle zarar etti. Gübre, mazot ve yemde yüzde 100’leri geçen fiyatlar oluştu. Süt üreticisi feryat etti, arıcılar dolandırıldı. Tarımda yine zor bir yıl oldu.
SİBEL KOÇ GÜVEN
Cumhuriyet ‘Üretim ekonomisi’ dedi, üreticiyi, köylüyü ‘milletin efendisi’ ilan etti. 80’den sonra uygulanan ekonomi politikaları ise üreticiyi kambur ilan ederek, ülkeyi üretimden kopardı, ithalata yönlendirdi. Üretmeyen, dışarıdan alan, üretimi merkeze koymayan politikaların da sonuna gelindi.
2022 yılında üretici de tüketici de bu politikaların sonucu zor günler geçirdi. Girdi maliyetlerindeki artış yüzde 100’leri aştı, market raflarındaki etiketler daha da yükseldi. Raf fiyatlarını düşürmek için birçok adım atıldı. Gıda Komitesi, Fiyat İstikrar Komitesi kuruldu, Rekabet Kurumu devreye girdi, marketlere, piliç eti üreten firmalara, gübre üreticilerine cezalar kesildi. Gıda ürünlerinde KDV yüzde 1’e indirildi, ihracat engellendi, birçok üründe gümrük vergileri sıfırlandı, çiğ süt fiyatı sabit tutuldu. Tarım Kredi Kooperatiflerinin market sayısı artırıldı, üreticilere sözleşmeli üretim yaptırıldı.
Sorunun kaynağının tarlada olduğu bilinmesine rağmen atılan bazı yanlış adımlar ise üretimi düşürerek, sorunu daha da büyüttü.