Anadolu mirasının Berlin’e kaçırıldığı ortaya çıktı!

Anadolu eserleri dünyanın dört bir yanında ortaya çıkıyor. Pek çok eser çeşitli yöntemlerle yurt dışına kaçılırken, 1940'ta Sivas'taki kazılarda ortaya çıkarılan Hitit Tören Baltası'nın da Berlin'deki bir müzede olduğu ortaya çıktı. Alman Arkeolog Kurt Bittel'ın eseri ülkemizden kaçırdığı düşünüyor.

Sivas’ın Şarkışla ilçesinde 1940 yılında yapılan arkeolojik kazıda Hitit dönemine ait tören baltası bulundu. Kazı başkanı Alman Arkeolog Kurt Bittel tarafından Almanya’ya kaçırıldığı düşünülen Hitit Tören Baltası, Berlin Önasya Müzesi’nde ortaya çıktı.

1940 yılında Sivas’ın Şarkışla ilçesine bağlı Döllük köyünde yapılan kazıda eşine az rastlanır bir eser bulundu. Alman arkeolog Kurt Bittel tarafından bulunan Hitit Tören Baltası, o dönem arkeoloji camiasını heyecanlandırmıştı. Sivas’ta bulunan tarihi eser, yıllar sonra Berlin’de bulunan Önasya Müzesi’nde ortaya çıktı. Eserin bulunmasına öncülük eden Şarkışla Âşık Veysel Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Deniz Karakurt, Hitit Tören Baltası’na ilişkin bilgi verdi.