Balıkesir’de ne yenir? Balıkesir'in meşhur yemekleri
Balıkesir İli coğrafi şartları ve çeşitli etnik grupları coğrafyasında barındırması nedeniyle zengin bir mutfak kültürüne sahiptir.Her etnik grubun kendine has bir mutfak kültürü olduğu gibi zamanla etkileşimleri de olmuştur. İşte Balıkesir'in en meşhur yemekleri...
Marmara bölgesinde yer alan Balıkesir şehri, Ege denizi ile de kıyısı olan doğal güzellikleriyle her yıl binlerce turiste ev sahipliği yapan bir şehirdir. Gastronomi turizmi potansiyeli de oldukça yüksek olan şehir olukça zengin bir mutfağa sahiptir. Mutfağının bu denli zengin olmasının coğrafi şartları ve bu coğrafyada farklı etnik grupların barınmasının da etkisi vardır. Tarıma elverişli geniş topraklar, sanayinin gelişmiş olması, hayvancılığın yaygın olarak yapılması ve deniz ürünleri kullanımı Balıkesir yemek kültürüne yansımıştır.
Balıkesir ili, Türkiye'nin Marmara ve Ege bölgeleri arasında geçiş konumunda bulunan geniş coğrafyaya sahip bir ildir. Ayvalık, Edremit, Erdek gibi yerleşim bölgeleri deniz ile içli dışlı iken, Susurluk, Bigadiç gibi bir kısım yerleşim bölgeleri de iç bölgelerde yer alır. Dursunbey, Sındırgı gibi dağlık bölgelerin yanında Gönen, Havran gibi ovalık bölgeler ile deniz ikliminin etkili olduğu bölgelerin varlığı bu mutfağın zenginliğine de kaynaklık eder.
1) Sura Yemeği
Balıkesir'in yöresel yemekleri denildiğinde ilk akla gelen lezzetlerden biri de sura yemeğidir. Genellikle kaburga eti ve pilav ile hazırlanır. Yapımında yalnızca 6 malzeme kullanılır.
Daha çok kurban bayramlarında yapılan ve özel günlerde tercih edilen bir yemektir. Kuzu ön kolu kaburga tarafından bıçakla açılır içine önceden hazırlanmış iç pilav doldurulur. Bu bölüm iğne iplikle dikilir. Bir kapta sulandırılan salça etin üzerine sürülür. Pişirme kabına su da eklenerek et pişirilir.