Kitaplarla Türkiye’nin deprem günlüğü

Ülkemizde kaç deprem oldu, nerelerde kaç insanımızı kaybettik? İnsan belleğinin yetmediği yerde yine kitaplara başvuruyoruz. İşte bu toprakları sarsan depremlerle ilgili bir demet kitap

ROZERİN DOĞAN

Deprem herkesin korkulu rüyası. Depremleri, şiddetine bağlı olarak ciddi yıkım getiren önemli doğal afet olarak nitelendirebiliriz. En son Gaziantep’te yaşanan deprem… Dünyanın oluşumundan beri, sismik yönden aktif bulunan bölgelerde depremlerin ardışıklı olarak oluştuğu ve sonucunda da milyonlarca insanın ve barınakların yok olduğu bilinmektedir.

Bilindiği gibi yurdumuz dünyanın en etkin deprem kuşaklarından birinin üzerinde bulunmaktadır. Geçmişte yurdumuzda birçok yıkıcı depremler olduğu gibi, gelecekte de sık sık oluşacak depremlerle büyük can ve mal kaybına uğrayacağımız bir gerçektir. Deprem Bölgeleri Haritası'na göre; yurdumuzun yüzde 92'sinin deprem bölgeleri içerisinde olduğu, nüfusumuzun yüzde 95'inin deprem tehlikesi altında yaşadığı ve ayrıca büyük sanayi merkezlerinin yüzde 98'i ve barajlarımızın yüzde 93'ünün de deprem bölgesinde bulunduğu bilinmektedir. Kandilli Rasathanesi verilerine göre son 58 yıl içerisinde depremlerden, 58 bin 202 vatandaşımız hayatını kaybetti, 122 bin 96 kişi yaralandı ve yaklaşık olarak 411 bin 465 bina yıkıldı veya ağır hasar gördü. Sonuç olarak denilebilir ki, depremlerden her yıl ortalama bin 3 vatandaşımız ölüyor ve yedi bin 94 bina yıkılıyor. Konuyla ilgili yazılmış çok sayıda roman, hikâye, anı ve bilimsel kitap bulunuyor. Biz bu derlememizde daha çok bilgilendirici kitapları bir araya getirmeye çalıştık.