'Yeni gün' kutlanıyor

Gece ile gündüzün eşitlendiği Nevruz’da, doğanın uyanışı ile birlikte yeni umutlar yeşeriyor. Orta Asya’dan Balkanlara kadar geniş bir coğrafyada kutlanan bayramda, Türkiye için iyi dileklerde bulunuldu.

KÜLTÜR SANAT SERVİSİ

Binlerce yıllık tarihi olan Nevruz Bayramı’yla dünyanın birçok yerinde baharın gelişi kutlandı. 21 Mart’ta kutlanan, Bahar Bayramı olarak da bilinen Nevruz'un anlam karşılığı "yeni gün". Bu ad, bugünü yeni yılın ilk günü kabul eden kültürlerden geliyor. Telaffuz ve yazım değişikliklerine rağmen birçok kültür bu bayramı bugün de Nevruz Bayramı olarak anıyor.

21 Mart, günümüzde yılbaşı kabul edilmese de geçmişte Babilliler, Sümerler, Persler, Hintliler gibi birçok toplumun kullandığı takvimlerde doğanın uyanışıyla başladığı kabul edilen yeni yılın ilk günüydü. Doğanın uyanışının başladığı bu günü yılın ilk günü kabul eden takvimler oluşturmak insanoğlunun tarım ve hayvancılığı takip edebilmesini sağladı.

CELÂLİ TAKVİMİNDE NEVRUZ

Orta Asya coğrafyasında yaygın olarak kullanılmış olan Celâli Takvimi’nde, yılın ilk günü Nevruz kabul edilmişti. Matematikçi, astronom, tarihçi, filozof ve şair Ömer Hayyam'ın başkanlığındaki bir kurul tarafından düzenlenen Celâlî Takvimi, Büyük Selçuklu İmparatorluğu'nda tarım ve hayvancılığın düzenlenmesinde kullanıldı.