Pandemi beklenmiyor endemi önlemleri alındı

Maymun çiçeği virüsü, Kovid-19 önlemlerinden bunalan ve normalleşmeye başlayan ülkelerde 'Yeni pandemi mi geliyor' endişesi uyandırdı. Dr. Eren Öztürk, DNA virüsü olan maymun çiçeğinin mutasyon oranının, RNA virüsü olan Kovid-19’a göre daha düşük olduğunu söyledi.

HABER: NİDA İŞBAŞ

Son dönemlerde Avrupa’da hızla yayılmaya başlayan, 'maymun çiçeği virüsü' hastalığı olarak bilinen Monkeypox, Kovid-19 pandemisinin etkileri henüz atlatılmamışken yeni bir endişe kaynağı oldu. Afrika dışında nadir görülen maymun çiçeği virüsü, her geçen gün daha fazla ülkeye yayılarak dünyanın sağlık gündeminin ana konusu haline geldi. Uzun aradan sonra ilk kez 6 Mayıs’ta İngiltere’de görülen virüs, son 2 haftada 16 ülkeye yayıldı. Avrupa Birliği'nin (AB) 27 üye ülkesinin, vakalara karşı aşı ve antiviral satın alma kararı aldığı açıklandı.

Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) 27 Mart’ta yaptığı toplantıda açıklanan son verilerle, dünya genelinde 20’den fazla ülkede 300’den fazla vaka görüldüğü bildirildi. DSÖ yetkilileri toplantıda, ülkelerin Monkeypox'un yayılmasını engellemek ve aşı stoklarıyla ilgili verileri paylaşmak için hızlı adımlar atması gerektiğini aktardı.

Peki maymun çiçeği virüsü nedir? Yeni bir pandemi olma ihtimali var mı? Bu durumda aşının önemi nedir? Medikritik.com Genel Yayın Yönetmeni Dr. Eren Öztürk, Monkeypox hakkında telaşa sebep olan tüm bu soruları Aydınlık Avrupa’ya cevapladı.