Yalan bilgi çığ gibi: İşte sosyal yıkıcılar

13,5 milyon vatandaşın doğrudan etkilendiği depremde yalan haber ve bilgilere karşı da mücadele veriliyor. Felaketin ardından doğru bilgiye ulaşmak zorlaştı. İşte sosyal medyadaki yıkıcı yalanlar ve gerçekler...

Türk milleti devletiyle kenetlenerek bin yılın deprem felaketinde yaraları sarmaya çalışırken, oldukça hızlı yayılan yalan haberler ise yıkım yaratıyor. Bir taraftan yıllar önce başka ülkelerde çekilmiş videolar "yağma" görüntüsü olarak dolaşıma sokuluyor; bir taraftan da bırakalım Türkiye'yi dünyanın hiçbir yerinde yaşanmamış yalanlar ortalığa saçılıyor. İçinde bulunduğumuz olağanüstü durumda, bilgi bozmanın can güvenliğini dahi tehlikeye attığını acı şekilde tecrübe ediyoruz. Büyük acılar yaşadığımız bu günlerde doğru bilgiden daha hızlı yayılan yalan ve çarpıtılmış bilgilerle mücadele etmek büyük önem taşıyor. Aydınlık, çeşitli medya organlarından yayılan yalanları ve hakikatleri derledi:

Yanlış: Deprem bölgesinde arama kurtarma çalışması yapılmıyor.

Doğrusu: Bazı sosyal medya hesapları tarafından depremin ilk günü paylaşılan, "Afet bölgesinde arama kurtarma çalışmaları yapılmıyor." iddiaları gerçeği yansıtmıyor.

Resmi makamlardan yapılan açıklamalarda; depremin ilk günü olan 6 Şubat saat 13:04 itibarıyla 9 bin personelin arama kurtarma çalışması yürüttüğü ve bu sayının sürekli artmakta olduğu ifade edildi.

AFAD’dan yapılan açıklamaya göre, depremden etkilenen bölgede 15 bine yakın arama kurtarma personeli, yine aynı şekilde 5 bine yakın araç ve iş makinesi görevlendirildi. Ayrıca AFAD gönüllüsü 10 bin 409 kişi de çalışmalara destek verdi. Bu ekipler 216 araç ve 3 bin 226 iş makinesiyle arama kurtarma faaliyetlerini sürdürdü, 10 ildeki ekiplere ve ambulanslara ilaveten il dışından 602 ambulans, 187 UMKE timi, 2 ambulans uçak ile toplam 2 bin 256 acil sağlık personeli hasar gören illere ulaştı.