Materyalist devrimci Yusuf Akçura! Yusuf Akçura'yı niçin okumalı? İşte TTK Başkanı Yusuf Akçura hakkında bilinmeyenler
Türk tarihçiliğinin ve Türkçülük fikrinin sembol isimlerinden Yusuf Akçura, 87 yıl önce hayata gözlerini yumdu. Geride Türkiye Cumhuriyeti’ne ettiği büyük hizmetler ile hatırlanan Akçura, TBMM adına 6 Ekim 1923’te İstanbul’u işgal kuvvetlerinden teslim alan isim.
11 Mart 1935’te yitirdiğimiz aydınlardan Yusuf Akçura 1893 yılında Harbiye ikinci sınıftayken “Genç Türklük fikirlerine katıldığı ve hizmet ettiği” suçlamasıyla tutuklanır. 1897’de kurmak üsteğmen iken yine hapse atılır. “Aydın ve hürriyetçi gençliğin korkusu olan” Taşkışla Divanıharbi’ne sevk olunur, askerlikten atılır ve ömür boyu ağır hapse mahkûm edilir. Fizan’a sürgüne yollanır. Trablusgarp’tan Paris’e kaçar. Abdülhamit’in saltanat yıllarında Fransa’da öğrenim yapar ve sonra Rusya’ya baba ocağına gider. Türk Milliyetçiliğin temel kitaplarından olan Üç Tarz-ı Siyaset’i Abdülhamit’in istibdat alanında yayımlayamaz. Çünkü Milliyetçilik yasaktır.
Aydınlık'ta "Materyalist devrimci Yusuf Akçura" adlı yazıda Mustafa Solak, Kaynak Yayınlarından çıkan “Türk Devriminin Programı” kitabı üzerinden Akçura’nın fikirlerini ele almıştı. Kitap Akçura’nın 1919-1925 dönemindeki yazı ve konuşmalarını içeriyor.