Vatikan'da ilk kez Osmanlı Tarihi öğretilecek
Papalık Şarkiyat Enstitüsünde ders verecek ilk Türk akademisyen Dr. Canan Parmaksızoğlu Aksoy, "Osmanlı hakkında bilinmeyenler öğretilecek. Eğer yanlış bilgi varsa bu dersle birlikte bu yanlışları düzeltme fırsatı doğacak." dedi.
Vatikan'a bağlı Papalık Şarkiyat Enstitüsünde (Pontificio Istituto Orientale) ilk kez müfredata alınan "Yeni ve Yakın Çağda Osmanlı İmparatorluğu ile Papalık Devleti Arasındaki İlişkiler" dersini vermeye hazırlanan Dr. Canan Parmaksızoğlu Aksoy, böyle bir dersin kendisine teklif edilmiş olmasından ötürü ülkesi adına gururlu olduğunu ve bu derste kendisinin özellikle Türk tarafının ilişkilere yaklaşımını ve bakış açısını aktaracağını söyledi.
Vatikan'a bağlı önde gelen eğitim kurumlarından ve bugüne kadar pek çok önemli din adamının eğitim gördüğü Papalık Şarkiyat Enstitüsü, bu eğitim-öğretim yılında bir ilke imza atarak "Yeni ve Yakın Çağda Osmanlı İmparatorluğu ile Papalık Devleti Arasındaki İlişkiler" dersini müfredatına aldı.
Enstitü, söz konusu dersi vermesi için daha önce Vatikan gizli arşivlerinde araştırmalar yapan, 2017'de "Vatikan Arşiv Uzmanı" unvanını alan, Vatikan arşivlerinin 19. ve 20. yüzyıla ait belgelerinin Türkçe kataloglanıp yayımlanmasını sağlayan tarihçi Dr. Canan Parmaksızoğlu Aksoy'a teklif yaptı. Aynı zamanda Milli Savunma Üniversitesi Öğretim Görevlisi olan Aksoy, tarihte ilk Müslüman ve Türk akademisyen olarak Papalık Şarkiyat Enstitüsünde ders verecek olmasına ilişkin AA muhabirine konuştu.
Aksoy, Papalık Şarkiyat Enstitüsünün Vatikan Devleti’ne bağlı bir yükseköğretim kurumu olduğunu, 1917 senesinde Papa 15. Benediktus tarafından kurulduğunu belirterek, "Tamamen Doğu araştırmaları üzerine yoğunlaşmış, ekümenik bir kurum. Dolayısıyla farklı dini inançlara sahip Hristiyan öğrenciler burada eğitim görebiliyorlar. Dünyada pek çok nüfuzlu patrik ve kardinal bu okulda eğitim almış. Örneğin, Sayın Patrik Bartholomeos bir Orientale Enstitüsü mezunu." dedi.