1 Hafta boyunca yumurta beyazı yerseniz ne olur?

1 hafta boyunca yumurta beyazı yediğinizde vücut inanılmaz reaksiyonlar gösteriyor. Bu ilginç deneyi yapan genç kadının sadece 1 hafta sonunda vücudunda yaşanan değişimlere kimse inanamıyor. İşte ayrıntılar...

Özellikle sporcular ve vücut geliştiricileri tarafından sıklıkla tüketilen yumurta akı, protein bakımından yumurtanın en zengin yeri. Durum böyleyken diyet yapanlar gönül rahatlığıyla yumurta akı tüketebiliyor. Bazen yalnızca haşlanmış yumurtanın beyaz kısımlarını yiyerek bazen de yumurta akıyla beyaz omletler yaparak protein desteği sağlamaya çalışıyorlar. Peki sizce bu ne kadar doğru? Christine Yu isimli genç bir kadın sağlıklı beslenme programına yalnızca yumurta akı yiyerek devam etmeye karar verince ortaya sonuçlarıyla bizi şaşırtan çok ilginç bir deney çıkıyor. Gelin hep birlikte Christine’in deneyine bir göz atalım.

Christine Yu, sağlıklı beslenme konusunda kendini geliştirmeye çalışan bir kadın. Genellikle kahvaltılarda yumurtasını haşlanmış veya omlet olarak yiyor. Ve yumurtasını bu şekilde tüketirken bütün halde tercih ediyor. Ancak bazı zamanlarda daha farklı diyetler yapma konusunda da meraklı. Bu nedenle Christine bir deneyi için yalnızca yumurta beyazı yemeye başlamış. Bu kararı almasında sadece yumurta beyazı yemeyle ilgili yazılan olumlu haberler ve birçok sporcunun önerileri etkili olmuş. Christine deneyine başlamadan önceki düşüncelerini şu şekilde ifade ediyor:

2 HAFTA BOYUNCA YALNIZCA YUMURTA BEYAZI YEDİ

“Sabahları genel olarak iki yumurta yerim. Az pişmiş, çok pişmiş, omlet ne derseniz diyin, o konuda seçici değilim. Bazen yumurtayı pişirirken içine ıspanak gibi farklı malzemeler de koyarım. Yanında da meyve yerim. Yani iki hafta boyunca her gün yumurta akı yemeye karar vermem zor olmadı. Zaten her türlü yiyordum.  Her ne kadar sarısı lezzetli ve besleyici olsa da yumurtanın akı daha az kalori, yağ ve kolesterol içeriyor. Yani epey cezbedici. Ayrıca protein bakımından da çok zengin. Beslenme uzmanı Karen Ansel da bu konuda çalışmalar yapmış ve 'Üç buçuk gramında bile o kadar çok protein var ki vücut yapmak isteyenlerin sık sık bunu tercih etmesi tesadüf değil' diyor. Bu süreçte tek aklıma takılan şu oldu: Yumurta sarısını özler miyim ve sadece yumurta beyazı yediğimde bir farklılık olur mu, bunu hissedebilecek miyim?”

"DOYMAYACAĞIMDAN KORKMUŞTUM AMA YANILMIŞIM"

Genç kadın diyeti esnasında yaşadıklarını da bizlerle paylaşıyor:

“Bu iki hafta boyunca hiç yumurta sarısı yememiş olsam da zaman zaman yumurta akını sebze ya da meyvelerle bir arada yedim. Bu süreçte hiç karnım kazınmadı. Deneye başladığımda doymayacağımdan korkmuştum ama yanılmışım”

İçerdiği yoğun protein sayesinde 2 veya 3 yumurta beyazının onu saatler boyunca tok tuttuğunu söyleyen genç kadın, aynı zamanda yumurta beyazının spor kalitesini de artırdığını iddia ediyor. Spor yaptığı zamanlarda ağır yiyecekler yemekten uzak duran Christine, bugünlerde yumurta akını haşlanmış olarak tüketmeye çalışıyor. Christine’in bir gün deneyimlediği spor rutini şu şekilde:

“Sabah spor yapmadan bir şeyler yemeliyim. Hafif şeyleri tercih ederim ki mideme oturmasın. Çırpılmış yumurta hafif tanımına pek uymasa da haşlanmış yumurta akının aslında epey hafif olduğunu öğrendim. Bana gereken enerjiyi verdiler ve muz le tost yediğim günlere oranla daha az karbonhidrat almış oldum. Hiç karın şişliği hissetmedim, midem rahatsız olmadı.”

BAZI OLUMSUZLUKLAR DA YAŞANDI

Şu ana kadar genç kadının olumlu tecrübelerinden bahsetmiş olsak da bu süreçte yaşadığı bazı olumsuzluklara da değinmeden geçmeyelim. Öncelikle Christine her sabah yumurta beyazı yemenin oldukça sıkıcı bir rutin olduğunu belirtiyor. Her gün yumurta yiyebileceğini iddia eden Christine, yumurta akına ise 2 hafta bile zor dayandığını söylüyor. Bu süreçte birçok yumurtayı ziyan ettiğini itiraf eden genç kadın, yumurta sarısının da vücudumuz için çok gerekli olan birçok vitamini barındırdığının altını çiziyor. Özellikle yumurtada bulunan B, D ve E vitaminleri ve demir gibi birçok mineralin yumurtanın sarı kısmında bulunduğunu ifade ediyor.

DENEYİN SONUNDA NE OLDU?

2 haftalık deneyinin sonunda Christine yumurta akının faydalarını hissetmiş olsa da yumurtayı bütün halde yemeye devam edeceğine dair açıklama yapmış. Yalnızca yumurta akı yemenin hem yeterli besleyiciliğe sahip olmadığını hem de birçok yumurtanın israf olduğunu söyleyen Christine, böylece eski yeme alışkanlığına geri dönmüş oldu.

Sonraki Haber