1 kaşık eklemeyi unutmayın! Asla kararmayan, tam kıvamında aşure tarifi

Ülkemizin kültürel zenginliğini de temsil eden aşurenin tahmin edilebileceği gibi kesin bir tarifi yok. Çünkü bu ikonik tatlı Türkiye'nin farklı yörelerinde, değişik tariflerle hazırlanıyor. Ancak yine de klasik bir tarif arıyorsanız işte tam ölçülere sahip aşure yapımı...

Hicri takvimin ilk ayı olan Muharrem Ayı'nın 10. günü Aşure Günü olarak geçiyor. Bolluk bereketin, birliğin ve dayanışmanın bir sembolü olan aşure, özellikle bu tarihte hemen hemen her evde pişiriliyor.

Aşure hazırlanırken ana malzeme olarak genellikle buğday, pirinç, kuru fasulye, nohut, şeker ve su kullanılıyor. Geriye kalan malzemeler de dediğimiz gibi yöreden yöreye, evden eve ve hata damak zevkine göre değişiklik gösteriyor. Bugün ise sizlerle Aşure Günü yaklaşırken  çok beğenilen klasik bir tarif paylaşacağız...

AŞURE İÇİN GEREKLİ MALZEMELER

* 2 su bardağı aşurelik buğday
* 2 yemek kaşığı pirinç
* 2 su bardağı haşlanmış nohut
* 2 su bardağı haşlanmış fasulye
* 150 gram kuru kayısı
* 150 gram kuru incir
* 150 gram kuru üzüm
* 1 su bardağından biraz az fındık
* 2 litre su (buğdayları pişirmek için)
* 4 litre sıcak su (su azaldıkça eklemek için)
* 1 tatlı kaşığı karanfil
* 1 çay bardağı su (karanfili kaynatmak için)
* 1,5 su bardağı sıcak süt
* 3 su bardağı toz şeker
* 1 fiske tuz
* 1 fiske karabiber

Bu ölçüler ile 15 kase aşure hazırlayabilirsiniz. Eğer daha küçük kaselere pay ederseniz aynı ölçüden daha fazla porsiyon elde edebilirsiniz.

AŞURE TARİFİ - AŞURE NASIL YAPILIR?

1) İlk olarak nohut ve fasulyeyi ayrı ayrı haşlayın.

2) Buğdayı yıkayıp, tencereye alalın ve üzerine kaynar su ekleyip 10 dakika kaynatın. Çıkan sarı suyu süzün. Aynı işlemi bir kez daha tekrar edin ve suyunu süzün.

3)Daha sonra üzerine 2 litre kadar su ekleyin, 50 dakika kadar buğdayı kaynatın.

PÜF NOKTASI: Dilerseniz akşamdan iki kez kaynatıp, suyunu süzerek daha sonra sıcak suda sabaha kadar bekletebilirsiniz. Akşamdan ıslatırsanız, 15 dakika kaynatmanız yeterli olacaktır.

4) Kuru kayısı ve kuru inciri küçük küçük doğrayın.

5) Ardından doğradığını bu meyveleri ve kuru üzümü geniş bir kaseye alarak üzerine sıcak su ekleyin ve bekletin.

6) Arada gerektikçe sıcak su eklemeyi ihmal etmeyin. Suyu azalan buğdaylarınıza biraz daha sıcak su ekleyin.

7) Yaklaşık 50 dakika kadar kaynattığınız ve yumuşayan buğdaya yıkanmış pirinç, pişmiş nohut, haşlanmış fasulye, küçük doğranmış kayısı, incir ve kuru üzümünde suyunu süzerek ekleyin. 15 dakika kadar kaynatın.

8) Küçük bir cezve içerisine karanfili alın ve suyu da ekleyerek 10 dakika kadar kaynamaya bırakın. Bu sırada suyu azalan buğdayların üzerine tekrar sıcak su ilave edin.

9) Son olarak süzgeçten geçirdiğiniz karanfil suyu, fındık, sıcak süt, şeker, isteğe bağlı tuz, karabiberi ekleyerek karıştırın ve yaklaşık 15-20 dakika daha kaynatın.

10) Hazırladığınız aşureyi tek tek cam kaselere bölüştürün. Biz bu ölçüler ile 15 kase aşure elde edebilirsiniz.

Aşure kaselerde soğumaya yüz tutunca, üzerini fındık, ceviz, fıstık, kuş üzümü, kuru üzüm ve nar taneleri ile süsleyebilirsiniz. Afiyet olsun.

AŞURE GÜNÜ 2023 NE ZAMAN?

Muharrem ayı 19 Temmuz 2023 Çarşamba günü idrak edilecek. Bugün aynı zamanda Hicri yılın ilk günü dolayısıyla yılbaşı olacak. Muharrem ayının onuncu günü ise Aşure Günü olarak kutlanıyor. Bu güne özel geleneksel aşure yapılıyor ve komşulara dağıtılıyor.

İslam inancına göre, Hazreti Adem'den itibaren peygamberlerin hayatında önemli hadiselerin yaşandığı, bereket, paylaşma, birlik ve beraberliğin simgesi aşurenin yapıldığı muharrem ayının onuncu günü olan "Aşure Günü" idrak edilecek.

Buna göre; Muharrem ayının 10. günü kutlanan Aşure Günü 28 Temmuz 2023 Cuma gününe denk geliyor.

Sonraki Haber