1 Mayıs’a giderken işçilere mikrofon uzattık: Sendikalaşmayı engelleyenlere göz yumulmasın

Yarın 1 Mayıs! Kimi meydanlarda, kimi iş yerinde 1 Mayıs'ı karşılayacak. Sendikal haklarını kullandıkları için işten çıkarılan işçiler ise direnişle bayramı selamlayacak

Derinleşen ekonomik kriz ve artan yaşam maliyetlerinin faturası bu sene bankaların insafına kalan emekçilere kesildi. Bu manzarada bu sene 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Bayramı’nın yakıcı gündemi hayat pahalılığı ve sendikal örgütlenme hakkı oldu. Aydınlık, anayasayla korunan sendikal haklarını almak için mücadele eden emekçilere mikrofon tuttu. Talep net “Sendikal hakkımıza sahip çıkmak için alanlardayız.”

‘GÜCÜMÜZÜ KAYBETMEDİK’

Pas South’ta işçiler, sendikalı olmak istedi. İşveren, işten çıkardı. Kar kış demediler. Dedikleri tek şey “Biz bu işi başarmak ve kadın gücünü herkese göstermek istiyoruz.” oldu. Pas South’ta günlerdir fabrika önünde direniş çadırında nöbete devam eden Mervenur Kılıç’tan çağrı var:

“Bizler Petrol İş’te sendikalaştığı için işten çıkartılan emekçileriz. Emeklerimiz yok sayılsa da gücümüzü kaybetmedik. 1 Mayıs İşçi Bayramı Emek ve Dayanışma Günü’nde ‘Biz buradayız.’ demenin; ellerimizi birbirine kenetlemenin tam zamanıdır. Az ile yetinmek değil, geçinebilecek ve gelecek için daha rahat edebilecek, bir birikim yapabilecek borç batağında değil de refah bir hayat yaşayabilecek; işten eve, evden işe değil de lüks olmayacak kadar normal olan sosyal bir hayat dahi yaşayabilmek için birleşebilmenin en önemli günü olan 1 Mayıs’ta tüm işçi emekçi kardeşlerimizi meydanlara bekliyoruz.”

Petrol-İş Sendikası Trakya Şube Başkanı Mehmet Kaya da “Haksızlıkların eşitsizliklerin adaletsizliklerin ve ezilmenin olmadığı; emeğin sömürülmediği; aydınlık, eşit ve güzel günlerin geleceği umuduyla tüm emekçilerin 1 mayıs gününü kutluyorum. Umarım bir dahaki 1 Mayıs’a kadar haksızlığa uğrayan Pas South işçileri zafere ulaşacak.” dedi.

‘MESAJLA İŞTEN ATILDIM’

Olaylar aynı. Hikayeyi yaşayanlar farklı. Bormatek’te örgütlenen Birleşik Metal-İş Sendikası, çoğunluk tespitini alınca, işveren 7 kişiyi işten çıkardı. Dün bu sayı 20’ye ulaştı. Birleşik Metal-İş Sendikası İzmir Şube Başkanı Ali Çeltek’in verdiği bilgilere göre işten çıkarılmadan önce tüm işçilere sendikadan istifa etmeleri yönünde baskı yapıldı. Bormatek’te işten çıkarılan işçilerden Kemal Oral şöyle konuştu:

"Bizim isteğimiz işçi sınıfının özgürce kararlarını uygulatmasıdır. 1 Mayıs'a girerken vereceğimiz en güzel mesaj budur. Çünkü işçi sınıfının hakları şimdiye kadar hep gasp edildi. Birçok olayda gördük. İşveren sendikanın yetki belgesi olmasına rağmen sendikalı işçileri işten çıkarabiliyor. Açılan davalarda, davaların daha erken görülüp bir an önce karara kavuşması çok önemli. Biz kazanacağımız bir dava olacağını biliyoruz. Ancak süreç çok uzun olduğu için bekleyen arkadaşlarımızın maddi ve manevi gücü yok. Bizim isteğimiz bu tarz davaların yargı tarafından daha çabuk karara bağlanması. Sendikalaşmanın önündeki engeller kaldırılsın. Dün akşam işten çıkarıldım. Evrak dahi imzalatmadan Sosyal Güvenlik Kurumundan gelen bir mesajla işten atıldım.”

Bormatek işçileri

SENDİKALAR NE YAPACAK

Sendikalar bu sene hayat pahalılığına karşı ve örgütlenme hakkını savunmak için meydanlarda olacak. Ücretlerin alım gücünün korunması için kapsayıcı ekonomik ve sosyal politikalar, güvencesizliğe karşı örgütlenme; kamuda taşeronla mücadele ve birçok konu gündeme alınacak.

Bu talepler çerçevesinde Türk-İş, Taksim Meydanı’nda tören düzenleyecek ve 81 ilin 30’unda ortaklaşa eylem alanlarında olacak.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu ile İstanbul’da Maltepe miting alanında eylem yapacak.

Birçok sendikanın çağrısıyla 3 büyük ilde buluşmaların adresi şöyle olacak:

  • Ankara’da Tandoğan Meydanı
  • İstanbul’da Taksim Meydanı ve Maltepe miting alanı
  • İzmir’de Gündoğdu Meydanı
Sonraki Haber