1 Mayıs'ta Adana'ya: İşçi talep eden değil yöneten konuma!

Vatan Partisi İşçi-Sendika Bürosu, vatan ve emek mücadelesinin omuz omuza ilerlediğini belirtti. Örgütlenmedeki engellerin kaldırılmasını talep etti. ‘TÜRK-İŞ’le beraber meydanlara’ çağrısı yaptı.

Vatan Partisi'nden 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kapsamında yazılı açıklama yapıldı. Vatan Partisi'nin kıdem tazminatını devlet güvencesine bağlayacak yasal bir düzenleme yapacağı belirtilen açıklamada, sendikaların durumu eleştirildi. İşçi sorunlarının, ülke sorunlarına göz kapatarak çözülemeyeceğine dikkat çekildi.

Vatan Partisi Merkez İşçi-Sendika Bürosu Başkanı Merkez Yürütme Kurulu Üyesi Hüseyin Karanlık tarafından yapılan açıklamada şunlar kaydedildi:

“Türkiye işçi sınıfının, emekçilerin ve üreticilerin 1 Mayıs’ını selamlıyoruz. Üretenler, emekçiler, toplumun bütün sınıfları gibi 1 Mayıs’a zorluklar içinde giriyor. İşçi sınıfının ve Türkiye’nin sorunları ağırlaşıyor. 1980 sonrası işçiyi, emekçiyi, üretenleri ezen sistemin sonuna geldik. Türkiye, işçi sınıfıyla birlikte, yeni ve büyük bir kararın eşiğindedir. Vatan ve emek mücadelesi omuz omuzadır. Önümüzdeki büyük çözümde emekçilerin siyasete ağırlığını koyması, hem Türkiye’nin zorluklarını aşmak bakımından hem de işçi sınıfının sorunlarını çözmek açısından zorunludur.

İşçilerimizin ezici bir kısmı örgütsüzdür. Sendikalaşma mücadelesi veren emekçileriniz, işten çıkarılmaktadır. Sendika özgürlüğü ve örgütlü bir sınıf için etkin bir yasal düzenlemeyle ve sorunu kökten çözeceğiz.

Hüseyin Karanlık

YASAL DÜZENLEME YAPACAĞIZ

“Kıdem tazminatının çeşitli gerekçelerle uygulanmaması veya uygulanmama tehdidi de işçilerimizin kabusu olmuştur. Kıdem tazminatını da devlet güvencesine bağlayacak yasal bir düzenleme yapacağız. Sendikalarımızın yalnız sözleşmeleri yapan, maaşların takipçisi olan ve gerisine karışmak istemeyen tutumları, bugünkü koşullarda işçileri hak, hukuk ve güvencesini kaybetmekten kurtaramaz. Ülkesine sahip çıkmayan ülke sorunlarına ilişkin duruşu olmayan işçi hareketinin ve sendikanın toplu sözleşmeden kaynaklanan ve diğer işçi hak ve hukukunu koruması da mümkün değildir. İşçi sınıfı talep eden değil, yöneten konumlara gelmelidir.

BÜYÜK ÇÖZÜM İÇİN GÖREVLER

“14 Mayıs, büyük çözüm için işçi sınıfına ve hepimize büyük görevler yüklüyor. Vatan Partisi 55 yıldır emek ve vatan mücadelesinin, işçi sınıfının ve üretenlerin sarsılmaz kalesi olarak milletvekili seçimlerinde büyük çözümü temsil ediyor. Vatan Partisi, 171 işçi milletvekili adayı ile listelerinde en çok işçi olan partidir. Yeni dünya, yükselen Asya uygarlığı ufuklarında kurulurken işçi sınıfımızın, emekçilerimizin refahı, çözümleri, özlemleri de Asya ikliminde yükseliyor. Vatan Partisi, emekçilerin geleceği olan Türkiye’deki yükselen Asya’nın öncü partisidir. Türkiye’nin ve emekçilerimizin önündeki zorlukları vatanımıza ve emeğimize sahip çıkarak, bunun da gereği olarak, Vatan Partisi’ne oy vererek, Vatan Partisi’ni güçlendirerek aşacağız. Bu 1 Mayıs’ta vatan ve emek mücadelesinin kalesi TÜRK İŞ’le birlikte Adana’da olacağız.”

MEMURA EK ZAM TALEBİ

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkan Vekili Talip Geylan, memurlara ek zam ve refah payı verilerek alım güçlerinin yükseltilmesi talebinde bulundu.

Geylan, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, bugünün kendileri için taşıdığı anlam ve değerin büyüklüğüne işaret etti. "1 Mayıs'ın, gerginliklerin yaşandığı bir gün olmaktan çıkarılıp, adına yakışır bir bayram havası içinde kutlanan, daha uzun bir zamana yayılan, tüm çalışanların sorunlarının gündeme taşındığı ve çözüme kavuşturulduğu bir süreç olmasını arzu etmekteyiz." ifadesini kullanan Geylan, ancak bu şekilde 1 Mayıs'ın tüm çalışanlar açısından daha anlamlı hale gelebileceğini, tüm sendikaların asgari müştereklerde fikir birliği sağlayabileceğini belirtti. Memurlara ek zam ve refah payı verilerek alım güçlerinin yükseltilmesini, enflasyon farkının ortaya çıktığı ay itibarıyla ödenmesini, sözleşmeli ve güvencesiz çalışmanın bütünüyle kaldırılarak tüm kamu çalışanlarının güvenceli ve kadrolu biçimde istihdam edilmesini beklediklerini aktaran Geylan, 1'inci dereceye gelmiş bütün kamu personelinin ek gösterge rakamlarının 3600'e yükseltilmesi, memurlara da dini bayramlarda ikramiye verilmesi, tüm ek ödemelerin emekliliğe sayılması ve emeklilikteki ayrımın kalkması gerektiğini ifade etti.

İŞ KANUNU GÜNCELLENMELİ

HAK-İŞ, 1 Mayıs Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü kapsamında “1 Mayıs Bildirisi”ni teşkilatı ve kamuoyu ile paylaştı.

Bildiride talepler dile getirildi. Bazıları şöyle:

“Bütün çalışanları ve toplu sözleşme düzenini koruyacak, çalışanların aileleri ile birlikte insanca yaşamasına imkan tanıyacak ücret düzenlemelerinin yapılmasını talep ediyoruz. Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun yapısının katılımcı bir anlayışla yeniden belirlenmesini istiyoruz. Milli gelirden, ekonomik büyümeden ve refah artışından hak ettiğimiz payı almak istiyoruz. İş kazası ve meslek hastalıklarının yaşanmadığı bir çalışma hayatı talep ediyoruz. Kayıt dışı istihdamın ve çocuk işçiliğinin önlenmesini, işsizlik oranlarının düşürülmesini istiyoruz. 4857 Sayılı İş Kanunun, işgücünün değişen şartlarına uygun iş güvencesi ve sendikalaşmayı güçlendirecek şekilde güncellenmesini istiyoruz. Kıdem tazminatının şarta bağlı olmaksızın uygulanmasını, kıdem tazminatına erişimin kolaylaştırılmasını ve güvence sağlanmasını talep ediyoruz.”

Sonraki Haber