1 Ocak 2024'te yürürlüğe giriyor! 'Şehirler arası otobüslerde yeni bir dönem başlıyor'
Ulaştırma Bakanlığının açıklamasına göre, 1 Ocak 2024 itibariyle şehirler arası yolcu taşımacılığında yeni bir dönem başlıyor. Dönemi başlatan gelişmeler bakan tarafından duyuruldu. İşte detaylar...
Şehirler arası yolcu taşımacılığında, 1 Ocak 2024'te yeni bir dönem başlıyor. Alınan kararlara göre, otobüslerde artık araç takip cihazı bulunması zorunlu hale gelecek ve cihazlarla otobüslerin yer bilgileri elektronik ortamlara bildirilecek. Taşıtların konum, tarih ve saat bilgileri 2 dakikalık periyotlar halinde Bakanlığa iletilecek.
AN BE AN TAKİP
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, yaptığı yazılı açıklamada, yolcu taşımacılığında en fazla tercih edilen ulaşım aracı olan şehirler arası otobüslerde yeni döneme geçildiğini ifade etti.
Söz konusu otobüslerin son dönemde karıştıkları kazalarla gündeme geldiklerine dikkati çeken Uraloğlu, "Şehirler arası yolcu taşımacılığı faaliyetlerinde kullanılan otobüslerde araç takip cihazı takma zorunluluğu olacak.
U-ETDS SİSTEMİ KULLANILACAK
Taşıtların konum, tarih ve saat bilgileri 2 dakikalık periyotlar halinde Bakanlığımızın Ulaştırma Elektronik Takip ve Denetim Sistemi'ne (U-ETDS) elektronik ortamda iletilecek." bilgisini paylaştı.
Bakan Uraloğlu, araç takip hizmeti veren firmaların sistemleri üzerinden araç takip bilgilerinin Bakanlığa iletileceğini belirterek, plaka üzerinden tüm sorgulama ve eşleştirme işlemlerinin U-ETDS üzerinden yapılacağını kaydetti.
Yolcu taşımacılığında şoför ve yolcu bilgilerinin U-ETDS sistemine iletildiğine işaret eden Uraloğlu, araç takip bilgilerinin de aynı sisteme iletilmesiyle ilgili tüm hazırlıkların tamamlandığını, taşımacı firmalarla gerekli koordinasyonun sağlandığını bildirdi.
AMAÇ GÜVENLİ VE HUZURLU SEYAHAT
Karayolu Taşıma Yönetmeliği çerçevesinde yolcu taşımacılığı faaliyetinde bulunan taşıtları kapsayan uygulamanın 1 Ocak 2024'te yürürlüğe gireceğini vurgulayan Uraloğlu, araç takip bilgilerinin, korsan ve usulsüz taşımacılığın engellenmesi, taşımacı firmaların rekabetçi, sürdürülebilir ve adil bir yapıda faaliyetlerine devam etmelerinin sağlanması, vatandaşların herhangi bir mağduriyet yaşamadan güvenli ve huzurlu bir şekilde seyahat etmeleri için kullanılacağını ifade etti.
ACİL DURUMLARDA KULLANILACAK
Uraloğlu uygulama sayesinde, kara yoluyla gerçekleştirilen yolcu taşımacılığında taşıma ve trafik güvenliğinin artırılmasını da amaçladıklarını dile getirerek, "Kara yolu yolcu taşıma hatlarında ve güzergahlarında gerekli planlamaların yapılmasına doğrudan etkisi olacağı gibi, doğal afet, kaza veya buna benzer yaşanabilecek olumsuz diğer durumlar için bu bilgilerin etkin bir şekilde kullanılacağını öngörüyoruz." değerlendirmesinde bulundu.
Bakan Uraloğlu, kurallara uyulmaması durumunda firmalara gerekli uyarıların yapılacağını ve yaptırımların uygulanacağını kaydetti.