1. Sinoloji ve Çin Araştırmaları Sempozyumu yarın başlıyor

Çin - Türk Öğrenci Birliği’nin girişimleri ile çevrimiçi olarak düzenlenen 1. Sinoloji ve Çin Araştırmaları Sempozyumu yarın başlıyor. Alanında uzman birçok değerli akademisyen ve araştırmacının katıldığı sempozyum Türkiye’de Sinoloji ve Çin araştırmalarına yeni yönelimler ve stratejiler geliştirmek amacı ile birçok saygın kurumu bir araya getirdi. İstanbul üniversitesi, İstinye Üniversitesi, Shanghai Üniversitesi, Shanghai Uluslararası Araştırmalar Üniversitesi, BRIQ Dergisi ve Çin Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği gibi birçok kurumun işbirliği ile düzenlenen sempozyumun açılış konuşamalarını T.C. Pekin Büyükelçisi Sn. Abdulkadir Emin Önen ve Ç.H.C. Ankara Büyükelçisi Sn. Liu Shaobin yapacaklar.

BİRÇOK ÖNEMLİ AKADEMİSYEN SEMPOZYUMDA

İstanbul Üniversitesi Çin Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Eyüp Sarıtaş’ın başkanlığını yaptığı bilim kurulunda Türkiye’den Hacı Bayram Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Giray Fidan, Ankara Üniversitesi DTCF Sinoloji Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Gürhan Kırilen, İstinye Üniversitesi Kuşak ve Yol Çalışmalar Merkezi Başkanı Doç. Dr. Efe Can Gürcan, Bitlis Eren Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gülnar Kara, Kayseri Erciyes Üniversitesi Çin Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı Başkanı Dr. Nurcan Kalkır ve daha birçok akademisyen var.

Bilim kurulunda Çin’den ise Çin’deki tek profesör Türkolog Prof. Dr. Shen Zhixing, Pekin Üniversitesi öğretim üyeleri Prof. Xin Luo ve Doç. Dr. Zan Tao, Shaghai Üniversitesi Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Guo Changgang ve Dr. Yang Chen, Shanghai Uluslararası Araştırmalar Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Han Zhimin yer alıyor.

Sempozyumda Türk Sinolojisinin genel durumları, Türk tarihi açısından Çince’nin önemi, Türkçe Çince çeviride karşılaşılan genel sorunlar ve detaylı incelemeler, Wolfram Eberhard ve Türk Sinolojisine katkıları, Kuşak Yol ve Türkiye, Türkiye Çin ilişkileri gibi kapsamlı konularda uzman isimler sunum yapacaklar.

AMAÇ TÜRK-ÇİN İLİŞKİLERİNİ GELİŞTİRMEK

Sempozyum ile ilgili konuşan Pekin Türk Öğrenci Birliği Başkanı ve sempozyum düzenleme kurulu üyesi Mustafa Altınkaya şunları söyledi;

“Biz bu sempozyum ile daha önce yapılmayanı yapıyoruz. Türkiye’de Çin araştırmaları batı gözlüğünden kurtulup Türk aklı ile Türk izanı ile yapılır hale gelmelidir. Biz doğrudan yanayız yalanlarla ve çarpıtmalarla mücadele edeceğiz. Türkiye ve Çin yükselen iki büyük güç. Bu iki ülkenin kazan kazan temelinde işbirliği yapması hem ülkemiz için hem Çin için faydalıdır. İşbirliğinin gelişmesi için ise iki ülkenin birbirini anlaması, tanıması oldukça önemli. Maalesef Türkiye’de Sinoloji ve Çin araştırmaları oldukça dağınık ve yetersiz. Üstelik son birkaç yıla kadar bazı Atlantikçi çevreler tarafından sürekli sabote edilen bir alandı. Çin’i tanımayan, hiç Çin’e gitmemiş, Çince bilmeyen Çin’e dair bütün bilgisi batı kaynaklarında yazdığı kadar olan lümpen bir sınıf var. Bu sınıfın en büyük amacı Türkiye Çin ilişkilerini baltalamak ve gelişmesine engel olmak. Doğal olarak bu durum Türkiye’nin özellikle dış politikada Çin ile olan ilişkilerini zorlaştırıyor hatta çoğu zaman yanlış ve eksik bilgi ile adım atılmasına yol açıyor. Elçilikler başta olmak üzere bu alanda çalışma yapan herkes ve tabi Çin’de öğrencilik yapan bizler yani Türk Öğrenci Birliği üyeleri bu yanlışları eksiklikleri sürekli görüp hissediyorduk. Bu duruma sessiz kalmadık ve Türkiye’nin bu alanda çalışma yapan en değerli akademisyenlerini bir araya getirerek bu sempozyumu düzenledik. Her yıl düzenli olarak gerçekleştirme ve her yıl düzenli olarak Türkiye’de Çin araştırmalarının durumunu konuşma ve strateji ve yönelimler belirleme iradesindeyiz. Türkiye ve Çin’in arasında diplomatik ilişki kuruluşunun 50. yılına özel olarak düzenlediğimiz bu sempozyumda amacımız net olarak budur. İlgili herkesi bekleriz.”

Sempozyum zoom uygulaması üzerinden düzenlenecek. Katılamak ve detaylı bilgi almak için www.sinolojisempozyumu.turkogrencibirligi.org adresini ziyaret edebilirsiniz.

Sonraki Haber