1 tatlı kaşığı tüketildiğinde hafızayı canlandırıyor! İşte zihni güçlendiren şifa kaynağı
Bir takım besinler, beynin ve hafızanın korunmasına katkı sağlarlar. Türk mutfağında sıklıkla karşılaştığımız bir çeşni, hafıza koruyucu efsanevi niteliklerini sergilemeye başladı.
Son dönemde hafıza sorunu yaşayanların sayısı hızla artıyor. İleri yaşlarda görülen hafıza sorunları artık genç yaştaki kişilerde de görülmeye başlandı.
Sağlıksız beslenme alışkanlıkları, uyku bozuklukları, vitamin eksiklikleri ve depresyon gibi sorunlar genç yaştaki insanların unutkanlık sorunu yaşamasına yol açabiliyor.
Özellikle bilgisayar ve cep telefonunun günlük yaşamın bir parçası haline gelmesi, unutkanlık yaşını giderek düşürmüş durumda.
B12-D3 vitamin ve folik asit eksikliği de unutkanlık sorununa yol açabiliyor.
HAFIZAYA İYİ GELDİĞİ ORTAYA ÇIKAN BAHARAT
Sosyal medyada sağlıklı tavsiyeler paylaşan Osman Müftüoğlu'unun güçlü bir bellek için önerdiği 3 baharat dikkat çekti.
1. Zerdeçal
2. Safran
3. Kimyon
ARAŞTIRMAYLA KANITLANDI
Alman bilim adamları tarafından yapılan ve 'Stem Cell Research and Therapy' dergisinde yayımlanan bir araştırma, zerdeçalda bulunan bir maddenin, beynin iyileşmesinde rol alan sinir hücrelerinin gelişimine yardımcı olduğunu gösterdi.
Araştırmacılara göre günde 1 çay kaşığı zerdeçal tüketmek bile beyni korumaya yetiyor.
ZERDEÇAL NASIL TÜKETİLİR?
Zerdeçal her türlü tüketilebilir, fakat içerdiği kurkumin yalnızca yağda çözünebilir olduğundan yağ içeren yemeklerin yanında veya yoğurt gibi içeriğinde doğal olarak yağ bulundurulan besinlerle karıştırılarak tüketilmesi önerilmektedir. Bir kase yoğurdun içerisine 1 tatlı kaşığı zerdeçal eklemeniz yeterli olmaktadır.
KİMYON NERELERDE KULLANILIR?
Birden çok formda kullanılabilen kimyonun en sık kullanıldığı yer mutfaklardır. Baharat olarak tohum ya da çekilmiş toz halinde neredeyse her yemeğe ilave edilebilen kimyon, aromatik tadıyla özellikle etle hazırlanan köfte, kokareç, lahmacun ve güveç gibi yemeklere, soslara ve harçlara hatta sebze ve baklagil türünde ki gıdalara dahi lezzet katar.
Henüz öğütülüp toz haline gelmemiş tohumlarından kimyon çayıda yapmak içinde kullanılabilir. Özellikle çay olarak tüketildiğinde, B, B12, A ve C gibi vitaminleri barındırdığı için vücut fonksiyonlarının aktif çalışabilmesine de yardımcı olur.
Bir diğer kullanım alanı, dstilasyon(damıtma) yöntemi ile elde edilen kimyon yağı formudur. İdrar attırıcı olması yanı sıra gaz ve şişkinlik giderici etkisi ile sıra hazmı da kolaylaştırır.
KİMYONUN FAYDALARI NELERDİR?
Özellikle inflamasyonu iyileştirme, sindirim sistemine yardımcı olma, zayıf bağışıklık sistemini güçlendirme ve viral enfeksiyonlara karşı önlem almayı sağlayan kimyonun genel olarak faydaları şunlardır:
-
Bağışıklık sistemini destekler
Tohumunda bulunan C vitamini sayesinde vücudun bağışıklık sistemini destekler. Stres, soğuk ve kötü hava koşullarından etkilenen vücutta bağışıklık sistemi düşer. Tohumlarından hazırlanan çay bağışıklığı güçlendirerek bu sorunların giderilmesine yardım eder.
-
Solunum yolu rahatsızlıklarında etkilidir
Tohumları balgam söktürücü özelliği ile nefes yollarında oluşan mukusun kolaylıkla temizlenmesine yardım eder. Vücutta uyarıcı görevi görerek nefes yollarından mukusun temizlenmesinin ardından rahatsızlık durumunun iyileşmesini sağlar.
-
Enfeksiyonlara karşı savaşır
Antibakteriyel özellikleri ile vücutta adeta bir dezenfektan görevi görerek gıda kaynaklı rahatsızlıklara ve enfeksiyonlara karşı savaşır. Antibakteriyel özelliği ile vücuda giren ve rahatsızlığa sebep olabilecek bazı bakterileri etkisiz hale getirme konusunda vücudu destekler.
-
Sindirim sistemini düzenler
Suya eklediğinizde bağırsak hareketlerini düzenleyip sindirime yardımcı olur. Sindirim enzimlerini uyararak, genellikle yemek sonralarında hissedilen şişkinliğe engel olur.
-
Metabolizmayı çalıştırır
Vücudun metabolizma hızının yavaş olması, vücutta bulunan yağ ve şeker depolanacağı için kilo alımına neden olur. Metabolizmayı harekete geçirir ve kilo alımına neden olan yağ ve şekerin fazlasını yakar.
KİMYON NELERE İYİ GELİR?
Kimyon birçok rahatsızlığa iyi gelen şifalı bir bitki olmasıyla birden fazla formda kullanılır. Bu farklı formlar ve vücuda faydaları şu şekilde listelenebilir:
- Yağ formu saçlarda kullanıldığında saç dökülmesini azaltır
- Bolca demir barındırdığı için kansızlığa iyi gelir
- Cilt problemlerini hafifletir
- Metabolizmanın hızlandırıp, mide sorunlarını azaltır
- İçeriğinde ki lif sayesinde kabızlık gibi bağırsak sorunlarına iyi gelir
- Yaşlanmaya direnç göstererek, yaşlanma belirtilerini geciktirir
- Detoks etkisi yaparak vücudu toksinlerden arındırır
- Çay olarak tüketildiğinde zayıflamaya yardımcı olur
SAFRANIN FAYDALARI NELERDİR?
- Safran antioksidan bakımından oldukça zengindir. Strese karşı hücreleri korur.
- Yaşa bağlı olarak zihinsel bozukluklara iyi gelir.
- İltihapların tedavisinde de kullanılır.
- Hafıza kaybına iyi gelir. Ayrıca hafızayı güçlendirmesiyle de bilinir.
- Hem erkeklerde, hem de kadınlarda cinselliğe iyi gelir.
- Astım gibi solunum yolu hastalıklarının tedavi sürecine destek olur.
- Antikanserojen özelliği mevcuttur. Kanserli tümörlerin yayılmasını engeller ve küçülmesine yardımcı olur.
- Safranın kokusunun rahatlatıcı ve yatıştırıcı etkisi vardır.
- Sindirim bozukluklarının tedavisinde kullanılır. Sindirim sistemine destek olur.
- Peptik ülserin tedavisinde kullanılır.
- İştah açıcıdır. Bu yüzden kilo almak isteyen kişilerin beslenme programına eklenebilir.
- Diş etini güçlendirir. Diş eti ağrılarını azaltır.
- Cilt lekelerini azaltır. Cildin parlak ve canlı görünmesine yardımcı olur.
- Cildin yaşlanmasını önler. Güneşin zararlı etkilerine karşı cildi korur.
SAFRAN NASIL KULLANILIR?
Safran, aktarlarda ve marketlerde genellikle toz halinde satılır. Safran baharatı pilav, tavuk ve çorba gibi yemeklerin içerisine eklenerek kullanılır. Aynı zamanda çay yapımında da kullanılır. Özellikle ülser ve sindirim sorunları için safran çayı tüketilebilir.
Safran Çayı Nasıl Yapılır?
Öncelikle 2 fincan su kaynatın. Fincanın içerisine 5-6 adet safran koyun. Kaynar suyu safranın üzerine dökün 5 dakika demlenmesi için bekleyin. Demleme işleminden sonra safran çayını tarçın ve şekerle tatlandırabilirsiniz.
Safran Çayı Ne Kadar İçilmeli?
Safran çayı, güçlü etkileri olan bir çaydır. Bu yüzden günlük tüketimi 1 fincanı geçmemelidir. Ayrıca haftada en fazla 4 kez içilmesi önerilir. Kalan günlerde mutlaka ara verin ve vücudunuzu dinlendirin.