10 Ağustos Medyanın Halleri

İşte günün öne çıkan köşe yazıları

FETÖ NEREDE

Fuat Bol/Hürriyet

FETÖ elebaşı F. Gülen ölse ve hatta ABD yıkılıp yer ile yeksan olsa bile, iliklerimize kadar nüfuz etmiş bulunan FETÖ belası bitmez.

Önceki yazıda işaret etmiştik, milyon kere işaret etsek azdır. Bunların yapılandıkları en tehlikeli yerlerden biri de üniversitelerdir. Zira bunlar devri iktidarlarında tüm yandaşlarına dr., doçent, prof. unvanlarını bol keseden dağıttılar.

Bizler istediğimiz kadar FETÖ’ye karşı olalım; üniversitelerdeki evlatlarımız FETÖ’cü öğretim üyelerinin elinde ise, bizim en şiddetli mücadelemiz bile bir şey ifade etmeyecektir.

Zira, geleceğimizi onlara teslim ediyoruz.

MİT, Askeriye’de ve Emniyet’te yaptığı çalışmayı YÖK’te ve üniversitelerde de aynen sürdürmeli ve kangren olmuş bu uzuvlar kesilip atılmalıdır.

TÜRKİYE AFRİKA’DA ÖRNEK ÜLKÜ

İsa Tatlıcan/Sabah

Geçen mart ayında Mali Silahlı Kuvvetleri'ne Bayraktar TB2 SİHA'ları teslim edilmişti. Afrika'nın bu mütevazı ülkesi Mali'de özgürlük bildirisini imzalayan Albay Goita'nın masasında Bayraktar TB2'nin maketi vardı. Sadece bu örnekte bile sömürgecilere karşı Afrika'daki uyanışta Türkiye'nin ne kadar etkili olduğunu görebiliriz. Türkiye'nin Afrika ülkeleriyle ilişkilerini geliştirmek için son 20 yılda gösterdiği çaba, kıtada dikkat çekici bir varlığa dönüştü. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Afrika ülkeleri liderleriyle kurduğu sıcak diplomatik ilişkilerin yanı sıra TİKA, THY, Yunus Emre Enstitüsü ve Türkiye Maarif Vakfı gibi kurumlarla bu ilişkiler güçlendirildi. Ülkemizde 6 binden fazla Afrikalı öğrenci eğitim alırken Türkçe'nin yaygın şekilde kullanılması için çalışmalar yürütülüyor.

40 YIL SONRA GÜNDEMİMİZDEN ÇIKAN ‘SORUN'

Kurtuluş Tayiz/Akşam

Türkiye'nin en zor yıllarında, siyasi kriz ve ekonomik çöküş günlerinde bile PKK terörü 'sorun' sıralamasında birinciliği elden hiç bırakmamıştı. 40 yıl boyunca neredeyse tek gündemimiz "terör" tehdidiydi. 40 yıl sonra bu tehdidin ortadan kalkmış olması aslında mucize sayılabilecek bir gelişme.

Bu büyük başarının mimarı kuşkusuz Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan başkası değil. Teröre karşı kararlı duruşu olmasaydı bu sorun ortadan kalkmazdı. FETÖ'nün tasfiye edilmesini de bu kapsamda değerlendirmek gerekiyor. TSK'nın terörü dışarıda, inlerinde bitirme taktiği ile Hakan Fidan'ın istihbarat teşkilatını teröre karşı konumlandırması da bu büyük gelişmenin başlıca ayaklarını oluşturuyor.

Son bir not: Terör tehdidi her ne kadar ülke gündeminden çıkarılmışsa da terör örgütü varlığını hâlâ sürdürüyor. İktidar el değiştirirse terör tekrar geri döner ve kolay kolay da bir daha gitmez!

AFRİKA’DA TARAFINIZI SEÇTİNİZ Mİ?

Nedret Ersanel/Yenişafak

Daha işin başından, ‘işte Afrika’nın yeraltı madenleri şunlardır, bu önemlidir’ türünden klişeleri/yorumları ertelemeli, ‘Batı Afrika’yı sömürdü biz samimi/kötü gün dostuyuz’ mottosunu ise yükseltmeliyiz; ‘Türkiye Afrika’nın tarafındadır’!

Batı bile, niyeti yine kötü olmasına rağmen aynı mayına bir daha basmaktan çekiniyor. Geçmişten canı yanan Afrika’nın ilişkilerinde buna dikkat ettiği ortada. Hassasiyeti istismar etmeden yeni aşamaya geçmek gerekiyor. Ukrayna ve Ortadoğu’dan sonra Doğu’nun, Pasifik kuşatmasına karşı cepheyi ileride kurma planı, ABD-Çin-Rusya’nın Afrika’da yüzleşmesiyle yeni safhaya geçecek…

Sınandığımız her defasında Afrika’nın tarafında yer almalıyız. Korkmadan. ‘Taraf seçmeye’ gerek yok. Tarihin doğru tarafındayız zaten. Türk’e yakışan da budur…

ADI KALDI BİR

Salih Tuna/Sabah

Değişmeyen tek şey değişmenin kendisi denir ya, bana sorarsanız değişmeyen bir şey daha var:

"Değişimi" ağzından düşürmeyen mürai takımı.

"Değişim" dedim de aklıma geldi şimdi. İBB Başkanı İmamoğlu'nun Tunceli'den CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nu aradığı telefon görüşmesini izlediniz mi?

O "değişim" afra tafraları nasıl da sönüverdi değil mi? Bir ara, eşinin selam ve saygılarını iletmek için "Dilek Hanım da..." dedi ama devam etmedi. Terini sile sile Kılıçdaroğlu'nun eşi Selvi Hanım'a saygılarını ileterek telefon görüşmesini sonlandırdı.

Hayret ettim.

O kadar ki, Abdullah Gül gibi "İnsan gerçekten hayret ediyor" sözünü terennüm ederken kendimi yakaladım.

Sonraki Haber