'10 bin madencimizin ellerinden öpüyoruz'

Madenciler, kömür ocaklarında uyguladıkları yöntemlerle enkazda kalan canlara umut oldu. Türk madencilik sektörünün temsilcileri de 10 ilimizi etkileyen depremin ardından tek yürek olduklarını bildiren açıklamalarda bulundu.

Bugüne kadar yaşanan tüm doğal afetlerde yaraları sarmak için en ön safta yer alan maden işçileri, bu depremde de çok sayıda mucizeye imza attı. Madencilerin doğal arama kurtarmacı olduğu, doğal afetlerde zaman yitirmeden hemen bölgeye intikal etmeleri gerektiği yaptıkları çalışmalar sonrasında daha net bir şekilde anlaşıldı.

Türkiye’nin kalbi, 6 Şubat 2023'te meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğünde iki depremin yıktığı 10 il ile atıyor. Dünyanın dört bir tarafından arama kurtarma uzmanları deprem bölgesinde enkaz altında kalan canları kurtarmak için olağanüstü bir emek veriyor. Ömürleri yer altında geçen madenciler, termal kameraları ve teçhizatlarıyla "domuz damı" adını verdikleri yöntemle 10 ilde yüzlerce vatandaşımızı enkaz altından çıkarmayı, bu vatandaşlarımızı ikinci kez hayata tutundurmayı başardı. Hatta Kahramanmaraş'taki arama kurtarma çalışmalarına katılan bir madenciye canlı yayında muhabir, "Canınızı hiç düşünmüyor musunuz?" diye sordu. Madenci "Bizim canımız yok şu anda. Bizim canımız şu anda Türkiye." dedi.

Türk madencilik sektörünün temsilcileri de ocaklarını kapattı, iş makinalarını sahaya gönderdi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Maden Sektör Kurulu ve İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) Başkanı Rüstem Çetinkaya, "Bu büyük felaketin ardından tüm Türkiye nasıl tek yürek olduysa madencilik sektörü olarak biz de tek yürek olduk. Gözünü kırpmadan bölgeye giden madencilerimizin canla başla verdiği mücadele hala devam ediyor. Madencilerimizin enkazlarda verdiği mücadeleye minnettarız, haklarını ödeyemeyiz. Bundan sonrası için de maden sektörü olarak elimizden gelen tüm desteği vermeye devam edeceğiz." dedi.

'TÜRKİYE SİZE MİNNETTAR'

Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Alimoğlu, da ilk günden beri tek gündemlerinin deprem olduğunu söyledi. Alimoğlu, "Ocaklarımızı kapattık iş makinalarımızla sahadayız. Bazı madencilerimiz yeni aldıkları iş makinelerinin ilk kez marşına depremde arama kurtarma çalışmalarında bastı. Madencilerimiz geçmişte orman yangınlarında bütün doğal afetlerde hepsinde öncü oldu, yine her koşulda halkımızın yanındalar." diye konuştu. Alimoğlu, "Bizlerde, Türkiye’nin dört bir yanından gelen 10 bin madencimizin ellerinden öpüyoruz. Kozlu, Soma, Armutçuk, Amasra, İzmir, Zonguldak başta olmak üzere ülkemizin dört bir yanından gelen madencilerimiz Türkiye size minnettar." diyerek görüşlerini özetledi.

'GECE GÜNDÜZ ÇALIŞACAĞIZ'

Hiç vakit kaybetmeden kriz masası oluşturduklarını bildiren Türkiye Madenciler Derneği Başkanı Ali Emiroğlu da şunları söyledi:

"Madencilerimiz gözlerini kırpmadan kendi hayatlarını riske atarak, insanüstü bir çabayla sayısız canımızı enkaz altından kurtaran madencilerimize ne kadar teşekkür etsek azdır. Şimdi bir taraftan kayıplarımızın yasını tutarken, diğer taraftan da yaralarımızı sarmak için gece gündüz çalışacağız."

Sonraki Haber