Karaman'da 100 bin dekar tarım arazisini dolu vurdu

Karaman’da etkili olan dolu, tarım arazilerine ve meyve bahçelerine zarar verdi. Karaman Ziraat Odası Başkanı Mehmet Bayram, Aydınlık’a yaptığı açıklamada bölgede en az 100 bin dekar alanda zarar oluştuğunu belirtti

Karaman'da perşembe günü etkili olan dolu, tarım arazileri ve meyve bahçelerinde zarara neden oldu. İl Tarım Müdürlüğü ekiplerinin yaptığı ilk incelemelerde, buğday, mısır, arpa, fiğ ve şeker pancarı ekili arazilerin yanında elma bahçelerinde hasar oluştuğu belirlendi. Aydınlık’a konuşan Karaman Ziraat Odası Başkanı Bayram, dolu nedeniyle 100 bin dekar alanda zarar oluştuğunu aktararak Tarım İl Müdürlüğü teknik ekiplerinin bölgede hasar tespit çalışmalarına başladığını söyledi. Merkeze bağlı Kılbasan köyünde yapılan incelemelere katılan Vali Hüseyin Engin Sarıibrahim, zararın boyutunun belirlenmesi için çalışmaların süratle başlatıldığını söyledi. Çalışmalar sonucunda hasarın giderilmesi için gerekli başvuruları yapacaklarını belirten Sarıibrahim, şunları kaydetti:

"İlimizde yoğun dolu yağışı ve sert rüzgarla beraber özellikle elma bahçeleri, buğday, arpa, şeker pancarı ekili arazilerimizde zarar oluştu. Tespit faaliyetlerimiz dün itibarıyla başladı. Yaklaşık 21 köyümüzde zarar tespitlerini hızlı bir şekilde tamamlayıp hem Bakanlığımız hem Cumhurbaşkanlığı
nezdinde gerekli girişimlerde bulunacağız. Şimdiden zarar gören çiftçilerimize geçmiş olsun."

Dolu nedeniyle elma bahçesi zarar gören Ahmet Öz de 50 dekar arazisinde hasarın büyük olduğunu belirterek, "Saat 17.00 civarı yağmur başladı. Tarladan ayrılıp bir süre sonra geri döndüğümde filelerin yıkıldığını ve dolunun bahçemize zarar verdiğini gördüm. Fileler devrildikten sonra da yaklaşık 10 dakika dolu devam etti." dedi.

‘HASAR 100 BİN DEKARI ETKİLEDİ’

Karaman Ziraat Odası Başkanı Mehmet Bayram, uzun süredir kuraklık nedeniyle bekledikleri yağmurun sel ve afete neden olduğunu belirterek, “Yağış 20’ye yakın köyde ciddi hasara yol açtı. Yakın zamandaki en ciddi dolu hasarı oluştu. Fileli elma bahçelerinde hasar büyük. Dolu fileleri yırtmış ve çoğu yerde de yere sermiş. Dere yatakları taştı. Kenarlarda bulunan ekili alanlarda hasar daha büyük. Başaklı arpa ve buğday ekili alanlarda ürün yere yatmış durumda. Bu alanlarda hasar yüzde 90 civarında. Ayrıca şeker pancarı ve mısırda da hasar var. Üreticilerimize geçmiş olsun diyoruz. İlgili kurumlar da hemen harekete geçerek hasar tespitine başladı. Bölgede can kaybı olmaması tesellimiz oldu.” dedi.

Sonraki Haber