100 yaşın üzerindeki kişi sayısı artıyor

Hollanda İstatistik Kurumu'nun (CBS) verilerine göre, ülkede 100 yaşını geçen insan sayısı 5 yıl önceye göre yaklaşık yüzde 20 oranında arttı.

Araştırmalar, önümüzdeki yıllarda bu artışın devam edeceğini gösteriyor. 100 yaş ve üzeri insanların büyük bölümünü kadınlar oluşturuyor. Uzmanlara göre, insan yaşının giderek uzaması, kalıtsal nedenlerden çok yaşam biçim ve sosyal olanaklarla bağlantılı. Hollanda'da 5 yıl önce 100 yaşın üzerindeki insan sayısı 400 civarındaydı. Bu yılın başlarında yapılan bir araştırmaya göre, bu sayı 2 bin 600'e ulaştı. 2030 yılında 100 yaşını geçenlerin sayısının 4 bine yaklaşması bekleniyor. Kophenag Üniversitesi'nden Hollandalı ileri yaş tıbbı uzmanı Prof. Dr. Rudi Westendorp, RTL Haber'e yaptığı değerlendirmede, insan yaşamının uzamasını yaşam koşullarının iyileşmesine bağlıyor. Westendorp'a göre beslenme, hijyen ve sağlık hizmetleri gibi birçok unsur, geçmişe kıyasla çok daha iyi. Bu da insanların daha rahat yaşamasına ve yaş almasına neden oluyor.

Uzun yaş konusunda tarihsel ve genetik verileri araştıran Prof. Dr. Eline Slaagboom, "Hayat vücuda zarar veriyor. Son 200 yılda beslenme, hijyen ve sağlık alanındaki tüm gelişmelere rağmen genetik olarak uzun yaşayan ailelere mensup kişiler bile 115 yaşını geçemiyor" diyor. Hollanda'da kadınlar, erkeklere göre ortalama daha uzun yaşıyor. Şu anda en yaşlı kişi 110 yaşındaki Ebeltje Boekema-Hut adlı bir kadın. Ülkedeki 100 yaşını geçen her 10 kişiden 8'i kadın. Geçen yıl 15 Mayıs'ta hayatını kaybeden Hollanda'nın en yaşlı insanı Anne Brasz-Later adlı kadın 114 yaşındaydı. Ancak son yıllarda, erkekler arasında da 100 yaşını geçenlerin sayısında da önemli artış kaydedildiği belirtiliyor.

Sonraki Haber