‘100. Yıla 100 bin atama çok yakışacak’

Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Talip Geylan 2023-2024 Eğitim-Öğretim Yılı taleplerini açıkladı.

Okullarda ders zilinin yine sorunlarla çaldığını ifade eden Talip Geylan, sorunların başında öğretmen yetersizliğinin geldiğini belirtti. 1 Eylül tarihi itibariyle yapılan 45 bin öğretmen atamasının ihtiyacı karşılamadığını söyleyen Talip Geylan şu açıklamayı yaptı:

“Sendikamızın yaptığı ücretli öğretmen araştırmasına göre 78 ilde ücretli öğretmen sayısı 76 bin 485, norm kadro açığı ise 75 ilde 83 bin 547’dir. Ücretli öğretmenler ders başına ücret alırken, sigortası yatmamakta, diğer öğretmenlerimizin sahip olduğu haklardan faydalanamamaktadır. Adeta modern bir kölelik düzenini anımsatan bu uygulama ile öğretmen açığı giderilmeye çalışılırken, bu uygulamanın eğitime kaybettirdikleri ise hiç göz önüne alınmamaktadır. Dolayısıyla öğretmen açığının ücretli öğretmenler ile giderilmesini istemiyoruz. Deprem bölgesindeki ihtiyaç ve 80 bine yakın ücretli öğretmen görevlendirmesi göz önüne alınarak, Cumhuriyetimizin 100. Yılında tam 100 bin atama müjdesi bekliyoruz.”

SÖZLEŞMELİ ÖĞRETMENLİK KALDIRILMALI

Öğretmen atamalarında adil dağılımın önemine dikkati çeken Geylan, "Bazı branşlarda kontenjan sayısı yetersiz olduğu için KPSS’den yüksek puan alan öğretmenlerimiz atanma imkânı bulamamaktadır. Atama sayısının artırılması ve kontenjanların adaletli şekilde belirlenmesi gerekmektedir. Öğretmen atamaları sadece kadrolu yapılmalı, ücretli öğretmenlik uygulaması ve sözleşmeli öğretmen ataması tedavülden kaldırılmalıdır." dedi. Öğretmenlik Meslek Kanunu ile ilgili düzenlemelerin Yüksek Mahkeme’nin iptal ettiği hükümler dikkate alınarak, öğretmenlerin beklentileri doğrultusunda yapılması gerektiğini dile getiren Talip Geylan'ın açıklamasındaki öne çıkan talepler şöyle:

  • Sınav kaldırılmalı; 5 yılını dolduran öğretmenlerimiz uzman, 10 yılını dolduran öğretmenlerimiz başöğretmen unvanı almalıdır.

  • Yönetici atamalarında mülakat kaldırılmalı, tüm atamalarda sadece yazılı sınav puanı esas alınmalıdır.

  • Elverişsiz bölgelerde görev yapmayı teşvik etmek amacıyla Zorunlu Hizmet Tazminatı getirilmelidir.

  • Eğitim çalışanlarına yönelik şiddetin önüne geçmek amacıyla caydırıcı ve önleyici müeyyideler getirilmelidir.

  • Aile bütünlüğünün korunması için il içi ve il dışı mazeret tayin talepleri karşılanmalı, il/ilçe emri uygulaması getirilmelidir.

  • Okullardaki hizmetli personel ve güvenlik görevlisi ihtiyacı giderilmelidir.

  • Yoksulluk sınırı 39 bin TL’ye dayanmışken, yıllık enflasyon yüzde 58,94 iken, toplumun tüm kesimlerinin olduğu gibi kamu çalışanlarının da aldığı maaş ile geçinmesi, mümkün değildir. Eğitim çalışanlarına hak ettiği ücretler verilmelidir.

  • Eğitimde fırsat eşitliğinin sağlanması için tüm imkânlar seferber edilmelidir.

  • Milli Eğitim Bakanlığı bütçesi artırılmalıdır.

Sonraki Haber