103 yıllık ŞAN

Kurtuluş Savaşı döneminde işgalcilere karşı 103 yıl önce destansı bir mücadeleyle kurtarılan Şanlıurfa'da 11 Nisan, büyük bir gurur günü olarak anılıyor.

Birinci Dünya Savaşı sonunda imzalanan Mondros Mütarekesi'nin 7. maddesini gerekçe gösteren İngilizlerin ve ardından Fransızların işgaline karşı cemiyet kuran Urfalılar, büyük bir mücadele ile kazanılan başarı ile kentlerine "Şanlı" unvanını kazandırdı.

ONİKİLER

Cemiyet kurarak kentte işgale karşı mücadeleyi başlatan eski İdare Meclisi azası Hacıkamilzade Hacı Mustafa, Barutçuzade Hacı İmam, polis komiserliğinden ayrılmış Arabizade Şakir, eşraftan Mollazade Hacı Mahmut Efendi, Hacıkamilzade Reşit Efendi mahdumu Hacı Mustafa Efendi, Hacı Bedirağazade Halil Ağa, Güllüzade Osman, esnaftan Şellizade Ali Ağa, tüccardan Nebozade Hacı İmam, Jandarma Tabur Mülhakı Mülazım Adil Hulusi, Mülazımıevvel Hüseyin Pertev ve Jandarma Çavuşu Sofizade Hacı Mustafa Çavuş, tarihe "Onikiler" olarak geçti. Mustafa Kemal'in emriyle Urfa Savunması'nı örgütleyen ve birliğe komutanlık eden Ali Saip (Ursavaş) Bey, "Urfa Kahramanı" lakabıyla anıldı. Üzerinden 103 yıl geçen destansı mücadele, kentte hiçbir zaman unutulmadı. Mücadele yıllarına dair fotoğraf, evrak, silah ve mühimmatlar, depremlerden önce 3 Şubat'ta tadilata giren Kurtuluş Müzesinde saklanıyor. "Onikiler"in heykelleri de bu müzede sergileniyor. Ayrıca kentte "Onikiler" isminde bir mahalle de bulunuyor.

'BAĞIMSIZLIK SEVDAMIZ'

Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül şöyle konuştu:

“Bu şehrin insanı mücadeleci bir ruha sahiptir. Hazreti İbrahim'in, zalim Nemrut'un saltanatına karşı kahramanca duruşu da bu mücadeleye dahildir, tüm imkansızlıklara karşı imkansızı başaran şehrin kahramanları Onikilerin kurtuluş destanı da. Fransızların işgaline canı pahasına geçit vermeyen cesur yüreklerin bağımsızlık savaşı da bu mücadelenin kanıtıdır. Şanlıurfa halkının bağımsızlık sevdası karşısında ne düşman durur ne imkansızlıklar ne toplar ne de silahlar." Bu büyük kahramanlık dolayısıyla TBMM tarafından kente, "Şanlı" unvanı ile "İstiklal Madalyası" verildiğini ifade eden Beyazgül, "Urfa'nın evlatlarına verilen bu kadirşinaslık tarih boyunca bir taç olarak şerefle taşınacaktır." ifadelerini kullandı.

Sonraki Haber