115 oturumda Anadolu uygarlıkları

Göbeklitepe’den Karahantepe’ye, Laodikya’dan Smyrna’ya, Olympos’tan Assos’a Türkiye’nin her tarafında yapılan kazı, araştırma ve arkeometri sonuçlarının tartışılacağı sempozyum beş salonda çok sayıda yerli ve yabancı bilim insanının katıldığı 115 oturumda beş gün sürecek

En son 2019 yılında Diyarbakır’da yapılan “Kazı, Araştırma ve Arkeometri Sempozyumu”nun 42’incisi Denizli’de başladı. Salgın nedeniyle 2020 ve 2021 yılında yapılamayan sempozyum, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü, Denizli Büyükşehir belediyesi ve Pamukkale Üniversitesi iş birliği ile Nihat Zeybekçi Kongre ve Kültür Merkezinde yapılıyor.

Sempozyumun açılışına Kültür ve Turizm Bakan yardımcısı Nadir Alpaslan, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Gökhan Yazgı, Denizli Belediye Başkanı Osman Zolan, Pamukkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kutluhan ile arkeoloji dünyasından çok sayıda akademisyen ve öğrenci katıldı. Beş gün sürecek sempozyumda beş ayrı salonda kazı sonuçları, araştırma sonuçları ve arkeometri sonuçlarına ilişkin toplantılar yapılacak.

BİNLERCE YILLIK YOLCULUK

Açılış konuşmasını Pamukkale Üniversitesi Öğretim Üyesi aynı zamanda Düzenleme Kurulu ve Laodikya (Laodikeia) Kazı Başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek yaptı. Şimşek, iki yıl aradan sonra toplanmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirterek şöyle konuştu: “Anadolu’da yaşam insanlık tarihi ile başlar. Bu topraklar tarih boyunca yüzlerce uygarlığı bağrında yaşatmış ve bunlara ait dünyanın en önemli kalıntılarını yine bağrında görmüştür. Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk her alanda olduğu gibi Anadolu arkeolojisinin de önemini bilen, geleceğini gören ve en büyük katkıyı yapan liderimizdir. Bizler dünyanın en özverili bilim insanlarını oluşturuyoruz. Kavurucu sıcakların altında binlerce yıllık yolculuğa çıkan ve kazdığı kentin tekrar ayağa kalktığını hiçbir zaman göremeyecek bilim insanlarıdır arkeologlar. Ancak biz arkeologlar tarihin derinliklerinde kalmış bilgileri ortaya çıkarmanın gururunu da yaşarız.”

YÖNETMELİK DEĞİŞSİN KAZI ÇALIŞMALARI DESTEKLENSİN

Prof. Dr. Şimşek, bakanlığın araştırmaları desteklediğini belirterek teşekkür etti, bu katkıların yerel yönetimlerce de desteklenmesini istedi. Emlak vergisinden verilen tabiat varlıklarının korunmasına ilişkin katkı payının verginin toplandığı illerdeki arkeolojik çalışmalara dağıtılmasını isteyen Şimşek, bir yönetmelik değişikliğine gidilerek bu paydan arkeolojik çalışmaların da yararlanmasının yolunun açılmasını istedi.

TARİHİN BAŞLANGIÇ NOKTASINDAYIZ

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan da Türkiye'nin son yıllarda arkeolojik kazılarda çok önemli aşamalar kat ettiğini belirterek, "Artık arkeolojik kazılarımız gerek çalıştırdığı personelle bir şenlik yerine, bir bilimsel çalışmaların yaşandığı merkeze dönüştü" dedi. Türkiye'nin çok özel bir kavşakta yer aldığına dikkat çeken Alpaslan, "Burası, insanlık tarihinin, insanoğlunun yeryüzünde hayata ve maceralarına başladığı toprakların başlangıç noktasıdır. Bu topraklar son derece kıymetli. Belki dünyada eşi benzeri olmayan bir zenginlik ve miras üzerinde yaşıyoruz. Her ne kadar enerji kaynaklarımız olmasa da belki bundan çok daha önemli bu insanlık tarihinin başlangıcında, bu topraklarda bulunmak belki bizler için çok büyük bir nimet. Bunun kıymetini, özelliklerini ve gerekli çalışmaları yaparsak

bunun da çıktılarının sonuçlarını hayatımızda, ülkemizde göreceğimize inanıyorum. Bu anlayışla bu çalışmaları yürütmemiz gerektiğine inanıyorum" diye konuştu.

BİR YILDA 673 BİLİMSEL ÇALIŞMA YAPILDI

Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Gökhan Yazgı ise 2021 yılında Türkiye'de 146 Türk kazısı ile 29 yabancı kazının gerçekleştirildiğini ifade etti. Geçen yıl toplam 670 arkeolojik çalışmanın yapıldığını vurgulayan Yazgı, şu bilgileri verdi: "Pandemi koşullarının olumsuzluklarına rağmen 2019 yılından itibaren kazı çalışmaları yıl boyunca sürdürülmeye çalışıldı. 2002 yılında müze sayısı 183 iken 2022 yılı Mayıs ayı itibarıyla 210'a yükseldi. Ayrıca son 20 yılda 163 müze onarımı ve yenileme çalışması gerçekleştirildi."

Konuşmaların ardından sempozyumun ilk oturumu Prof. Dr. Ayla Sevim Erol başkanlığında Prof. Dr. Celal Şimşek’in “2021 yılı Laodikya Kazı ve Restorasyon Çalışmaları” ve Prof. Dr. Necmi Karul’un “Göbeklitepe ve Karahantepe Kazı Çalışmaları 2021” adlı sunumlarıyla devam etti.

Göbeklitepe’den Karahantepe’ye, Laodikya’dan Smyrna’ya, Olympos’tan Assos’a Türkiye’nin her tarafında gerçekleşen kazı, araştırma ve arkeometri sonuçlarının tartışılacağı sempozyum beş salonda çok sayıda yerli ve yabancı bilim insanının katıldığı 115 oturumda gerçekleştirilecek.

LAODİKYA 1690 YIL SONRA İZLEYİCİLERLE BULUŞTU

Denizli'nin Pamukkale ilçesindeki Laodikya Antik Kenti'nde yer alan 2200 yıllık antik tiyatro, tamamlanan restorasyon çalışmalarının ardından ilk misafirlerine kavuştu. UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi'nde yer alan antik kentteki tiyatro, kazı başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek başkanlığında 2019'da başlatılan restorasyon çalışmalarının tamamlanmasının ardından ilk misafirlerini ağırladı. Yaklaşık 15 bin kişinin katılım sağladığı tiyatro açılışı kapsamında İzmir Devlet Senfoni Orkestrası özel bir konser gerçekleştirdi.

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan konser öncesinde yaptığı konuşmada, tiyatronun tekrar ayağa kaldırılmasında emeği geçenlere teşekkür etti. Şehirlerin ancak tarihleriyle var olabileceğini belirten Demircan, "Asıl alkış buranın ruhu olan Denizlililere. Eğer bu ruh, duygu, heyecan burada olmasa ne bu fenomen yapı olurdu ne de bu akşam buradaki muhteşem kalabalık. Kültür Bakanlığının 2 temel konusu vardır. Birincisi, somut mirasımızı korumaktır. Somut miras işte bu antik şehirlerdir, tarihi mekanlardır, höyüklerdir. Türkiye’nin dört bir yanında binlerce kazılacak alan var" dedi.

DÜNYAYA GÜZELLİKLER YAYIYORUZ

Demircan, Anadolu'nun kendisinin bir kervansaray olduğunu dile getirerek, şöyle konuştu: "Bu dünyanın köprüsü Anadolu'dur. Bu dünyanın merkezi de Anadolu'dur. Nerede bir medeniyet varsa, eğer kaynağını arıyorsak orası bizim memleketimizdir. Ve bu insanlar buradan bütün dünyaya inanılmaz güzellikleri yaymışlar. Böylesine önemli bir işte herkes çok heyecanlı. Emin olun burada bu mekânda Kültür ve Turizm Bakanlığı adına bu tarihi atmosfere baksanız siz de destanlar yazarsınız."

Laodikya Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek de Denizli Büyükşehir Belediyesi ile birlikte proje yaptıklarını, Güney Ege Kalkınma Ajansı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı destekleriyle tiyatroyu ayağa kaldırdıkları ve kazıların 20'inci yılında bunu Denizlililerle paylaştıkları için mutlu olduklarını söyledi.

Sonraki Haber