13 yıl sonra bir araya geldiler! Cumhurbaşkanı Erdoğan, Mısır Cumhurbaşkanı Sisi ile görüştü

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 18. G20 Liderler Zirvesi kapsamında bulunduğu Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi'de, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ile görüştü.

13 yıl sonra bir araya geldiler! Cumhurbaşkanı Erdoğan, Mısır Cumhurbaşkanı Sisi ile görüştü

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 18. G20 Liderler Zirvesi'nin gerçekleştirildiği Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi'de, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ile resmi bir görüşme gerçekleştirdi.

13 YIL SONRA BİR ARAYA GELDİLER!

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bharat Mandapam Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen zirveye özel davetli olarak katılan Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ile bir araya geldi.

Görüşmede, Türkiye-Mısır ikili ilişkileri, ticaret hacminin artırılması, enerji alanındaki yeni işbirlikleriyle bölgesel ve küresel meseleler de ele alındı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmede, karşılıklı büyükelçi atamalarıyla ilişkilerin yeni bir döneme girdiğine işaret ederek, ikili münasebetlerin hak ettiği seviyeye en kısa zamanda ulaşacağına olan inancını dile getirdi.

Mısır yönetiminin Türk yatırımcı ve firmalarına verdiği desteğin önemli olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, LNG, nükleer enerji, kültür ve eğitim alanlarındaki işbirliğini canlandırmaya da önem verdiklerinin altını çizdi.

Görüşmede, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, MİT Başkanı İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanı Dış Politika ve Güvenlik Başdanışmanı Akif Çağatay Kılıç ve Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Sefer Turan da hazır bulundu.

MISIR CUMHURBAŞKANLIĞI'NDAN AÇIKLAMA

Mısır Cumhurbaşkanlığı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 18. G20 Liderler Zirvesi kapsamında bulunduğu Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi'de, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ile görüşmesine ilişkin açıklama yaptı.

Mısır Cumhurbaşkanlığı Sözcülüğünden yapılan yazılı açıklamaya göre, Yeni Delhi'deki görüşmede liderler, iki ülke arasındaki ilişkileri ilerletmek için çalışmanın önemini vurguladı.

Erdoğan ve Sisi ortak çıkarlar çerçevesinde Doğu Akdeniz'de güvenlik ve istikrarın korunmasına katkıda bulunacak şekilde bölgesel işbirliğinin güçlendirilmesi yönündeki arzusunu ifade etti.

Görüşmede ayrıca, Türkiye ve Mısır'ın çıkarları doğrultusunda ikili ilişkileri tüm yönleriyle geliştirmek için istişare ve koordinasyonu yoğunlaştırmanın yolları ele alındı.

MISIR İLE DİPLOMATİK İLİŞKİLERDE YENİ DÖNEM

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah el-Sisi'nin Katar'da düzenlenen FIFA 2022 Dünya Kupası'nın açılışında yaptığı görüşmenin ardından iki ülke arasında kamuoyundan gizli diplomatik kanalların açıldığı belirtilmişti.

6 Şubat depremlerinin ardından ise Mısır Dışişleri Bakanı Semih Şükrü Türkiye’yi ziyaret etmişti. Mart ayında ise eski Bakan Çavuşoğlu, Kahire’ye giderek, 11 yıl sonra Türkiye’den Mısır’ı ziyaret eden ilk Dışişleri Bakanı olmuştu.

Türkiye ve Mısır arasında 2021 yılında başlayan ancak yavaş ilerleyen normalleşme sürecinde, önemli bir adım atılmıştı. İki ülkenin dışişleri bakanlıkları, ortak bir açıklama yaparak diplomatik ilişkilerin yeniden büyükelçi düzeyine çıkarıldığını duyurmuştu.

Türkiye'nin Kahire Büyükelçisi olarak görev yapan Salih Mutlu Şen, halen aynı başkentte maslahatgüzar olarak görev yaptığı pozisyondan Mısır'a Büyükelçi olarak atanırken, Mısır da aynı şekilde maslahatgüzar Amr Elhamamy'yi Ankara Büyükelçisi olarak atadı.

NE OLMUŞTU?

2010 sonlarında Tunus'ta başlayarak dalga dalga Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerine yayılan sokak eylemleri, Şubat 2011'de Mısır'ı da etkisi altına alarak Hüsnü Mübarek'in 29 yıllık iktidarının sonunu getirmişti.

Arap Baharı olarak adlandırılan gösteriler, Mısır'da Müslüman Kardeşler çizgisindeki Özgürlük ve Adalet Partisi'ni iktidara taşımış, Muhammed Mursi'yi de Mısır'ın ilk seçilmiş cumhurbaşkanı yapmıştı.

Kahire'de Müslüman Kardeşler dönemi Türkiye-Mısır ilişkileri için bir kırılma noktası oldu. Mursi'nin Haziran 2012'de göreve gelmesinden 5 ay sonra dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan beraberinde 10 bakan ve 350 iş insanıyla Kahire'ye gitti.

Mısır'ın başkentinde binlerce kişi tarafından karşılanan Erdoğan, Kahire Üniversitesi'nde yaptığı konuşmada, "Ey Mısır, ey dünyanın annesi, kaldır başını. Sen Mısırlısın" ifadeleriyle Mısır'da yaşanan siyasi değişimi selamlamış ve iki ülkenin Filistin ve Suriye'deki sorunların çözümü için birlikte çalışabileceğinin sinyallerini vermişti.

Ancak Mısır'daki Muhammed Mursi iktidarı, Erdoğan'ın ziyeretinden 8 ay sonra, 3 Temmuz 2013'te gerçekleşen askeri müdahale ile devrildi. Dönemin Genelkurmay Başkanı Abdülfettah es-Sisi'nin gerçekleştirdiği müdehaleye Türkiye'nin verdiği tepki Ankara-Kahire hattında iplerin hızlı bir şekilde gerilmesine neden oldu. Nihayet Kasım 2013'te Mısır, Türkiye Büyükelçisi'ni istenmeyen kişi ilan etti ve iki ülke arasındaki ilişkiler uzun yıllar onarılamayacak şekilde koptu.

BÖLGESEL KONULARDA İŞBİRLİĞİ BEKLENTİSİ


Ankara-Kahire yol haritasının en önemli başlığı bölgesel konular.

Konumları gereği Orta Doğu ve Doğu Akdeniz’de iki büyük ve güçlü ülke olarak zaman zaman çatışma zaman zaman da işbirliği içinde olan Türkiye ve Mısır, yeni dönemde bölgesel diyaloğu da öne çıkartmayı hedefliyor.

Türkiye açısından en önemli konulardan biri Doğu Akdeniz olmaya devam edecek.

Sonraki Haber