15 Ağustos 2023 Medyanın Halleri

İşte günün öne çıkan köşe yazıları

PKK TERÖRÜNE 39 YILDA HER GÜN 1 ŞEHİT

Nedim Şener/Hürriyet

PKK’lı teröristlerin 15 Ağustos 1984 akşamı Siirt’in Eruh ve Hakkâri’nin Şemdinli ilçelerinde gerçekleştirdiği, Onbaşı Süleyman Aydın’ın şehit düştüğü, 9 asker ve 3 sivilin yaralandığı ilk saldırıların üzerinden 39 yıl geçti.

39 yıllık PKK terörü ile mücadelede, resmi görevli Türk Silahlı Kuvvetleri mensubu askerlerimiz, Emniyet mensubu polislerimiz ve Güvenlik Korucularımız ile vatandaşlarımızdan toplam 14 bin 851 insanımız şehit oldu. Milli Savuma Bakanlığı verilerine göre, bu süre içinde toplam 32 bin 685 resmi görevli ve sivil vatandaş ise yaralandı, gazi oldu.

Bu yazıyı yazmamın nedeni; PKK terörünün neye mal olduğunu ve nasıl mücadele verildiğini anlatmak. O yüzden hatam olursa kusura bakılmasın ama şöyle bir karşılaştırma yapmak istiyorum; PKK’nın ilk saldırısı olan 15 Ağustos 1984’ten bugüne kadar toplam 14 bin 235 gün geçti ve toplam 14 bin 851 insanımız şehit oldu. Bu iki rakamı birbiriyle karşılaştırdığımızda 39 yılda geçen her gün başına 1 şehit ve fazlası düşüyor. Yani bu ülkede her gün bir yiğit vatan evladı geride kalanlar için canını feda ediyor. Kısacası yaşadığımız her günü 1 şehide borçluyuz.

O yüzden birisi size “Bu ülke şehitlerin kanı üzerinde duruyor” dediğinde ya da “Ay Yıldızlı bayrağımızdaki kırmızı renk şehitlerimizin kanı” dediğinde daha dikkatli dinleyin.

Millî Savunma Bakanlığı verileri, kahraman vatan evlatlarının artık yurtiçinde eylem yapamaz hale getirdiği PKK terör örgütüne çok daha büyük kayıplar verdirildiğini gösteriyor. Bu süre içinde 45 bin 667 PKK’lı öldürüldü. 6 bin 370’i yaralandı, 8 bin 136 PKK’lı teslim olurken 12 bin 10 PKK’lı da operasyonlarda yakalanarak toplamda 72 bin 183 PKK’lı terörist etkisiz hale getirildi.

NEDEN AFRİKA?

Kerem Alkin/Sabah

Öncelikle demografik geleceğin cazibesiyle başlayalım. Bugün 1,4 milyar nüfusu devirmiş olan Afrika, 2100 yılında 4,4 milyar ile dünya nüfusunun tek başına yüzde 39'unu temsil ediyor olacak. Bugün 2 bin 500 dolar seviyelerini daha yeni geçmiş olan Afrika'nın kişi başına milli geliri 2025-2035 döneminde ortalama 4 bin 400 doları, 2046-2055 döneminde ortalama 11 bin 200 doları ve 2056-2065 döneminde ise ortalama 17 bin 200 doları yakalayacak. 2100 yılı için, 4,4 milyar Afrikalı'nın ortalama satın alma gücü 20 bin doları yakalayacak ve o dönemde küresel şirketler ve dünyanın iddialı firmaları açısından, Asya ayrı bir ve daha yüksek gelir düzeyinde bir tüketim segmentindeyken, Afrika orta düzey gelir seviyesi ile ciddi bir tüketim ve yaşam kalitesi dönüşümü talebi gösteriyor olacak. Dünya otomotiv, beyaz ve kahverengi eşya, mobilya, hazır giyim endüstrileri açısından bu tablo önemli bir pazar anlamı taşıyor.

Afrika'da. Bununla birlikte, BM Tarım ve Gıda Teşkilatı (FAO) verilerine göre tarıma elverişli olup, henüz üretime dahil edilmiş dünya ölçeğindeki arazilerin yüzde 60'ı da yine Afrika'da. Bu nedenle, önümüzdeki dönemde, 2060 itibariyle nüfus büyüklüğü 5,3 milyara ulaşacak, yaşlanan nüfusu ile 2100'da 4,9 milyarı görecek olan Asya'nın 'gıda arz güvenliği' için Afrika vazgeçilmez bir kıta. Afrika, aynı zamanda sahip olduğu ekosistem ile, bitki örtüsü ile, biyoçeşitlilik zenginliği ile dünya ilaç endüstrisinin en kritik tedarikçi kıtalarından birisi olma özelliği taşıyor. Küresel Kuzey ve Küresel Güney Afrika'nın sürdürülebilir kalkınması adına, 'yeşil enerji dönüşümü' için bir samimiyet testinden geçecekler ise, bunu kendi aralarındaki rekabeti Afrika'yı  istikrarsızlığa ve kaosa sürüklemeden yapmanın yolunu bulmak zorundalar.

KAPİTALİZMİN KIT’ALAR ARASI SERENCÂMI

Süleyman Seyfi Öğün/Yenişafak

Batı ile Çin’in, er geç yaşanması kuvvetle muhtemel olsa da trajik bir hesaplaşmayı şimdilik ertelediğini düşünüyorum. Elbette saflarını sıkıştırıyorlar. Bu iki gücün hesaplaşması doğrudan değil, dolaylı devâm ediyor. ABD, Avrupa’yı cenderesi altına aldı. Çin ise dikkât çeken bir Körfez ve Ortadoğu açılımı yaptı.

Ama çok daha mühim bir gelişme Afrika’da yaşanıyor. Çin yatırımları, Rusya tahıl ve askeri gücü, Hindistan çok sayıda işletmesi ve Türkiye hem askerî hem de sosyal projeleriyle kıt’ada... Kıt’a hem ekonomik, hem siyâsal hem de kültürel olarak her nev’i çatışmaya yatkın..Afrika, neticede birilerinin elinde kalacak; ama çok büyük bir bedel ödedikten sonra.

Sonraki Haber