15 bin yıl önce Avrupa'ya yamyamlık hakimdi

15 bin yıl önce, Avrupa'nın bazı bölgelerine hakim olan yamyamlık alışkanlığı, son keşiflerle birlikte araştırmacıları şaşırtmaya devam ediyor.

Londra Doğa Tarihi Müzesi'nin (NHM) arkeolojik ve genetik kanıtların titiz analizini içeren yeni araştırmasına göre, yamyamlık yaklaşık 15.000 yıl önce Avrupa'nın bazı bölgelerinde standart bir uygulamaydı. IFL Science'ın haberine göre çalışma, çiğneme izleri gösteren kalıntıların yanı sıra alet oluşturmak için kemiğin eğilip büküldüğünü ortaya çıkardı.

15 BİN YIL ÖNCE AVRUPA'YA HAKİM OLAN YAMYAMLIK

YAMYAMLIK DAVRANIŞININ EN ESKİ ÖRNEKLERİ

Magdalenian insan grupları, yaklaşık 15.000 yıl önce Üst Paleolitik Çağ'ın sonlarında kuzeybatı Avrupa'yı işgal etti. Rutin yamyamlık davranışına ilişkin bu yeni kanıt, kayıtlardaki en eski örneği temsil ediyor ve zaman içinde cenaze uygulamalarının ortaya çıkışına ilişkin yeni bilgiler sağlıyor.

NHM'de paleoantropolog ve baş araştırmacı ve çalışmanın ortak ilk yazarı Dr. Silvia Bello yaptığı açıklamada, "Yamyamlığın kısa bir süre içinde kuzeybatı Avrupa'da birçok kez uygulandığına dair arkeolojik kanıtları, bu tür davranışların Magdalenian grupları arasında bir cenaze davranışının parçası olduğunun ve sadece zorunluluktan uygulanmadığının bir göstergesi olarak yorumluyoruz" dedi.

ÇİĞNEME İZLERİ GÖRÜLEBİLİYOR

Keşif, insan kafatası kaplarının keşfiyle bilinen ünlü bir Paleolitik alan olan Cheddar Gorge'da bulunan Gough Mağarası etrafında yoğunlaşıyor. Mağaradan çıkarılan 100'den fazla insan kemiğinde kesik, kırılma ve çiğneme izleri görülebiliyor ve araştırmacılar artık bu grup arasında yamyamlığın kuzeybatı Avrupa'daki Magdalenian grupları arasında yaygın bir cenaze uygulaması olduğunu desteklemek için yeterli kanıta sahip olduklarına inanıyor.

Çeviri ve derleme: Çisem Arslan

Sonraki Haber