15 milyon ağaçta elma hasadı

Dünya üretiminde ikinci sırada olduğumuz elmada, hasat mesaisi sürüyor. Avrupa’nın tek parça halinde en büyük elma bahçesinin yer aldığı Karaman’da üretici fiyattan memnun. Ancak marketlerdeki fiyatlar yine el yakıyor.

Türkiye’nin elma depolarından biri olan Karaman’da hasat sürüyor. Hava şartlarından dolayı bu yıl bir miktar verim kaybı yaşansa da 500 bin ton civarında rekolte beklentisi var. Fiyatlar üreticiyi memnun etti. Kaliteye göre bahçede 10-17 lira arasında satılan elmalar markette 30-40 liradan satılmaya başlandı. Karaman Ziraat Odası Başkanı Mehmet Bayram, Hal Yasasının acil bir şekilde çıkması çağrısı yaptı.

15 milyon elma ağacına sahip Karaman’da üreticiler elma için mesaide. Üreticiler verimin de kalitenin de fiyatların da iyi olduğunu belirttiler. Hasatla ilgili Aydınlık’a konuşan Karaman Ziraat Odası Başkanı Mehmet Bayram, “Hasat dönemi iyi geçti. 500 bin ton rekolte beklentimiz var. Verim biraz düştü, hava olaylarından dolayı. Ama iyi bir sezon geçiriyoruz. Kışlık çeşitlerimiz kaldı onu da kasım ayında hasat edeceğiz. Kaliteli elma ürettik, güzel fiyatlar oluştu. Meyve suluk elmayı 7-8 liradan sattık bu yıl. Sofralık elma dediğimiz, pazara ve ihracata giden elma da 10-17 lira arasına satıldı. Sıkıntımız yok.” diye konuştu.

Mehmet Bayram

EN BÜYÜK BAHÇE KARAMAN’DA

En büyük elma bahçesinin Karaman’da yer aldığını belirten Mehmet Bayram, “6 bin dekarda tek parça halinde bahçemiz. İhracata giden elmalar, burada yetişiyor. Meyve suluk elmaları fabrikalar alıyor, üretimden sonra ihracat yapıyorlar. Kaliteli elmamızın yüzde 30’u Hindistan, Malezya, Libya, Irak’a gibi ülkelere gidiyor.” dedi.

BOLLUK ZAMANI FİYATLAR DÜŞMEDİ

Sıkıntının market fiyatlarında olduğunu belirten Bayram, şöyle devam etti:

“Sıkıntı şu. Bizden 11 liraya alınan elma, İstanbul’da, Ankara’da, İzmir’de hatta Karaman’da bile marketlerde 40 liraya satılıyor. Hal yasasının düzenlenmemesinden kaynaklanan bir sıkıntı. İvedi bir şekilde çözülmesi gereken bir konu bu. Yazın bolluk zamanında domatese, bibere, salatalık ve kabağın fiyatlarına bakın, 30 liranın 40 liranın altına düşmedi. Kışın insanlar almakta zorlanabilir ama yazın bolluk zamanı da fiyatlar düşmedi. Bu sorun hal yasasının olmamasından kaynaklandı.”

KÖYLERDE HAYAT VAR

Sonbaharın gelmesiyle birlikte Anadolu’da kadınların kışlık hazırlıkları başladı. Asırlardır geleneksel yöntemlerle yapılan pekmez mesaisi sürüyor. Köylüler, özenle yetiştirdikleri üzümleri, bağ bozumunda toplayıp köye taşıyor. Yıkadıkları üzümleri ezerek büyük kazanlarda kaynatıyorlar.

Karaman’da da köylerde organik üzümden yapılan çerezlik çeşitlerin hazırlıkları yapılıyor. Köylerde hayat olduğunu belirten Karaman Ziraat Odası Başkanı Mehmet Bayram, “Birçok köyümüzde evlerde hummalı kış hazırlıkları var. Bazı köylerimizde organik olarak ürettikleri pekmez ve cevizlerden kendilerine kışlık cevizli sucuk, Bandırması köytü başı dedikleri pestiller ve gök üzüm batırması yapıyorlar. Ülkemizin ve sofralarımızın bereketi hiç eksilmesin.” dedi.

Sonraki Haber