16 Mayıs Medyanın Halleri

HAZIRLAYAN: ERCAN DOLAPÇI

ŞİMDİ NE OLACAK?

ABDULKADİR SELVİ / HÜRRİYET

Erdoğan’ın ilk turda kazanma ihtimali vardı. Ama saatler ilerledikçe ikinci tur ihtimali ortaya çıktı. Eğer 50 artı 1 sistemi olmasa seçimler çoktan bitmiş demekti. Çünkü Erdoğan, Kılıçdaroğlu’na 5 puan fark attı. Ama sistem nedeniyle ben bu saatte size kesin sonuçları veremedim. Akşener’in Meclis kürsüsünden mermi atmasına, Kılıçdaroğlu’nun suikast iddialarına rağmen seçimler büyük bir demokratik olgunluk içinde geçti. 14 Mayıs 1950’den sonra ikinci kez “Yeter, söz de karar da milletin” diye yola çıkan Erdoğan’ı millet yalnız bırakmadı. Bu seçimlerin tek kaybedeni oldu, o da Kemal Kılıçdaroğlu. Kemal Bey hem cumhurbaşkanlığı seçimini kaybetti hem de 6 parti ile ittifak yapmasına ve ortak milletvekili listesine rağmen CHP’nin aldığı oyların gerisine düştü.

SANDIKTA CEVABINI VERDİ

“Erdoğan’ı bu kez darbeyle değil demokratik yollardan tasfiye edeceğiz” diyen Biden’a, Erdoğan gitsin diye kampanya yürüten Batı basınına, millete parmak sallayanlara, Kandil’deki PKK baronlarına, Cumhuriyet’in yüzyılı ile hesaplaşacağız diyenlere, Öcalan’a özgürlük kampanyası yürütenlere millet sandıkta ders verdi. Dünya bir araya geldi, 6 parti ittifak yaptı, Kandil destekledi ama Erdoğan’ı yenemediler.

CUMHUR İTTİFAKI

Millet İttifakı’nın oyları düşük çıktı. Ortak liste tutmamış. Cumhur İttifakı beklenenin üzerinde oy aldı. AK Parti, milletvekili seçimlerinde de önde çıktı. Cumhur İttifakı Meclis’te çoğunluğu sağladı. Eğer ikinci tura kalırsa bu durum Erdoğan’ın elini güçlendirecek.

Millet İttifakı’nın Anayasa’yı değiştirip Parlamenter Sistem’e geçme önerisi ise suya düştü. Millet Başkanlık Sistemi’ne güvenoyu verdi.

DEPREM BÖLGESİ

Deprem bölgesinde Erdoğan önde. 2018 seçimlerine göre oylarını korumuş.

SİNAN OĞAN

Muharrem İnce’nin çekilmesi Sinan Oğan’a yaramış. Sinan Oğan yüzde 5’in üstüne çıkarak herkesi şaşırttı.

MHP YİNE ŞAŞIRTTI

Her seçimden önce olduğu gibi bu seçimlerden önce de MHP’nin barajın altında olduğu propagandası yapıldı. Ama MHP bir kez daha şaşırttı.

İYİ PARTİ GERİLEDİ

Geçen seçimde yüzde 10’u kıl payı kaçıran İYİ Parti bu seçimde oy oranını korudu. İYİ Parti’nin yüzde 16-17’ye çıktığı söyleniyordu. Ancak Akşener’in masadan kalkıp geri oturmasından sonra hızla gerilemişti. Ancak Muharrem İnce’nin çekilmesinden sonra İYİ Parti toparlayıp 2018 seçimlerindeki oylarını yakaladı. İYİ Parti muhalefette olmasına rağmen beklenen sıçramayı yapamadı.

YEŞİL SOL PARTİ

HDP yerine seçimlere giren Yeşil Sol Parti ittifak yapmasına rağmen beklenen atağı yapamadı. HDP, yüzde 11’ken Yeşil Sol Parti geriye düştü.

SEÇMEN BÖYLE İSTEDİ

YAVUZ DONAT / SABAH

Asrın depreminden üç ay sonra Türkiye'ye, Türk demokrasisine yakışan bir seçim... Tertemiz bir seçim yaptı. İşte Türk milletinin olgunluğu ve sorumluluğu. Katılım... Her türlü övgüye değer.

Dün başarılan seçim, siyaset denizini bulandırmak için çırpınanlara... Ortalığı karıştırmak için çalışanlara... "Seçim günü olaylar çıkacak, suikastlar yaşanacak" diye sosyal medya paylaşımı yapanlara... Kapak olsun.

GERGİN SİYASET

Seçmen görevini yaptı... Dede/ nine de sandığa gitti, yarınlarımız olan Z kuşağı da.

Şimdi... Görev siyasetçilerde.

Siyaset, seçim, Türkiye'yi çok yordu.

Yorgunluk... Ekonomiyi de etkiledi.

Siyasetin ipi daha fazla gerilmemeli.

Ortalıkta, gerilimden beslenen... Gerilimden menfaat sağlayan çok.

Aman dikkat.

KASET HASTALIĞI

Kaset... Kumpas... Dedikodu... Türk siyasetinin son yıllardaki hastalığı... Şifası olmayan bir hastalık.

Hastalık... Bu seçimde yine siyaseti yaraladı.

Türkiye... İktidarıyla, muhalefetiyle, sivil toplum liderleriyle bu çirkinliğin karşısında durmayı başarmalı.

Kasetçiye, kumpasçıya prim verilmemeli.

Kaset üzerinden siyaset yapmaya tenezzül edilmemeli.

ÖFKE KONTROLÜ

Siyaset... Devletin kurumlarını da yıprattı... Devirler, gelir geçer... Kurumlar bizim kurumlarımız... Yıpratmamalıyız.

Bu konuda siyasetçiye de görev düşüyor, kurumları yönetenlere de.

Dün akşam gördük... "Kimin açıkladığı veriler doğru?" tartışması.

Oysa... Birazcık sabır herkese yeterdi.

Erken konuşmaya, yumruk sıkmaya, öfkelenmeye, orantısız suçlamalara gerek yoktu.

Ama... Ne desek boş.

Öfkeyi kontrol edememek... Siyasetimizin önemli sorunu.

GECENİN PALYAÇOLARI

KURTULUŞ TAYİZ / AKŞAM

AK Parti yine sandıktan birinci parti olarak çıktı. Cumhur ittifakı da birinci oldu. MHP aldığı yüzde 10'u aşan oy oranıyla büyük bir başarıya imza attı. Yeniden Refah Partisi de yüzde 3'e yakın oy alarak önemli bir başarıya imza attı. HDP'nin oylarının düştü. Seçimin sürprizi Sinan Oğan'ın yüzde 5,3 gibi bir oy alması oldu.

Seçim kaybedeni ise Kemal Kılıçdaroğlu oldu. Erdoğan birinci turda kazanamasa da Kemal Kılıçdaroğlu yüzde beş gibi bir fark yemesiyle seçimin kaybedeni olduğu kesinleşti.

Bu tabloyla ikinci turun galibinin şimdiden Erdoğan olacağı söylenebilir. Sinan Oğan'ın katkısı olsa da olmasa da görünen, ikinci turda Erdoğan'ın ciddi bir farkla seçimi alacağı.

Gelelim seçim gecesine. "Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş, gecenin palyaçoları" olarak seçimlere renk kattılar. Arada çıkıp "Kemal Kılıçdaoğlu cumhurbaşkanı oldu" gibi açıklamalarla komiklikler yaptılar. ANKA verilerine göre bile Erdoğan, Kılıçdaroğlu'na yüzde 4 fark atmıştı.

Net olan şu: Erdoğan, 14 Mayıs seçimlerini karşısındaki büyük ittifaka rağmen, sandıktan 49 gibi -Kemal Kılıçdaroğlu'na beş puanlık bir fark atarak- kazandı. AK Parti, 20 yıllık iktidarına rağmen birinci parti olmayı sürdürüyor. MHP sandıktan güç kazanarak çıktı. Cumhur ittifakı kazandı. Millet ittifakı hem cumhurbaşkanlığı seçimlerini hem de parlamento seçimlerini kaybetti.

ERDOĞAN KAZANDI

ERSİN ÇELİK / YENİ ŞAFAK

Parlamentoda da ise Cumhur İttifakı açık ara önde bir sonuç aldı. AK Parti, MHP ve Yeniden Refah’ın vekil sayısı 300’ü aştı. AK Parti’nin oyları düşse de Cumhur İttifakı yüzde 50’yi korudu. CHP, İYİ Parti, Saadet, DEVA, Demokrat ve Gelecek partilerini ise bundan sonra büyük bir bölünme bekliyor. Peki, şimdi ne olacak? Gözler yurt dışı oylarında, özellikle de Almanya’dan gelecek sonuçlarda. Erdoğan 50,01 ile kazanabilir, ikinci tura da kalabilir. Ancak Meclis çoğunluğu Cumhur İttifakı’nda. Seçimler ikinci tura kalırsa Erdoğan bu gücü de arkasına almış olacak.

Hesapları Sinan Oğan’ın aldığı yüzde 5’lik oy bozdu. Eski MHP’li Oğan artık siyasi bir figür. Gençler üzerinde etkisi var. Pazarlığı kiminle yapacağı belli değil ancak kamuoyu yoklamalarında seçmen kitlesinin milliyetçi olduğu biliniyor. Oğan'ın seçmeninin tavrı kadar Cumhur İttifakı tabanının bir kez daha kazanma motivasyonu Sahaya yansıyacaktır.

Seçmen, Meclis çoğunluğunu Cumhur İttifakı’na vererek istikrardan yana olduğunu gösterdi. Cumhurbaşkanlığı seçimleri ikinci tura kalırsa bu tercih, kesin sonucunu belirlemiş olacak. Erdoğan çok az bir oyla yüzde 50'nin altında kalsa da beş puan farkla zaferini ilan etti. Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş'ın oyların yüzde 20’si sayılırken kamuoyuna çekmek istedikleri operasyonu da ayrıca konuşmak gerekiyor. Ancak yazı bitti. Önce sonuçlar bir netleşsin, muhalefetin hezimeti neden kabullenmediğini ve bundan sonra neler olacağını da konuşacağız.

Sonraki Haber