18 üretici birliğine engel: Fabrika parasına arsa satmak istediler
Üretici birlikleri, süt tozu tesisi açmak istedi, Balıkesir OSB’den arsa talep etti. OSB’nin bedelsiz aldığı mera arazilerini üretici birliklerine yüksek fiyata satmak istemesine tepki gösteren birlikler, çareyi tesisi Dursunbey’e kurmakta buldu
Balıkesir Organize Sanayi Bölgesi (OSB)’nde kurulmak istenen süt tozu fabrikasının OSB yönetimi tarafından engellendiği belirtildi. 18 adet üretici birliğinin bir araya gelerek şehrin ekonomisine katkı sağlamak ve üreticiyi desteklemek için kurmak istediği tesis, Balıkesir OSB’nin işi yokuşa sürmesi nedeniyle Dursunbey OSB’ye yapılacak.
Balıkesir Bölgesi Hayvancılık Kooperatifleri Birliği (HAYKOOP) Başkanı Faruk Özen, 2025 yılının Dünya Kooperatifçilik Yılı ilan edilmesiyle ilgili yaptığı açıklamada hayvancılık sektöründe yaşanan sorunlara değindi. Faruk Özen, ilk olarak üretici birliklerinin bir araya gelmesiyle oluşturulan Balıkesir Birlikler A.Ş’nin yaşadığı arsa krizini anlattı.
ENGEL ÇIKARDILAR
Balıkesir OSB’ye kurmak istedikleri süt tozu fabrikasını Dursunbey’deki OSB’ye taşıma kararı aldıklarını belirten Özen, “Bize öncelikle OSB’de bedelsiz yer verilebileceği söylendi. Çünkü OSB’nin arazileri meradan verilme. Yöredeki köylerin meraları. OSB, bu meraları bedelsiz alıyor. Dolayısıyla bunlardan bir parsel tarıma geri kazandırılması konusunda bir talebimiz oldu.” dedi.
Üretim tesisi ile ilgili sancılı bir süreç yaşandığını kaydeden Faruk Özen, bedelsiz arsa tahsisi konusunda taleplerinin karşılanmadığını ifade ederek kiralama ile ilgili de engel çıkarıldığını ve arsa satışının gündeme geldiğini ifade etti. Özen, süreçle ilgili olarak her koşulu sağlamaya hazır olmalarına rağmen bedelsiz veya kiralama yoluyla arsa tahsisinin yapılmadığını söyledi.
Tesisle ilgili hibe kredi bulduklarını belirten Özen, OSB tarafından yapılan engellemeler neticesinde arsa satışının gündeme geldiğini kaydetti.
Özen, “Bize arsa başkasına nasıl satılıyorsa benzer fiyattan satışı öngörüldü. Beş yılda ödeyeceğimiz için de 100 milyon gibi bir rakam çıktı. Daha sonra bize indirim yaptılar. Arsayı 43 milyona vermek istediler. Bunu da en kısa sürede iki üç ay içerisinde ödememizi istediler. Bütün diyaloglarımız sonuçsuz kaldı. Fabrika yapacağımız paraya arsa vermek istediler. Zaten TKDK arsa bedeli için hibe vermiyor.” dedi.
YATIRIM DURSUNBEY’E GİTTİ
İstenilen bedelin yüksek olması neticesinde Dursunbey OSB’de bedelsiz arsa tahsisi yapıldığını kaydeden Faruk Özen, bu süreçte kredi ve proje çalışmaları için harcanan paranın da boşa gittiğini, yer değişikliği nedeniyle bu paraların yeniden ödeneceğini ifade etti.
Buradan Balıkesir OSB yöneticilerine soruyoruz: Bu yatırım sizi neden rahatsız etti? Hem üreticiye, hem işsiz gençlerimize hem de Balıkesir ekonomisine katkı sağlayacak bu yatırımı neden engellediniz?
KOOPERATİFÇİLİĞİ GELİŞTİRELİM
Kooperatifçiliğin önemine değinen Faruk Özen, 2025 yılında kutlanacak Kooperatifçilik Yılında Kooperatifçiliği yaymak, yaygınlaştırmak, bilinmeyen yerlerde anlatmak ve kooperatif kurulmasını teşvik etmek istediklerini ifade etti. Özen,
“2025 yılında Dünya Kooperatifçilik Yılı vesilesiyle öncelikle Balıkesir özelinde valiliğimiz, belediyelerimiz, kalkınma ajansımız bizlere kooperatifçiliği daha ileri seviyeye götürecek kapıları açarak bizler de 2025 yılını taçlandırmak talebindeyiz.
"Kooperatifçiliği yaymak, yaygınlaştırmak, bilinmeyen yerlerde anlatmak ve kooperatif kurulmasını teşvik etmek istiyoruz. Kooperatif kurulduktan sonra da bizim görevimiz devreye giriyor ve kurulan kooperatiflerin en iyi şekilde çalışmasını sağlamak istiyoruz. Bunları Balıkesir’deki mahalli idarelerden talep ediyoruz.”