2 bin mezuna kamuda 4 kadro!

TMMOB Şehir Plancıları Odası, şehir plancılarının istihdamının yetersizliğine dikkat çekti. Deprem gibi afetlere karşı yaşam kalitesi yüksek kentler için istihdamın artırılmasının şart olduğu vurgulandı.

Her yıl 2 binin üzerinde yeni mezun veren üniversitelerin ilgili bölümü için kamuda açılan kadro sayısı ise 4… Yapılan yazılı açıklamada 6 Şubat depremleri hatırlatıldı: “Nitelikli yaşam ve mekân kurgusuna sahip olmayan kentlerimiz sürekli olarak gündemdeki yakıcılığını korumaktadır. Tüm bu konular açık şekilde planlama meslek alanı ile doğrudan ilişkilidir. Nitelikli bir eğitim neticesinde güvenceli iş olanaklarına kavuşmuş şehir plancıları eliyle icra edilen planlama meslek disiplini tüm bu sorunların çözümünde elbette öncelikli çözüm üretecek meslek alanıdır.

DİRENÇLİ KENTLER

“Bu şartlar altında sağlıklı yaşam alanları yaratarak toplumun fiziksel ve ruhsal sağlığını geliştirecek, ekonomik refah seviyesini yükseltecek, afetlere dirençli kentler yaratma noktasında şüphesiz en önemli meslek grubu olarak öne çıkan şehir plancıları hala göz ardı edilmektedir.

HER YIL 2 BİNDEN FAZLA MEZUN

“Her yıl 2 binin üzerinde yeni mezun veren Şehir ve Bölge Planlama Bölümlerinde tüm girişimlerimize rağmen bölüm sayısı ya da kadroları sınırlandırılmamış, eğitimin niteliğini artırıcı hiçbir düzenleme yapılmamıştır. Üstelik binlerce yeni mezunun olduğu ve yaklaşık 2 yıldır emek vererek hazırlandıkları Kamu Personeli Seçme Sınavının sonucunda ise yalnızca 4 kadro açılmıştır. Kentlerimizi bu kadar kırılgan hale getiren, kamu yararına aykırı popülist politikalarda ısrar eden iktidar, hatalı eğitim-istihdam politikası ile birlikte yaşam alanlarımızı kurtarabilecek anahtar aktör olan şehir plancılarını ve planlama çalışmalarını dışlamaya devam etmektedir. Daha fazla kayıp yaşamamak, afetlere hazırlıklı olmak ve yaşam kalitesi yüksek kentlerde yaşamak ve yaşatmak için bu ülkenin şehir plancılarına ihtiyacı vardır!”

Sonraki Haber