2 bine yakın merdiven altı kurs kapatılacak

Eğitimci Adnan Yarar, FETÖ dershanelerinin kapatılması ve dershanelerin yasaklanmasının ardından, özellikle ‘etüt merkezi’ adı altında yasağın delindiğine dikkat çekerek ‘Sayıları çok artmıştı. MEB çok isabetli bir hareket başlatmış’ dedi.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), ruhsatsız faaliyet gösterdiği ihbar edilen 2 bine yakın ‘merdiven altı’ kursun kapatılması için işlem başlattı. Karar, İzinsiz faaliyette bulunan eğitim merkezi, eğitim danışmanlığı, kariyer rehberliği, eğitim koçluğu, koçluk merkezi, ödev merkezi veya test evi, eğitim rehberliği, dil konuşma bozuklukları merkezi, konuşma terapisi, kekemelik tedavisi, etüt merkezi, matematik kulübü gibi yerleri kapsıyor.

Hepimizin Sendikası Grubu Yürütme Kurulu üyesi, Eğitimci Adnan Yarar, FETÖ dershanelerinin kapatılması ve dershanelerin yasaklanmasının ardından, özellikle ‘etüt merkezi’ adı altında yasağın delindiğine dikkat çekerek “Bunlar merdiven altı dershaneler. Sayıları çok artmıştı. MEB çok isabetli bir hareket başlatmış. Öğrenci için okul ana eğitim öğretim merkezi olmalı” dedi. Yarar, FETÖ’nün halen bazı alanlarda faaliyet gösterdiğine de işaret etti.

Adnan Yarar

FETÖ’CÜLERİN YÖNETTİĞİ BİR SEKTÖR!

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, daha önce, merdiven altı kursları "Bilhassa FETÖ kapsamında hem resmi hem de özel okullarda ilişiği kesilenlerin yönettiği bir sektör" biçiminde tarif etmişti. Tekin, açık liselerde okuyanların merdiven altı, denetimsiz kurslara devam ettiği yönünde bilgi edindiklerini, bu kursların bilhassa FETÖ kapsamında hem resmi hem de özel okullarda ilişiği kesilenlerin yönettiği bir sektör olduğunu bildirmişti. Bakan Tekin, yeni döneme ilişkin izinsiz kurslarla ilgili İçişleri Bakanlığı ile istişare halinde olduklarını ifade ederek, velilere, çocuklarını bu kurslara göndermemeleri konusunda uyarıda bulunmuştu.

EĞİTİM ÖĞRETİME ZARAR VERİYOR

Adnan Yarar, merdiven altı kursların eğitim öğretime zarar verdiğini belirtti, şu noktalara dikkat çekti:

“Kurslar, öğrenci ile okul arasında uyumsuzluk oluşturuyor. Öğrenci okula, okuldaki derslerine yönelemiyor. Bu dershanelerde denetim olmadığı için öğrencilerin zihinlerine nelerin sokulduğu da bilinmiyor. Ayrıca FETÖ örneğinde de açıkça görüldü ki dershanecilik, ülke millet bütünlüğüne aykırı faaliyetler için de kullanılmaya müsait bir alan. Yapılması gereken, öğrencileri okul harici bu kurslara yönlendiren sebepler tespit edilerek eğitim öğretim sisteminde anasınıfından lise son sınıfa kadar okulu ve okul derslerini merkeze alan bir yapının tüm paydaşlarla istişare edilerek oluşturulmasıdır.” MEB’in bu eğitim öğretim döneminde başlattığı ‘Ortak Sınav’ uygulamasının da ‘etüt merkezlerine’ yönelişi durdurmasını beklediğini dile getiren Yarar, şöyle konuştu: “Bu karar, sınıf tekrarı uygulamasının yeniden gelmesi, öğrenci devamsızlığını takibin daha da sistemli bir hale gelmesinin devamı” dedi. Yarar, Merdiven altı dershanelerde öğretmenlerin ağır şartlarda çalıştırıldığına da dikkat çekti: “Aldıkları ücretler çok düşük ve onu da zamanında alamıyorlar.”

1825 İZİNSİZ KURSA İŞLEM BAŞLATILDI

MEB, Bakanlıktan ruhsatı olmadan faaliyet gösteren kurslarla mücadele için bir dizi önlemi uygulamaya koydu. Bakanlığın illere gönderdiği 1 Eylül tarihli yazıda izinsiz faaliyet yürüten yerlerin tespitinde teknolojik olanaklardan yararlanabilmek için Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü internet sayfasında ‘İzinsiz Eğitim Faaliyeti İhbarı’ linkinin oluşturulduğu duyuruldu. Bakanlığın internet adresi üzerinden oluşturduğu çevrim içi hatta 1825 ihbar geldi. MEB yetkilileri, ihbarların tasnifini yaptı, işlem başlatıldı. Öğrenci ve velilerin, herhangi bir mağduriyet yaşamamaları için MEB'e bağlı faaliyet gösteren özel kursların listesi, Bakanlığın internet adresinde yayımlandı.

VALİLİKLERE TALİMAT VERİLDİ

Bakanlık, kaçak kurslarla mücadeleyi İçişleri Bakanlığı ile işbirliği halinde yürütüyor. Eğitim öğretim faaliyetlerini yapan ancak Özel Öğretim Kurumları Kanunu'na uygun kurum açma izni ile iş yeri açma ve çalışma ruhsatı düzenlenmeyen yerlerin valiliklerce kapatılması için inceleme ve soruşturma talimatı verildi. Bakanlık yetkilileri, konuya ilişkin gelen bilgi ve ihbarları düzenli değerlendirerek izinsiz faaliyette bulunan yerlerin bulunduğu illerle yapılması gerekli işlemler konusunda bağlantıyı sürdürüyor. İllerde valiliklerde kurulan izleme ve eşgüdüm komisyonları, ihbarları değerlendirerek gerekli inceleme ve soruşturmaları yapıyor. İllerden de düzenli olarak Milli Eğitim Bakanlığına bilgi veriliyor.

KAREKOD SÜRESİ DOLDU

Milli Eğitim Bakanlığı, kurum girişinde karekodu bulunmayan tabelalar için özel öğretim kurumlarına 18 Eylül Pazartesi gününe kadar süre tanımıştı. Bu tarihe kadar karekod uygulamasına geçmeyen kurumlara idari işlem başlatıldı.

Karekod uygulamasının içerisinde, özel öğretim kurumunun adı, kurum kodu, türü, açılma tarihi, adresi, adres kodu, kurucusunun kim olduğu, bina kontenjanı, uyguladığı program tür ve kontenjanları ve ücretlerine ilişkin bilgiler yer alıyor ve vatandaşlar karekodu okutarak kursun Bakanlıktan izinli olup olmadığını teyit edebiliyor.

Sonraki Haber