2 Ekim Medyanın Halleri

CHP’DEN ATATÜRK’ÜN ADINI KULLANARAK TÜRKİYE’Yİ BÖLME PROJESİ

NEDİM ŞENER - HÜRRİYET

PKK ve HDP’ye yakın bir ajansa Anayasa’nın ilk dört maddesinin değiştirilmesi konusunda görüşünü açıklayan HDP Milletvekili İmam Taşçıer’den sonra CHP Milletvekili Yıldırım Kaya da aynı ajansa şunları söylemiş: “İktidar olduğumuzda Kürtlere ne istediklerini soracağız. Nasıl yaparsak sizin yaşamış olduğunuz sorunları çözeriz, diye soracağız. Sorunun çözümüne ilişkin muhatap HDP’dir. HDP’yi muhatap görmeden, ne konuşsak sorun çözülmez. Türkiye Büyük Millet Meclisi ilk kurulduğunda Mustafa Kemal Atatürk döneminde Kürt milletvekilleri var mıydı, vardı. ***1921 Anayasası özellikle, PKK’ya yakın gruplar tarafından, “özerklik” tartışmalarında kullanılmak üzere sıkça gündeme getirilmiştir. Öyle anlaşılıyor ki Atatürk’ün kurduğu partide birileri, “Atatürk” adını kullana kullana Türkiye’yi bölünmeye götürecek projeyi devreye sokmuş. Nasıl olsa kitle uyuyor...

ERDOĞAN: BÜTÜN KONULARDA BİRLİKTEYİZ. SABAH YAZARI: YOK ÖYLE BİR ŞEY

BURHANETTİN DURAN - SABAH

Türk-Rus ilişkilerini sadece denge arayışından istifade etmek ya da dünkü New York Times'ın yaklaşımı gibi ("Putin ile yakınlaşıp ABD'yi tehdit ederek ama Washington'dan bir şey istediğinde araya mesafe koyarak yapılan bir pazarlık pozisyonu") şeklinde algılamak doğru değil. Erdoğan ve Putin görüşmesinin gündeminin genişliği denge meselesine ek olarak ikinci ve üçüncü düzlemlerin olduğunu gösteriyor. Türk-Rus ilişkilerinin ikinci düzlemini ABD'nin çekilmesi ya da yeniden konumlanmasının getirdiği bölgesel boşluğun doldurulmasına yönelik güç rekabeti oluşturuyor. Bu rekabette Türkiye ve Rusya'nın bazen farklı bazen zıt yerlere düştüğü de açık. Türkiye'nin Ukrayna, Kırım, Libya ve Doğu Avrupa ülkeleri ile savunma alanındaki iş birlikleri Rusya'yı rahatsız ediyor. Tabii ki, Suriye, Rusya'nın Türkiye'yi zorladığı kritik bir alan. Ancak Türkiye'nin Rusya ile Ortadoğu, Kuzey Afrika, Doğu Avrupa, Karadeniz ve hatta Orta Asya bağlamındaki rekabetlerini ABD ve Rusya arasında denge matematiği ile açıklamak mümkün değil. Ankara bu bölgelerde kendi milli çıkarları için askeri varlığını genişletiyor, ticari atılımlarda bulunuyor ve savunma sanayisini dış politikasında öncü bir sektöre dönüştürmeye çalışıyor. Üçüncü düzlem, Türkiye'nin küresel etkide bulunacak bir güç profili oluşturmasıdır. Özellikle son yıllarda Ankara'nın çeşitli hamlelerle "stratejik portföyünü genişlettiği" gözlerden kaçmıyor. Türkiye, Erdoğan'ın lider diplomasisi sayesinde risk almak ve gerilimlere girmekle kalmıyor aynı zamanda normalleşmeyi de öne alabiliyor.

AKYOL’UN YOLU YOL DEĞİL

TAHA AKYOL - KARAR

Putin zihnindeki Suriye’yi inşa ederken Türkiye’ye 2.5. milyar dolara S-400’ler sattı. Şimdi Türkiye Moskova ile SU 35 ve Su 7 75 uçakları almayı, birlikte denizaltı inşa etmeyi görüşüyor! Putin askeri sanayi pazarını genişletme kalmıyor, Türkiye’yi Batı’dan daha bir uzaklaştırmakla asıl stratajik kazanç sağlıyor. Batı’dan uzaklaştıkça Türkiye’nin ekonomisinde ve dış politikasında sorunlar artıyor. Terör örgütü PKK’nın Suriye kolu PYD-YPG’yi hem Washigton hem Moskova ağırlıyor! Dış politikada yalnızlaşmak ve Moskova’yı alternatif sanmak “hayra alamet değil.”

KORKUSUZ YAZARINDAN FETÖ ÖVGÜSÜ

Korkusuz gazetesi yazarı Memduh Bayraktaroğlu, 28 Eylül tarihinde youtube kanalından paylaştığı videoda ABD’nin uluslararası operasyon aracı olan FETÖ mensubu teröristlere övgüler yağdırdı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 2011 yılından itibaren FETÖ’cü teröristleri yanından attığını ifade eden Bayraktaroğlu, “Gülen cemaatinin ne kadar parlak çocuğu varsa hepsi yurtdışına kaçtılar.” dedi. Yurt dışına kaçan teröristlerin bürokraside iyi işler yaptığını savunan Bayraktaroğlu, “Belki İslam dinini öne çıkartarak ama dincilik yapmadan bürokrasideki işlerini gayet güzel yapıyorlardı” dedi.

HAFTANIN YALANI: NEW YORK TİMES ATTI, ONLAR TUTTU!

ABD’li yayın kuruluşu New York Times, ‘Afganistan’da üniversitelere kadınların alınmadığı’ yönündeki haberde sahte bir hesabı referans gösterdi. Kabil Üniversitesi'ndeki öğretim görevlileri ve öğrenciler böyle bir yasağın olmadığını, söz konusu hesabın da sahte olduğunu belirtirken iddialar sonrasında açıklamada bulunan Kabil Üniversitesi Rektörü Gayret, hiçbir Twitter hesabının kendisine ait olmadığını ifade etti. New York Times’ın yalan haberine Türkiye’de de katılanlar oldu. Birgün, Gazete Duvar, Habertürk ve Sputnik Türkçe gibi haber siteleri de yalan habere ortak oldu. Sputnik Türkçe haberi “Taliban, kadınları üniversiteden süresiz olarak uzaklaştırdığını açıkladı” şeklinde paylaşırken, Birgün de Rektör olduğu iddia edilen sahte hesabın tweetini referans gösterdi.

HAFTANIN PİNOKYOLARI: ONEDİO VE EMRE USLU

Bu hafta pinokyo seçmekte çok zorlandık. Biz de birinciliği paylaştırdık.

FETÖ'cü Emre Uslu sosyal medya hesabından paylaştığı geri sarılmış video ile Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Aziz Sancar'ın elini indirdiğini söyledi. Aynı paylaşımı Onedio internet sitesi de paylaştı. Görüntülerin aslında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Aziz Sancar’ın elini kaldırdığı sırada çekilen videonun geri sarılması üzerine ortaya çıktığı anlaşılınca paylaşımlarını kaldırmak zorunda kaldılar.

Sonraki Haber