2 milyondan fazla mülteci Avrupa’ya nasıl dağıldı?

Rusya'nın Ukrayna'ya başlattığı askeri operasyondan sonra 2 milyondan fazla sivil, son 15 günde bütün Avrupa'ya dağıldı. Peki mülteci Ukraynalılar hangi Avrupa ülkelerine gitti ve en çok hangi ülke mülteci kabul etti?

Rusya'nın 24 Şubat'ta Ukrayna'ya başlattığı askeri operasyonun ardından yaklaşık iki hafta içinde 2 milyon 316 bin kişi komşu AB ülkeleri Macaristan, Polonya, Slovakya ve Romanya'ya girdi. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin (BMMYK) son açıklamasına göre, 24 Şubat-9 Mart'ta Polonya'ya 1 milyon 412 bin 503, Macaristan'a 214 bin 160, Romanya'ya 84 bin 671 ve Slovakya'ya 165 bin 199 kişi geçti.

BELGEYE İHTİYAÇ YOK

Polonya'ya geçiş yapanların çoğunlukla kadın ve çocuklar olduğunu bilgisini veren BM sözcüsü Joung-ah Ghedini-Williams, bazı mültecilerin 24 saat sınırda beklemek zorunda kaldığını söyledi. Mültecilerin sınırdan geçerken belge sorulmadığını belirten Williams, tercihen pasaportlarını bulundurmalarında fayda olduğunu söyledi. Sınırdan geçerek mülteci statüsü alabilmek için Ukrayna vatandaşı ya da yabancı öğrenci gibi yasal olarak Ukrayna'da yaşayan kişiler olmaları gerekiyor. Afrika ülkelerinden insanların Ukrayna'dan ayrılmalarının engellendiğine dair raporlar da mevcut.

AB’NİN DAHA FAZLA PARA VERMESİ GEREKİYOR

Sınır ülkelerde barınacak yeri olmayan mülteciler kabul merkezlerinde kalıyor. Mültecilere gıda ve tıbbi bakım yardımı yapılıyor. 1 milyondan fazla mültecinin geçiş yaptığı Polonya’da hükümet, daha fazla mülteci ağırlamak için Avrupa Birliği’nin (AB) daha fazla para vermesine ihtiyaç olduğunu bildirdi. Rumen hükümetinin ise 70 bin kişinin 30 günlük konut masraflarını karşılaması bekleniyor. Macaristan hükümeti de yiyecek ve giyecek için nakit ödenekler sunuyor. Çocuklara yerel okullarda yer veriliyor. Moldova’ya sığınanların sayısı 100 bin sınırını aştı. Moldova Devlet Başkanı, gelen mültecileri ağırlamak için uluslararası yardım istedi. Çekya, Prag'daki Kongre Merkezini bir yardım merkezi olarak kullanıyor ve mültecilerin kalabilmeleri için özel bir vize türüne başvurmalarına izin verecek. Yunanistan ve Almanya, Slovakya'ya çadır, battaniye ve maske gönderirken, Fransa, Polonya'ya ilaç ve diğer tıbbi malzeme gönderiyor.

EN AZ MÜLTEC İSPANYA’DA

AA muhabirinin derlediği verilere göre, İspanya’ya ise henüz sadece küçük gruplarla 150 kadar Ukraynalı geldi. Hükümet, 12 bin Ukraynalı mülteci için 3 şehirde sığınmacı merkezi açtı.
Almanya'da, yetkililer şu anda Ukrayna'dan yaklaşık 100 bin mülteci kaydetti. Ancak AB sınırlarında sabit sınır kontrolleri olmadığı için Almanya'ya giren mültecilerinin sayısının 225 bin olabileceği ifade ediliyor.
İtalya'da son verilere göre, 23 bin 872 Ukraynalı mülteci bulunuyor.
Estonya'ya 12 bin 488 Ukraynalının geldiği, bunun 3 bin kadarının ülkeyi geçiş güzergâhı olarak kullandığı aktarılıyor.
Fransa'ya 7 bin 500, Yunanistan’a 6 bin 488, Litvanya'ya 5 bin, Letonya'ya 4 bin 300, İsveç'e yaklaşık 4 bin, Belçika'ya 3 bin 67, Hollanda'ya 2 bin 600, Norveç'e 900, Danimarka'ya 800, Finlandiya'ya 750 mülteci gelirken, İngiltere, 24 Şubat’tan itibaren 760 Ukraynalıya vize verdiğini duyurdu.

OTURMA VE ÇALIŞMA İZNİ VERİLECEK

AB, Ukrayna’dan kaçanlara üç yıla kadar 27 ülkede oturma izni ve çalışma hakkı vermeye hazırlanıyor. Ayrıca mülteciler sosyal yardım alacaklar ve barınma, tıbbi tedavi ve çocuklar için eğitim alma hakkına sahip olacaklar. Bu aynı zamanda Ukrayna'da daimi ikametgâhı olan yabancı uyruklular, öğrenciler ve kısa süreli çalışma izni sahipleri ile uygun olanların aile üyeleri için de geçerli. Ülkelerine güvenli bir şekilde dönebilen kısa dönem oturma iznine sahip yabancı uyruklular ise bu haklara sahip değil.

İngiltere: Ukraynalılar kontrolsüz giremez

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Ukraynalıların ülkeye kontrolsüz giremeyeceğini söyledi. Johnson, İçişleri Bakanlığı’nın, Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle İngiltere'ye sığınmak isteyen Ukraynalılara sadece 50 vize verdiğinin ortaya çıkmasıyla başlayan tartışmalara ilişkin, bu rakamın doğru olmadığını ancak gerçek rakamı açıklayamayacağını belirtti. Ülkesinin Ukraynalılar için binlerce vize başvurusunu işleme koyduğunu kaydeden Johnson, "Biz çok cömert bir ülkeyiz. Yine de istediğimiz denetim ve kontrol edebilmek. Ukrayna'da olup bitenler göz önüne alındığında, kimin geldiğini kontrol etmek için bazı temel becerilerin varlığından emin olmamızın mantıklı olduğunu düşünüyorum." dedi.

Sonraki Haber