2 Nisan Medyanın Halleri
İşte günün öne çıkan köşe yazıları...
ERDOĞAN OYLANMAYINCA
AHMET HAKAN - HÜRRİYET
En önemlisini yazayım: Bundan 10 ay önce Türkiye büyük bir seçim yaptı. O seçimde şartlar, bugünkünden pek de farklı değildi: - Erdoğan’ın karşısında büyük bir ittifak vardı. - Ekonomide yine sorunlar vardı. - Pahalılık yine gündemdeydi. Fakat sonuçta o seçimin tartışmasız galibi Erdoğan oldu. 10 ay sonra yapılan seçimde ise Erdoğan oylanmıyordu ve seçimde tablo tamamen değişti. Neden? Çünkü ekonomide yaşanan sorunlarla ilgili olarak vatandaş hükümete bir uyarıda bulunmak istedi. Hem de ciddi bir uyarı. AK Parti’ye oy vermeyen seçmenin duygusu şöyle gelişti: “Nasıl olsa Erdoğan oylanmıyor, nasıl olsa Erdoğan’ın cumhurbaşkanlığı devam ediyor, nasıl olsa Erdoğan açısından bir sorun yok. O zaman uyarımızı yapabiliriz.” Tabii ki birçok faktör var sonuçları belirleyen. Bu o faktörlerin en önemlisi.
CHP KAZANMADI, AK PARTİ KAYBETTİ
FATİH SELEK - TÜRKİYE
Cumhuriyet Halk Partisi ve bileşenleri bundan on ay önce ağır bir hezimete uğramışken... CHP içinde liderlik kavgaları yaşanıyorken... Psikolojik üstünlüğü AK Parti kanadı elinde bulunduruyorken... Mahallî seçimde Cumhur İttifakı nasıl bu kadar büyük gerileme yaşadı? Kıyılara hapsedilen CHP nasıl dip dalga oluşturup birçok büyükşehri kazanarak, için için Anadolu'ya yayıldı. Afyon, Kütahya, Denizli gibi sağın kalesi olan illeri CHP'nin adayı nasıl kazandı? Bir önceki yerel seçimde CHP'ye yüzde 18, genel seçimde Erdoğan'a yüzde 65 destek veren Kastamonu nasıl CHP'ye yüzde 50'ye yakın oy verdi? 10 ayda ne değişti? Süleyman Demirel'in ünlü bir sözü var: Boş tencerenin yıkamayacağı iktidar yoktur... AK Parti tek kelimeyle pahalılığın kurbanı oldu. Seçmen, genel seçimde bayrağı bırakmadı ama yerel seçimde 2019 olduğu gibi iktidarı cezalandırdı. Hem de CHP ile... Garabete bakın! CHP kazanmadı, AK Parti kaybetti.
HEM MUHALEFETE HEM İKTİDARA MESAJ
ÖZAY ŞENDİR - MİLLİYET
Sandıktan çıkan sonuçlar hem iktidar hem de muhalefet açısından önemli mesajlar içeriyor. - Kemal Kılıçdaroğlu’nun CHP’de etkili olma, geri dönme ihtimali kalmadı. Dün gece paylaştığı mesaj pek emekli olma niyeti olmadığını gösteriyor ama CHP tabanı için Kemal Kılıçdaroğlu dönemi hatırlanmak istenmeyecek bir dönem olarak kalacak. - Meral Akşener’in İYİ Parti Genel Başkanlığı’nı devam ettirmesi artık çok zor olacak. Dün gece başlayan istifa çağrıları bugünden itibaren artarak devam edecektir. - Ekrem İmamoğlu, 2028’de muhalefetin cumhurbaşkanı adaylığı konusunda mesafe aldı bu doğru. Ancak Mansur Yavaş da Ankara’da aldığı sonuçla potaya girmiş durumda. Bugüne kadar İmamoğlu kadar belli etmemiş olması, Yavaş’ın gönlünden cumhurbaşkanı adaylığı geçmiyor diye okunmamalı. Bu konuda bir rekabet yaşanması sürpriz olmaz. - Sandıktan çıkan sonuç, en çok Özgür Özel’i rahatlattı. Özel, aynı anda hem Kılıçdaroğlu hem de İmamoğlu’nun gölgesinden kurtuldu. Rüştünü ispat etmiş bir genel başkan sıfatı kazandı. Bu saatten sonra kimse Özel’e, “Benim sayemde genel başkan oldun, benim başarılarımla koltukta oturuyorsun” diyemez. Özel’in dün gece yaptığı konuşmadaki pozitif söylem de bu rahatlamanın sonucu aslında. - İstanbul’da tarihinin en düşük oyunu almayı bile isteye tercih eden DEM içerisinde CHP’ye verilen destekle ilgili tartışma büyüyecektir. Bu tartışma ne kadar sağlıklı yürür orası belli değil. Kandil’deki terör ağaları Başak Demirtaş’ın adaylığını geri çektirirken, partinin alacağı oyu değil Erdoğan’ı tasfiye etmenin hesabını yapmıştı.
AK PARTİ ADINA SONUÇLAR
- Bu sonuçta ekonomik program ve emeklilerin durumu belirleyici oldu mu, elbette oldu. Tanıdığımız Cumhurbaşkanı Erdoğan, sadece bu gerçekliğe bakarak tatmin olmaz. Aday belirlemede yaşanan sorunlar, kimi teşkilatlarda görülen çalışma eksikliği başta olmak üzere il, il, ilçe, ilçe ele alacaktır. Buradan yola çıkarak, Erdoğan’ın partide ve hatta kabinede değişiklik yapmaktan çekinmeyen yanını da dikkate alırsak bazı taşların yerinden oynayacağını söylemek kehanet olmayacaktır.
EMEKLİLER VE GENÇLERİN ETKİSİ
YALÇIN BAYER - HÜRRİYET
Cepsel olarak iyileşemedik gitti. Seçmen yorgundu, yoksulluk hızla sürüyordu. Sonuç mu; emekli kızgınlığını dışa döktü, buna gençleri ve kadınları da katabilirsiniz. AKP için ‘ağır’ bir darbe oldu. (…) Fatih Erbakan’ın son günlerdeki çıkışı AKP tarafından hiç ciddiye alınmadı ve önemsenmedi. Yakın çevresinden öğrendiğimize göre, bu sonuçla Erbakan’ın sözleri arasında ‘AKP’den hınç alma’ ifadesinin geçtiği de ayrı bir olgu oldu. (…) Vatan Partisi’nin yoğun şekilde aday çıkarmış olmasına rağmen Kahramanmaraş’ta bir muhtar seçilebildiği, bu ismin de Vatan Partisi MKK üyesi Cafer Sincer olduğu öğrenildi. Bu kadar afiş, billboard harcamaya gerek yoktu.
YEREL SEÇİMDEN DOĞRU OKUMALAR YAPMAK
HACI YAKIŞIKLI - TV100
1) Seçimler çoğu yerde şaibesiz ve Türkiye'ye yakışır olgunlukla geçti
2) Özellikle Ankara'da bu kadar büyük bir oy farkı beklenmiyordu
3) CHP'nin birinci parti olması beklenmiyordu
4) Seçime katılım 2019'a göre %8 civarında düştü, bunların çoğu Ak Partili seçmen idi.
5) Yeniden Refah Partisi görünür hale gelirken Deva, Saadet, Gelecek Partileri adeta sahadan silindi.
6) Ankara ve İstanbul’da Mansur Yavaş ve Ekrem İmamoğlu “belediye meclis üyelerinde” çoğunluğu kazandı. Böylece “engellenme” ve “mağduriyet” argümanları bitti.
7) Her iki başkan Cumhurbaşkanı adayı olmak isterse belediyeleri CHP’li bir üyeye emanet ederek yola çıkabilir.
8) CHP Genel Başkanı Özgür Özel “genel başkanlık koltuğunu” sağlama aldı.
9) Kemal Kılıçdaroğlu siyasete tamamen veda etti.
10) Seçimi kazanan tek başına CHP faktörü değil, ekonomi ve emekli maaşları ciddi anlamda sandığa etki etti.
11) Türkiye’nin önünde 4 senelik seçimsiz dönem olacak.
12) Ak Parti özellikle “ekonomi” meselesinde ivme sağlar, gelişerek yenilenir, yeni denklemler kurarsa “taze bir başlangıç” yapması mümkündür.