2 yılda 2 kıta 13 ülke
Iğdır'da uydu vericisi (GPS) takılan bozkır delicesi 2 yılda 2 kıtadaki 13 ülke arasında 29 bin kilometreyi aşkın yol kat etti.
KuzeyDoğa Derneğince Tuzluca ilçesine bağlı Yukarı Çıyrıklı köyünde, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünün izni ve Iğdır, Koç ile UTAH üniversitelerinin katkılarıyla yürütülen halkalama çalışmaları kapsamında kurulan kuş yakalama ağlarına, 2020 yılının nisan ayında "bozkır tuygunu" olarak da bilinen bir bozkır delicesi takıldı.
Araştırma ekibince halkalanan, atmacagiller familyasından ve yırtıcı bir tür olan bozkır delicesi, GPS takıldıktan sonra doğal ortamına salındı. Kuş Ermenistan, Gürcistan ve Rusya'dan geçip Kazakistan'a yerleşti. Yaz sonrası Artvin, Şanlıurfa ve Suriye’ye geçti. Kışın ardından Şırnak, Iğdır, Ermenistan, Gürcistan ve Rusya güzergahını kullanarak yine Kazakistan'a göçtü. Ardından bir süre Suriye'de vakit geçiren bozkır delicesi, Ürdün, İsrail, Mısır, Sudan, Çad ve Kamerun'u geçip Nijerya'ya yerleşti. Yaklaşık 2,5 aydır kuzeye doğru göçünü sürdüren kuş, Mısır Dakhla Vahası yakınlarında.
Yazı geçirmek için Türkiye üzerinden Kazakistan'a gitmesi beklenen bozkır delicesi en yüksek 3 bin 11 metre rakıma çıktı, ortalama hızının saatte 68 kilometreye ulaştı.
Aras Kuş Araştırma Merkezi Sorumlusu Kayahan Ağırkaya, bozkır delicesinin Dünya Doğal Hayatı Koruma Birliğinin tehlike altındaki türler arasında soyu tükenme riski ile karşı karşıya olan kırmızı listesinde yer aldığını söyledi.