2022 vatanımızla kenetlenme yılı

2021 yılı Avrupa’daki Türkler için zorlu bir süreç oldu. Bu zorluğun yanı sıra önemli başarıların da elde edildiği 2021 yılında Türkler, özellikle salgın koşullarında dayanışma ruhunu bir kez daha gösterdi. Yeni yıla yeni umutlarla giren Türk milleti, ülkesinin bayrağını her alanda dalgalandırıyor.

Avrupa’daki dernek başkanları, siyasi parti temsilcileri ve devlet adamlarımız yeni yıl mesajlarını Aydınlık Avrupa ile paylaştı.

Ulusal Kanal, Aydınlık Gazetesi Yurt Dışı Temsilcisi, Aydınlık Avrupa GYY Yener Güneş:

ZORLUKLARI PAYLAŞMA

BİLİNCİNİ YAYACAĞIZ

Gurbette yaşayan vatanseverlerin gecesi gündüzü Türkiye’dir. Çünkü güçlü bir Türkiye yoksa, gurbette de rahat uyuma şansı yoktur. Güçlü Türkiye, dünyanın dört bir yanındaki Türklerin varlık sebebi olmanın da ötesinde, bütün mazlumların umududur. Yurt dışındaki Türk’ün sesini dünyaya duyurmada da biricik merkez konumuna yükselmekte olan Görev Medyamız 2021 yılında büyük başarılar elde etti. Görev Medya bünyesindeki yayın organları yurt dışındaki Türklerin sorunlarını duyurmada da çözümler üretmede de önemli aşamalar katetti. Vatan kokusunu gurbete taşımayı başarması bile medya organlarımızı eşsiz kıldı. Bu süreçte Aydınlık gazetesinin düzenli olarak her pazar çıkan Avrupa Eki, Avrupa’da yaşayan yurttaşlarımızın sesi oldu. Mayıs ayından itibaren yıl sonuna kadar tam 39 sayı çıkan Aydınlık Avrupa Eki, yurt dışındaki Türklerin sorunlarına, başarılarına ve onları ilgilendiren her konuya değindi. Avrupa’daki yurttaşlarımızın sesi olma amacıyla çıkan Aydınlık Avrupa, 2022’de de Avrupa Türklerinin sesi olmaya devam edecek. Avrupa'da Türk gücü 2022'de daha örgütlü, daha sıkı ve daha müdahaleci olacak. Bunun için Türklerin sesi olan Aydınlık en geniş kitlelere ulaşacak. Ulusal Kanalımız artık Digitürk ve Tivibu’da yer alıyor. Yurt dışındaki Türkler, Ulusal Kanal’ın kuruluşunda hangi rolü oynadıysa, bu mecralarda yer alma konusunda da aynı sorumlulukla hareket etti. Neticede yurt dışından yüzlerce kişi, 5 milyon evin daha aydınlatılması seferberliğinde kendisinden beklenen özveriyi gösterdi. Yurt dışındaki toplumun öncüleri ve kitle örgütleri ile Türk vatandaşlarımız arasındaki iletişimi ve dayanışmayı artırmada sorumluluğumuzu yükselteceğiz. Atılımlarımıza hız kesmeden devam ediyoruz. Bu çerçevede Avrupa’daki tüm vatandaşlarımızı hem Türkiye’nin girdiği süreci daha iyi anlamak hem de Avrupa’daki Türklerin sesini daha iyi duyurmak için E-Aydınlık’a abone olmaya çağırıyoruz. Sonuç olarak 2022 yılında vatanımızı büyük zorluklar bekliyor. Milletimiz zorlukları aşacak güçtedir. Biz yurt dışında yaşayan Türkler olarak vatanımızın yaşadığı zorlukları paylaşma bilinci içinde olacağız. Kuşkusuz herkese zorlukları paylaşma bilincini vermek için yayın yapacağız. 2022 yılı gurbetteki Türkler için zorluklarla mücadele eden vatanımızla kenetlenme yılı olacak!

Uluslararası Demokratlar Derneği (UID)

Basın Sözcüsü Fatih Zingal:

AKLISELİM GİRİŞİMLER LAZIM

Yeni bir yıl, geçmişin muhasebesini yapma fırsatını içerir. Bu doğrultuda özellikle Avrupa’da yaşayan Müslüman ve Türk toplumuna yönelik çetinleşen siyasi iklimi, endişeyle takip ettiğimizi dile getirmek durumundayız. Bu bağlamda yeni yılda özellikle siyasi kuruluş ve STK’ların toplumun her kesimine ışık tutarak daha aklıselim girişimlerde bulunacağını ümit ediyoruz. Temennimiz 2022 yılında hem ana vatanımız Türkiye’nin hem de bulunduğumuz ülkenin daha da güçlenmesidir. Tüm Avrupa’da yaşayan vatandaşlarımızın yeni yılını en kalbî duygularımla kutluyor; selam, sevgi ve saygılar sunuyorum.

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habip Oğlu:

GÜÇLÜKLERİ BİRLEŞEREK

AŞMALIYIZ

Yunanistan’daki Batı Trakya Türk toplumunun Avrupa’daki temsilcisi ve uluslararası alandaki sesi olan ABTTF’nin başkanı olarak Avrupa’daki tüm Batı Trakya Türklerini temsilen ana vatanımız Türkiye ve tüm Türk dünyasının 2022 yılını en içten dileklerimle kutluyorum. “Birlikten kuvvet doğar.” atasözüyle 2022’nin dünyanın farklı ülkelerinde yaşayan Türkler olarak gücümüze güç kattığımız bir yıl olmasını temenni ederim! Dilerim 2022 yılı tüm insanlık için salgının zorluklarını artık daha az hissettiğimiz, sağlıklı ve özgür bir dünyaya yeniden açıldığımız bir yıl olur. 2022’nin herkese sağlık, afiyet ve huzur dolu günler getirmesini temenni ederim. Mutlu yıllar!

Frankfurt Cami Dernekleri Sözcüsü ve Hessen

Türk Dernekleri İnisiyatifi Raportörü Hüseyin Kurt:

ALMANYA-TÜRKİYE DOSTLUĞU GÜÇLENSİN

2021 Kovid-19 tedbirleri nedeniyle sıra dışı bir yıl oldu. Almanya´ya göçün 60´ıncı yılının kutlandığı bu yılda Türkiye´den Almanya´ya gelen bir göçmen çocuğu olan Uğur Şahin ve ekibinin Kovid-19’a karşı aşıyı bularak tüm insanlığın ümidi olması, Almanya´da Türk toplumunu gururlandıran önemli bir olaydı. Temennilerimiz; ırkçı yapısal dışlanmaya karşı ciddi mücadele, İslam konferansına devam edilmesi, Müslümanların devletin muhatabı olma sürecinde ilerleme kaydedilmesi, yabancılara mahallî seçimlerde seçme ve seçilme hakkı verilmesi, Türkiye-Almanya arasındaki ilişkilerin daha dostane bir zemine oturtulması.

Almanya Türk Toplumu Başkanı ve Hessen Eyaleti

Türk Dernekleri Koordinasyonu Sözcüsü Atila Karabörklü:

ÇATIŞMADAN UZAK

BİR YIL OLSUN

Türkiye'den işçi göçünün 60. yılını kutladığımız 2021 yılı itibarıyla, Almanya’daki Türk toplumunun geldiği noktayı oldukça başarılı görmekteyiz. Türk toplumu olarak spor, kültür, siyaset, bilim, sanat ve iş dünyası gibi önemli alanlarda büyük kazanımlar elde etmiş durumdayız. Yaşadığımız ırkçılık ve ayrımcılığa rağmen tüm enerjimizle eğitime, siyasal ve toplumsal katılıma duyarlı olmayı devam ettirmeliyiz. Ayrışma ve çatışmadan uzak kalarak barış ve hoşgörü içerisinde geleceğe yön vermeye devam etmek zorundayız. Bu zor yılları insanlık olarak hep beraberce atlatacağımızdan kimsenin şüphe duymaması gerekir. Bu düşünceyle herkesin yeni yılını kutluyor, herkese sağlık ve mutluluk diliyorum. Yeni yılın başta ülkemiz olmak üzere tüm insanlık için barış ve huzur getirmesini temenni ediyorum.

Bilim ve Ütopya Dergisi Yurt Dışı Temsilcisi Barış Göktepe:

HURAFECİLİĞE KARŞI

BİLİME SARILALIM

2021 yılı Bilim ve Ütopya dergisinin yurt dışındaki faaliyetlerini artırdığı verimli bir yıl oldu. 20’yi aşkın ülkede 200’ün üzerinde aboneye ulaştık. Türkiye’de yaklaşık 100 gence dergi aboneliği hediye ettik. Toplam 14 okur etkinliği gerçekleştirdik. Yaptığımız etkinliklerle, kitlelerle buluştuk. İngilizce etkinliklerimizle de yabancı bir dinleyici kitlesiyle ilk defa bir araya geldik. Yurt dışından dergiye içerik katkısını da artırdık. Örneğin, temmuz sayısında Nick Bostrom’un simülasyon tezini değerlendirdiğimiz özgün bir makale ve Almanca çevirilerimiz yayınlandı. 2022 senesinde neoliberal ekonomik sisteminin hortlattığı ve salgın sürecinde doruk noktasına ulaşan hurafecilik ve sözde bilimsel şarlatanlıkla mücadele daha da yakıcı bir görev olarak karşımızda duruyor. Bu sorumluluğunun bilinciyle ve başardıklarımızın öz güveniyle yeni seneye umutla bakıyoruz.

Teori Dergisi Avrupa Temsilcisi Gökhan Dağtekin:

2021 KATALİZÖR YILI OLDU

Geriye dönüp baktığımızda, 2021'de tarihsel trendlerin hızlanarak kuvvet kazandığını görebiliriz. Bu bakımdan 2021 yılı için “katalizör” benzetmesi yersiz olmayacaktır. Türkiye düzleminden bakarsak; 2021’de ülkemizde dolarizasyonun sonu, serbest kur sisteminden çıkış ve devletçi bir para politikasına geçiş, PKK ve Gladyo'nun ezilerek "un ufak" edilişi gibi gelişmeler yaşandı. HDP'nin bir daha açılmamak üzere kapatılma sürecini, Türk-Rus iş birliği çerçevesinde ve Asya ikliminde Batı’ya karşı kazanılan Azerbaycan’ın büyük Karabağ zaferini, Türk savunma sanayisinin Libya'dan Kafkaslara dünya jeopolitiğini belirlemede etkin rol alışını, Mavi Vatan'ın öncü bir teori olmaktan çıkıp devlet doktrini hâline gelmesini, ülkemizin enerji bağımsızlığı yolunda attığı büyük adımları, Türk devletlerinin iş birliğinin yapısal nitelikte bir kurumsallaşma yolunda ilerlemesini gördük...Tüm bu gelişmeler karşısında gerek insanlığın gerek Türkiye'nin önünde çetin, zorluklarla dolu bir geçiş dönemi var. Ve Teori gelmekte olanı sunan, yol gösteren kararlı çizgisini sürdürecek.

İsviçre Türk Toplumu Başkanı Suat Şahin:

ASLOLAN, VATAN PAYDASINDA BİRLEŞEBİLMEK

Aydınlık Avrupa aracılığıyla aziz milletimi en kalbî duygular ve muhabbetle selamlıyorum. İnsanlık ailesi olarak Kovid-19 salgını başta olmak üzere pek çok zorlukla sınandığımız bir yıl olan 2021 senesini geride bırakıyor ve inşallah yepyeni umutlarla 2022 yılına giriyoruz. Bu yılın bütün insanlık için, ülkemiz için, İsviçre’de ve diğer ülkelerde yaşayan kıymetli vatandaşlarımız için hayırlara vesile olmasını yüce Rabbimden niyaz ediyorum. 5 Eylül 2021 tarihinde gerçekleşen kongremizle İsviçre Türk Toplumu (İTT) Genel Başkanlığı görevini üstlendim. İTT`yi en kısa zamanda bir hizmet binasına ve kurumsal bir kimliğe kavuşturacağımın sözünü vermiştim. İnşallah yeni yılın ilk ayında yani birkaç hafta sonra İTT yeni adres ve binasında, her anlamda kurumsal bir yapıyla hizmet vermeye başlayacak. Bu da vatandaşlarımıza yeni yılın ilk müjdesi olsun. Son yıllarda artan, vatandaşlarımızın maruz kaldığı İslamofobik ve ırkçı saldırılar var. 2022 yılında bu konuda İsviçre’de yaşayan Türkleri, Müslüman toplulukları bütün bu saldırılar karşısında çok daha organize ve birlik halinde göreceğimizi umuyorum. Diğer yandan, bu salgının anlattığı en temel gerçek; bütün kontrolün kendilerinde olduğunu sanarak dünyaya hükmetmiş devlerin, küresel güçlerin, daha fazla kâr ve konfor uğruna bencilce dünyamızın canına okumuşların nihayetinde toplam ağırlığı 2 gram bile etmeyen bir virüs karşısında nasıl acizleştiğinin, çaresiz kaldığının görülmesi olmuştur. Uzun bir aradan sonra yeniden tam bağımsız bir dünya devleti olma yoluna girmiş ve bu yolda akla hayale gelmeyen saldırılara maruz kalan göz bebeğimiz ülkemize sizlerin vasıtasıyla selam ve sevgilerimi iletiyorum. Devletlerin, milletlerin çetin günleri vardır. Türkiye`nin de oluyor. Fakat aslolan da o ki tam da öyle zamanlarda vatan ortak paydasında birleşmek gerekir. İşte gurbetçiler böyle bir topluluktur. Bu düşüncelerle vatanımızın bekası için gözlerini kırpmadan ölüme yürüyen kahraman şehitlerimizi rahmetle yâd ediyor, gazilerimize sıhhat ve afiyet diliyorum. Yeni yılın ülkemize, yaşadığımız ülkelere, dünyamıza güven, huzur ve sağlık getirmesini temenni ediyorum.

Sonraki Haber