2022 yılı bütçe teklifi Genel Kurul'da Döviz ihtiyacı en aza indirilecek

TBMM Genel Kurulu’nda, 2022 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi görüşmelerine başlandı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay konuşmasında kur artışlarının “manipülatif ataklar” nedeniyle olduğunu, artışların ekonominin gerçeklerine uygun olmadığını vurguladı. Oktay, yatırım, üretim, istihdam ve ihracat öncelikli politikalarla döviz ihtiyacının azaltılacağını kaydetti.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, Türkiye ekonomisinin, 2021 yılının üçüncü çeyreğinde yıllık yüzde 7,4 büyüdüğünü hatırlattı. Oktay, şöyle konuştu: “Bu dönemde ihracatın sürüklediği dış talep ve sanayi üretiminde yaşanan güçlü artış büyümeye katkı vermiştir. 2021 yılının tamamında yüzde 10’u aşabilecek düzeyde bir büyüme oranı kaydetmeyi bekliyoruz. Her ne kadar salgın turizm gelirlerimizi etkilemiş ve son dönemde enerji fiyatları yükseliyor olsa da bu dönemde yaşanan yüksek büyüme oranlarını cari açıktaki iyileşmeyle sağlıyor olmamız oldukça kıymetlidir.”

'EKONOMİNİN GERÇEKLERİNE UYGUN DEĞİL'

Döviz kurundaki artışa da değinen Oktay şöyle sürdürdü: “Kurlarda son dönemde yaşanan hareketlenmeyi sadece politika faizi çerçevesine bağlamak son derece yanlıştır ve Türkiye’nin büyüme, ihracat, cari denge ve mali disiplinde sahip olduğu başarıyı yok sayma anlamına gelmektedir. Son dönemde yaşanan gelişmeleri; doların dünyada güçleniyor olması, para birimimize karşı yapılan spekülatif hareketler ve ülkemizin döviz talebini artıran etmenler çerçevesinde ele almak gerekmektedir. Birçok göstergede son derece iyi seviyeleri yakaladığımız, en yüksek büyüme ve ihracat artışlarını gerçekleştirdiğimiz bu dönemde para birimimiz, manipülatif ataklara maruz kalmaktadır. Son günlerdeki kur hareketleri, ekonominin gerçeklerine uygun değildir.”

'DÖVİZ İHTİYACI EN AZA İNDİRİLECEK'

Saldırılara karşı dayanıklı bir ekonomik yapı vurgusu yapan Oktay, şöyle devam etti: “Biz yatırım, üretim, istihdam ve ihracatı önceliklendiren bakış açımızla ülkemizin döviz ihtiyacını en aza indirecek ve bu saldırılara karşı çok daha dayanıklı bir ekonomik yapıyı hızlı bir şekilde tesis edeceğiz. Bu doğrultuda ülkemizin ara malı ithalatı ve enerji harcamalarını azaltan, üretim ve ihracatı destekleyen projelerimizi birer birer hayata geçiriyoruz.”

Sonraki Haber