2022’de Avrupa’da yüksek enerji fiyatları devam edecek

Kovid-19 salgını döneminde hızla toparlanan ekonomilerin oluşturduğu yüksek küresel doğal gaz talebine rağmen yaşanan arz sıkıntıları, zorlu kış koşulları ve jeopolitik risklerin etkisiyle piyasalarda rekor seviyelere çıkan doğal gaz fiyatlarının bu yıl da yüksek seyrini sürdürmesi bekleniyor.

Özellikle Avrupa piyasalarında yaşanan yüksek talep ve düşük arz döngüsüyle birlikte Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerin kritik seviyelere inen doğal gaz stoklarının, fiyatları, ulaştığı tarihi zirveler sonrası bu yıl da dalgalı bir seyre zorladığı gözlemleniyor. Avustralyalı danışmanlık şirketi Energy Quest'in analizine göre, doğal gaz talebinin arzdan daha fazla olması nedeniyle 2021'de gaz fiyatları birçok bölgede rekor seviyelere yükseldi ve gaz pazarının 2022'de de "sıkı" kalması bekleniyor. Şirket, "Küresel gaz piyasalarındaki genel koşulların 2022 ve 2023'te de sıkı kalması bekleniyor" değerlendirmesinde bulundu.
Dünya genelinde enerji fiyatlarındaki yükseliş, elektrik üreticileri, sanayiciler ve vatandaşlar için giderlerin yükselmesine ve küresel bir enflasyon baskısının oluşmasına yol açıyor.

YÜZDE 1446’LIK ARTIŞ

Avrupa'da derinliği en fazla olan Hollanda merkezli sanal doğal gaz ticaret noktası TTF'de işlem gören vadeli doğal gaz kontratlarında, fiyatlar salgın nedeniyle talebin düştüğü 2020'de megavatsaat başına 3,75 avroya kadar gerilemişti. Eylül 2020'de TTF'de megavatsaat başına 12 avro olan doğal gaz fiyatı, Aralık 2021'de 188 avroya yükselerek tüm zamanların rekorunu kırdı. Bu dönemde Avrupa'da aylık vadeli kontratlarda doğal gaz fiyatı yaklaşık yüzde 1466'nın üzerinde artış gösterdi. Bu yükselişte, talepteki artışa rağmen Rusya'dan geçen yıllara göre daha az gaz sevk edilmesi ve kıtanın yer altı depolama tesislerindeki doluluk oranlarının son 10 yıl ortalamasının çok altına gerilemesi etkili oldu.
Ayrıca, elektrik üretiminin yüzde 20'sinin doğal gazdan karşılandığı Avrupa'da, kuraklık nedeniyle hidroelektrik santrallerinde üretimin düşmesi ve rüzgâr enerjisinden elektrik üretiminin de azalması, üretimde gazın payını artırarak fiyatların yükselişini körüklemeye devam etti.

Sonraki Haber