2023 Avrupa devi için zorlu geçecek: İhracatta artış olmayacak

Enerji krizinin üretimine ağır bir darbe indirdiği Almanya'da ihracatçılar zorlu bir 2023'e hazırlanıyor Alman Toptan ve Dış Ticaret Federasyonu Başkanı Dirk Jandura "İhracatta bir artış beklemiyoruz” açıklaması yaptı

Almanya’yı zorlu bir yıl bekliyor. Alman Toptan ve Dış Ticaret Federasyonu (BGA), Alman ihracatçıların gelecek yıl için beklentilerinin düşük olduğunu, Çin'deki büyük müşterilerde Kovid-19 vakalarının tırmanması ve artan fiyatların ABD'li alıcıları temkinli hale getirmesi nedeniyle sorunlar beklediklerini söyledi. Amerika Birleşik Devletleri ve Çin, Almanya'nın en önemli ticaret ortakları konumunda.

BGA Başkanı Dirk Jandura Reuters'e yaptığı açıklamada, "2023 yılında ihracatta bir düşüş olmayacak, ancak keskin bir artış da beklemiyoruz. Gerçek anlamda bir 'siyah sıfır' elde edersek bu zaten bir başarı olacaktır" dedi.

BGA Başkanı Dirk Jandura, "ABD için de endişeliyiz. Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) faiz artışları nedeniyle yeniden daha güçlü bir avroya sahibiz. Bu ihracatı artırmayacak" dedi

Jandura, yüksek faiz oranlarının daha da yükseldiği ABD'de özellikle inşaat sektörü üzerinde etkili olmaya başladığını da sözlerine ekledi.

 ENERJİ TÜKETİMİ EN DÜŞÜK SEVİYEDE

Enerji krizi sanayi sektöründeki üretimi etkiledi. Kapanmaya ya da küçülmeye giden firmalar enerji tüketimine de etkiledi. İklimle ilgili faaliyet yürüten Almanya merkezli düşünce kuruluşu Agora Energiewende, enerji tüketimi ile ilgili verileri paylaştı.  Buna göre, Almanya'nın 2022 yılı enerji tüketimi bir önceki yıla göre yüzde 4,7 azalarak yeniden birleşmeden bu yana en düşük seviyeye geriledi.

Bunda artan enerji fiyatları, ılıman hava ve Rus gazı ithalatındaki ani düşüş nedeniyle hükümetin vatandaşlara enerji tasarrufu çağrısı yapması etkili oldu. 

Ekonomi Bakanı Robert Habeck Hükümetin bir "enerji verimliliği yasasını"  müzakere ettiğini belirterek "Rakamlar enerji tasarrufu için çalışmanın ne kadar önemli olduğunu gösteriyor" şeklinde konuştu. 

2023 İÇİN RESESYON ÖNGÖRÜLDÜ

Almanya’da yapılan çeşitli araştırmalarda 2023 yılı için resesyon (duraklama) öngörmüştü. Almanya Ekonomik Araştırmalar Enstitüsü (IFO) tarafından düzenlenen bir araştırma, Rusya’nın doğal gaz akışını kesmesi ve artan enflasyon yüzünden AB’nin en güçlü ekonomisi Almanya’nın gelecek yıl Gayri Safi Yurt İçi Milli Hasılası’nın (GSYİMH) yüzde 0,3 oranında daralacağını ortaya koymuştu. IFO Direktörü Timo Wollmershäuser, “Bu kış ekonomik durgunluğa giriyoruz” diyerek karamsarlığını dile getirmişti. 

Almanya'nın önde gelen beş ekonomik düşünce kuruluşu, ülkenin bu yıla ilişkin Gayri Safi Yurt içi Hasıla (GSYH) büyüme tahminini, Ukrayna’daki savaşın etkileri dolayısıyla yüzde 4,8’den yüzde 2,7’ye indirirken, Rusya'dan enerji arzının aniden dondurulmasının 2023'te resesyona neden olacağı uyarısında bulunmuştu. Ekonomi Araştırma Enstitüsü’nün (Ifo) de içinde yer aldığı beş ekonomik düşünce kuruluşu ülke ekonomisine ilişkin sonbaharda paylaştığı 2022-2023'ü kapsayan büyüme tahminlerini aşağı yönlü güncellemişti.

Borbet fabrikası tesislerini kapatıyor

Enerji krizi ve ekonomik krizin baş gösterdiği Avrupa ülkelerinde üretimde zor günler yaşıyor. Almanya'nın Solingen kentinde aralarında yüzlerce Türk işçisinin de bulunduğu Borbet fabrikası tesislerini kapatıyor. Jant fabrikası Borbet aldığı karar kapsamında üretimini 31 Aralık'ta durdurdu. 600 işçisinin yaklaşık 300'ü Türk olan fabrika, üretimi başka tesislere ve yurt dışına kaydıracak. 125 yıl önce Kronprinz adı ile kurulan ve tüm taşıtlar için jant üreten işyeri, yıllık 170 milyon avro ciro yapıyordu. Tesis, 2001 yılında Borbet şirketler zincirine dahil olmuştu. 

Öte yandan Fransız hazır gıda üreticisi Cofigeo grubu, enerji fiyatlarındaki artış nedeniyle 1 ay süreliğine üretiminin bir bölümünü durdurdu.Ulusal basındaki habere göre, 1 aylığına üretiminin yüzde 80'ini durduran Cofigeo grubu, ülkedeki 4 fabrikasını kapattı.

Şirketin yıllık enerji faturasının 4 milyondan 40 milyona çıktığı kaydedildi.

Sonraki Haber