2023 LGS okul puanı ekleniyor mu? LGS'de standart sapma var mı? OBP puanı eklenecek mi?

2023 LGS sınavının ardından öğrenciler yerleştirme yapacakları puanların nasıl hesaplandığını merak etmeye başladı. LGS okul puanı ekleniyor mu? LGS'de standart sapma uygulanıyor mu? Hangi dersin katsayısı daha yüksek? İşte, konuyla ilgili tüm bilinmesi gerekenler…

Liselere Giriş Sistemi (LGS) sınavı sona erdi, soruların açıklanması ile beraber öğrencilerin puan telaşı başladı. Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) takvimine göre sınav sonuçları 26 Haziran'da açıklanacak ve aynı gün LGS tercih ve yerleştirme kılavuzu yayımlanacak. Şimdi ise öğrenciler okul puanının sınav notuna katkısının olup olmayacağını merak ediyor. Peki, LGS okul puanı veriyor mu, kaç puan verecek? LGS'de puan hesaplanırken standart sapma uygulanıyor mu? İşte merak edilen bu soruların yanıtları...

2023 LGS OKUL PUAN VERİYOR MU?

Ortaokul 8. sınıf öğrencileri belirlenen takvimde tercihlerini gerçekleştirecek. Ortaöğretim kurumlarına tercih ve yerleştirme işlemleri iki farklı türde yapılacak.

Merkezi yerleştirme olarak da bilinen sınavla öğrenci alan fen liseleri, sosyal bilimler liseleri, proje okulları ile mesleki ve teknik anadolu listeleri merkezi sınav puan üstünlüğüne göre yapılacak. Burada öğrencilerin eğitim aldıkları okullardan herhangi bir puan eklenmeyecek.

Diğer yerleştirme türü ise okulların türü, kontenjanı ve bulundukları yere göre oluşturulan ortaöğretim kayıt alanı ile öğrencilerin ikamet adresleri, okul başarı puanları ve devamsızlık gibi kriterler göz önünde bulundurularak yapılacak.

Yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullara yerleştirme işlemi, il ve ilçe millî eğitim müdürlüklerince belirlenen kontenjanlara göre uygulanacak. Yerleştirme işlemleri, okulun bağlı bulunduğu genel müdürlük ile il/ilçe millî eğitim müdürlüklerinin sorumluluğunda bakanlıkça yürütülecek.

Yerel yerleştirmelerde öğrencilerin ortaokuldaki başarı puanı önemli rol oynayacak.

LGS’DE STANDART SAPMA VAR MI?

LGS sınavlarında puan hesaplaması yapılırken ilk olarak sözel ve sayısal bölümlere ait alanların her bir alt testi için doğru ve yanlış cevap sayıları belirlenecek. Ardından her bir öğrencinin her bir alt testine ait ham puanı ilgili teste ait doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının üçte biri çıkartılarak bulunacak.

MEB kılavuzunda yer alan bilgide “Her bir alt testin standart sapması, ilgili alt testin ham puanları, ortalaması ve sınava giren öğrenci sayısı kullanılarak hesaplanır” ifadelerine yer verilmiştir. Dolayısıyla standart sapma LGS sınavlarında kullanılmaktadır.

LGS DERSLERİN KATSAYI ORANLARI

  • Türkçe 4
  • Matematik 4
  • Fen Bilimleri 4
  • TC İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük 1
  • Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi 1
  • Yabancı Dil 1
Sonraki Haber