700 bin kamu işçisi için gözler işveren kesiminde

Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü görüşmelerinde yarın işveren kesiminin ilk teklifini sunması bekleniyor. 700 bin kamu işçisinin gözü kamudaki diğer sözleşmeler üzerinde de belirleyici etkisi olan görüşmelerde

Kamuda 700 binden fazla işçiyi ilgilendiren 2023 Yılı Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü görüşmelerinde süreç devam ediyor. 700 binden fazla işçinin ücretlerine yapılacak zammın belirleneceği görüşmeler kapsamında, işçi ve işveren kesimi yarın bir araya gelecek. Toplantıda işveren tarafının, ilk teklifini sunması bekleniyor.

Görüşmelerde işçi kesimini temsil eden TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ bu sene birlikte hareket etme kararı almış ve 20 Ocak'ta taleplerini iletmişti. Bu görüşmede ise gözler, işveren temsilcisi Türk Ağır Sanayii ve Hizmet Sektörü Kamu İşverenleri Sendikası (TÜHİS)'nda.

KAMU İŞÇİLERİNE İLAVE TEDİYE

Görüşmelerde işçileri temsil eden TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ heyetlerinin ortak metinlerini belirlediği metinde, "aylık brüt taban ücretin 15 bin liraya yükseltilmesi, bunun yapılmasının ardından bütün ücretlere yüzde 15 refah payı ilave edilmesi" yer alıyor. Taban ücret artışı ve refah payının eklenmesinin sonra ise birinci altı ay için yüzde 45, ikinci, üçüncü ve dördüncü altı aylar için yüzde 5'er zam ve enflasyon farkı isteniyor. Bunun yanı sıra belediye ve il özel idare şirketlerindekileri de dahil tüm kamu işçilerine ilave tediye talep ediliyor.

İŞÇİ KESİMİ BAYRAM SONUNA KADAR ÇÖZÜM BEKLİYOR

Geçen hafta sonu Türk Metal Sendikası'nın 17. Genel Kurulu'nda konuşma yapan TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay, "Kamuda 700 bin işçi. Ailesiyle beraber 3 milyon insan. Kamu toplu sözleşmeleri ile ilgili somut adım bekliyor. Onu da çözmek durumundayız. Kamu sözleşmesini sendikalarımız takip ediyor. Önümüzdeki hafta arkadaşlarımız bir toplantı daha yapacaklar. Bayram bitene kadar bu meseleyi çözeceğimizi umut ediyorum. Çünkü milletin beklentisi var." ifadelerini kullanmıştı.

TAŞERONA KADRO SEÇİM ERTESİNE KALDI

SEDA AKYÜZ / ANKARA

Kamuda taşeron olarak istihdam edilen işçilerin kadro bekleyişi sürerken Aydınlık'ın sendikalardan edindiği bilgilere göre, işçilerin beklediği kadro seçim sonrasına kaldı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının, 6 Nisan'da kapanacak olan TBMM'nin çalışmalarına kadro talebini yetiştiremediği öğrenildi.

Kamuda taşeron olarak istihdam edilen taşeron işçiler yıllardır kadro talebini gündeme getiriyor. Ancak sorun hâlâ çözülemedi. Geçici işçilerin kadroya alınması sonrası taşeron işçiler de TBMM kapanmadan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının çalışmalarını bitirmesini istedi. Ancak sendikalardan alınan bilgilere göre, Bakanlık henüz çalışmayı tamamlayamadı. İşçiler ise bu duruma tepkili. Sosyal medyadan hükümeti eleştiren işçiler, kadro taleplerini bir kez daha haykırdı.

Sonraki Haber