2024 Nobel Barış Ödülü'nün sahibi belli oldu

Norveç'in başkenti Oslo'daki Norveç Nobel Enstitüsünde yapılan basın toplantısında, 2024 Nobel Barış Ödülü Japon kuruluş Nihon Hidankyo'ya verildi. Barış Ödülü'ne dünyanın 'nükleer silahlardan arındırılması' alanındaki çalışmalarından dolayı layık görülen 'Nihon Hidankyo' merak konusu oldu.

Enstitüde yapılan açıklamada, kuruluşu, Japonya'da "hibakuşa" olarak bilinen Hiroşima ve Nagazaki'ye atılan atom bombalarından kurtulanların oluşturduğu kaydedildi.

Kuruluşun, "nükleer silahlardan arındırılmış bir dünyaya ulaşma çabaları ve nükleer silahların bir daha asla kullanılmaması gerektiğini tanıklıklarıyla ortaya koydukları" için ödüle layık görüldüğü aktarıldı.

Açıklamada, "Bir gün hibakuşa artık aramızda olmayacak ve tarihe tanıklık etmeyecek. Ancak güçlü bir anma kültürü ve sürekli bağlılıkla, Japonya'daki yeni nesiller tanıkların deneyimini ve mesajını ileriye taşıyor. Dünya çapında insanlara ilham veriyor ve onları eğitiyorlar." ifadeleri kullanıldı.

68 YILDIR FAAL

Japon kuruluşun tarihçesini ve faaliyetlerini derleNdi.

Kuruluş, ülkesi Japonya'da ulusal düzeyde "Japonya Atom ve Hidrojen Bombası Kurbanları Derneği Konseyi" (Nihon Hidankyo) ismiyle faaliyet gösteriyor.

Hiroşima ve Nagazaki'ye Ağustos 1945'te atılan atom bombalarından 11 yıl sonra, 1956'da kurulan kuruluşun merkezi, başkent Tokyo'nun Şiba Daimon bölgesinde yer alıyor.

Kuruluş, Japonya'da, bombalardan sağ kurtulanlar tarafından ülke genelinde birçok eyalette oluşturulan ulusal düzeyde "atom bombası mağdurları örgütü" olarak tanınıyor.

68 yıldır nükleer silahların kaldırılması için hem ülke içinde hem denizi aşırı çağrıda bulunan kuruluş, "artık hibakuşa olmasın" perspektifiyle kampanya yürütmeyi sürdürüyor.

Ülkede "şadan houjin" (anonim dernek) statüsünde faaliyet gösteren kuruluş, bomba mağdurlarının uğradığı zararın araştırılması ve mağdurlara yönelik yasal tazminat süreçlerini takip ediyor.

EYLEM, SERGİ, KONFERANS, DANIŞMANLIK, ÇEVRİM İÇİ MÜZE

Sağ kurtulanlara danışmanlık hizmeti veren kuruluş, "nükleer silahsızlanma" amacıyla Birleşmiş Milletler (BM) dahil hükümetler düzeyinde eylem talebinde bulunuyor.

Bünyesinde bulunan "Japonya Hidankyo Danışma Merkezi" bombadan sağ kurtulan ve ülke genelinde farklı eyaletlerde yaşayan hibakuşalara, danışma hizmeti sunuyor.

Bomba gerçeklerinin anlatılmasının yurt içi ve yurt dışında yaygınlaştırılmasını hedefleyen kuruluş, nükleer silahların imhası ve bu silahların ortadan kaldırılmasına ilişkin uluslararası konferanslar tertip ediyor.

"Nükleersizleşmeyi" kapsayan yasaların yürürlüğe girmesi ve anlaşmaların imzalanmasına yönelik propaganda yürüten kuruluşun, faaliyetlerini tanıttığı "Hidankyo Şimbun" isminde aylık bülteni bulunuyor.

"Atom Bombası ve İnsanlık" başlığıyla çevrim içi ortamda "Halen dünyada", "O gün o saat", "Acı ve öfke", "Savaş ve yaşa" başlıklı internet galerileri, Hiroşima ve Nagazaki'de o dönem yaşanan acıları gösteriyor.

Bomba atılması sonrası Japon şehirlerinde çocuklar, kadınlar ve yaşlılar dahil toplumun farklı kesimlerinin yaşadığı acılar, arşiv fotoğraflarıyla internet ortamında dünyaya açılıyor.

Sonraki Haber