‘2025 yılında istikrar dönemine geçilecek’

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, 2024 yılında gelişmiş ekonomilerde faiz artırımlarının sonlandırılması beklentisinin oluştuğunu kaydetti

Asgari ücrette 2024 yılında 595 milyar lira vergi istisnası öngördüklerini bildirdi. 2025 yılında istikrar dönemine geçileceği; 2026 yılında enflasyonun yeniden tek haneye çekileceğini söyledi. TBMM Genel Kurulunda, 2024 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi ile 2022 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Teklifi'nin görüşmelerine başlandı. Genel Kurul, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş başkanlığında toplandı. Kurtulmuş, oturumun başında yaptığı konuşmada, İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'nin kabulünün 75'inci yıl dönümü olduğunu anımsattı. Beyannamenin ilk maddesinin "İnsanlar özgür, eşit ve hak sahibi olarak doğarlar. İnsanlar birbirlerinin kardeşi olarak hareket etmek durumundadırlar." şeklinde olduğuna dikkati çekti. Kurtulmuş, şöyle konuştu:

“Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinde alınamayan o ateşkes kararı dolayısıyla bu karara sebep olanlar, bu kararın aleyhine el kaldıranlar bundan sonra Gazze'de işlenecek insanlık suçlarının doğrudan doğruya sorumlularıdır. İnsanlığın hak ve hukukunun korunduğu, yeryüzünde savaşların, haksızlıkların ortadan kaldırıldığı yeni bir dünyanın kurulması temennisi, böyle bir dünyanın kurulabilmesi için TBMM'nin bu anlamda öncü ve garantör olmak noktasında Türkiye'nin hedeflerini ortaya koyacağı yeni bir döneme geçilmesini temenni ediyorum."

ENFLASYON DEĞERLENDİRMESİ

Daha sonra Genel Kurulda Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, bütçeyle ilgili sunum yaptı. “Ekonomi politikalarını güçlü ve eşgüdümlü kararlılıkla uygulamaya devam edeceğiz. Güven ve istikrar iklimini daha güçlendireceğiz." dedi. Enflasyonda 2024'ün ikinci yarısından sonra düşüş olacağına işaret etti. Cari açığın ve işsizlik rakamlarının gerileyeceğini vurguladı. Yılmaz, ekim ayına ait en son güncel işsizlik oranının yüzde 8,5 olduğunu hatırlattı.

“Bu oran Kasım 2012'den bu yana 11 yılın en düşük oranıdır.” diyen Yılmaz, 2023 yılı geneli için işsizlik oranının Orta Vadeli Programda öngörüldüğü gibi tek haneli olacağını kaydetti. Son üç ayda açıklanan aylık enflasyon oranları ortalamasının yüzde 3,82 olduğunu belirten Yılmaz, “Bu oranının önümüzdeki aylarda daha da düşeceğini öngörmekteyiz. Bu süreçte, dezenflasyon politikalarımızın devamlılığı sağlanarak 2025 yılında istikrar dönemine geçilecek; enflasyondaki gerileme hız kazanacak, öngörülebilirlik artacak ve 2026 yılında enflasyon yeniden tek haneye çekilecektir.” değerlendirmesinde bulundu.

VERGİ İSTİSNALARI

Yılmaz, asgari ücret artışlarına ilişkin de açıklamalarda bulundu. “Asgari ücret Ocak ayında yüzde 54,7 ve Temmuz ayında yüzde 34 olmak üzere 2023 yılında kümülatif olarak yüzde 107,3 oranında artırılmıştır. Reel artış yüzde 303 olmuştur.” diyen Yılmaz vergi istisnalarının getirdiği koşulları da değerlendirdi.

Yılmaz, “2022 yılı Ocak ayı itibarıyla asgari ücreti vergi dışı tuttuk. Bu imkândan tüm çalışanlarımız yararlanmakta olup, bu kapsamda 2024 yılında 595 milyar lira vergi istisnası öngörüyoruz.” ifadelerini kullandı. Çalışan emeklilere yönelik 5 bin liralık ikramiye düzenlenmesinin yakın zamanda Meclis’ten geçmesi temennisinde bulundu.

PARASAL SIKILIK SÜRECEK

Yılmaz, yüksek enflasyon oranlarının devam etmesi nedeniyle küresel ekonomide parasal sıkılığın bir süre daha devam etmesi beklentisini dile getirdi. “2024 yılında gelişmiş ekonomilerde faiz artırımlarının sonlandırılması beklentisi yaygın hale gelmektedir.” dedi.

Sonraki Haber