208 bin kadın üreticiye kaynak sağlandı

Halkbank’ın, kadınların üretim hayatına katılımını desteklemek amacıyla düzenlediği Üreten Kadınlar Yarışması tamamlandı. Halkbank Genel Müdürü Arslan, kadın girişimcilere kullandırılan kredi bakiyesinin yüzde 48’ini üstlenerek, 208 bin kadın girişimciye 51 milyar TL kaynak sunduklarını açıkladı

Halkbank’ın, kadın girişimcileri desteklemek amacıyla başlattığı ve geleneksel hale getirdiği, Üreten Kadınlar Yarışması’nda ödüller Hilton İstanbul Bomonti Otel’de yapılan törende sahiplerini buldu. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş’ın video ile mesaj gönderdiği törene İstanbul Valisi Davut Gül de katıldı.

Kadınların girişimcilik ekosisteminde daha fazla yer alması ve finansal kaynaklara kolayca ulaşabilmeleri için Türkiye’nin üreten kadınlarına stratejik desteklerle üretim fırsatı sağladıklarını belirten Halkbank Genel Müdürü Osman Arslan, şöyle konuştu:

“Kadın girişimcileri bankamızın en kıymetli iş ortakları olarak görüyoruz. Türk bankacılık sektöründe kadın girişimcilere kullandırılan kredi bakiyesinin yüzde 48’ini Halkbank olarak tek başımıza üstlendik. Bugüne kadar 208 bin kadın girişimciye 51 milyar TL finansal kaynak sunarak üretim ve istihdam sağlayan kadın girişimcilerin başarı hikâyelerine ortak olduk.”

BÖLGESEL KALKINMAYA KATKI

Halkbank’ın sosyal fayda odaklı finansman yaklaşımı ile girişimcilik ekosistemine yeni bir boyut kazandırdığını ifade eden Osman Arslan, “Kadınlarımızla el ele vererek Türkiye’nin istihdam hamlesine güçlü katkı sağladık. Ülkemizin 7 bölgesinde ve Kıbrıs’ta düzenlediğimiz ‘Üreten Kadınlar Buluşmaları’ ile kadın kooperatiflerinin ve kadın girişimcilerin bölgesel kalkınmada öncü rol üstlenmelerine ve kadın istihdamının artmasına vesile olduk. Ülkemizde kadınların istihdamdaki payı yüzde 32 iken; kadın girişimci müşterilerimizin çalışanlarının yüzde 58’inin kadın olması girişimcilik ekosistemine verdiğimiz desteğin kadın istihdamına da pozitif yansıdığının göstergesidir.” diye konuştu.

ÜRETEN KADINLAR AKADEMİSİ

Hayatın her alanında kadınların güçlenmesini destekleyen bir banka olarak daha fazla sorumluluk üstlenme konusunda kararlı olduklarını da vurgulayan Osman Arslan, “Bir güzel haberi daha sizlerle paylaşmak istiyorum. 2024 yılında Üreten Kadınlar Akademisi ile ülkemizin 7 bölgesinde kadınlarımıza şirket kurma ve markalaşma yolculuklarında doğru adımları atabilmeleri için çeşitli eğitimler vereceğiz. Markalaşmanın önemi, şirket yönetimi ve e-ticaret gibi konularda alanlarında uzman iş insanları ile eğitim, sohbet ve paneller düzenleyerek kadın girişimcilerimize katkı sağlayacağız.” dedi.

Üreten Kadınlar Yarışması’nda ödülleri; 'KOBİ Üretici Kadın Girişimci' kategorisinde Bursa’dan Era Grup Alüminyum, ‘Mikro Üretici Kadın Girişimci' kategorisinde Denizli’den Lupa Nut Makina Mühendislik, 'Kadın Kooperatifleri' kategorisinde Ankara’dan Ayaş Akkaya Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ve 'Sıfır Atık' kategorisinde İzmir’den AnadOlive Gıda kazanan girişimciler oldu.

DOMATES HASADINDAN SALÇA ÜRETİMİNE

'Kadın Kooperatifleri' kategorisinde yarışmayı kazanan Ayaş Akkaya, Tarımsal Kalkınma Kooperatif Başkanı Zehra Varol, kadınlar için üretimin çok kıymetli olduğunu belirterek şöyle konuştu: “Biz tarlada domates hasadı yapan kadınlar olarak yetiştirdiğimiz domateslere katma değer katmaya başladık. 2018’den bu yana salça üretimi yapıyoruz. Kooperatifimizi 11 kadın çiftçi arkadaşımızla birlikte, domatesleri katma değerli hale getirmek için kurduk. Daha sonra salça üretimi tesisi projesine girdik. Ayaş bölgesinin domatesinin kendisine has lezzeti var. Biz de bu domateslerden hiçbir katkı maddesi kullanmadan salça, domates sosu üretiyoruz. Ayrıca biber salçası ve kahvaltılık ezme de üretiyoruz. Halkbank’ın kadın üreticilere vermiş olduğu destek çok kıymetlidir. İlçemize Halkbank şubesi açılalı 2 sene oldu. Kolaylıkla kredi kullandık.”

GERİ KAZANIMDAN CEP TELEFONU EKRANI

Bolu Teknoloji Geliştirme Bölgesinde cep telefonu ekranı üretimi yapan ve yarışmanın finalisti olan FİXİST kurucusu Esra Abay, firmasıyla ilgili çalışmaları şöyle anlattı: “Geri kazanımdan cep telefonu ekranı üretimi yapıyoruz. Geri kazanımdan üretimi çok önemsiyorum. Ülkemizdeki elektronik atığa dönüşmüş cep telefonu ekranları değerlendirerek ithalatı da engelliyoruz. Ürettiklerimizin büyük bir kısmıyla ihracat da yapıyoruz. Bu anlamda önemli bir katma değer üretiyoruz. Şu an Ticaret Bakanlığı tarafından lisanslı cep telefonu merkezlerine de ürün veriyoruz.”

ASKER VE POLİS KIYAFETLERİ KADINLARDAN

Sinop’un Gerze ilçesinde askeri üniforma üretimi yapan Çiğdem Özcan ise kurucusu olduğu Çiğdem Tekstil firmasının çalışmalarını şöyle tanıttı: “Sinop Gerze’de 2017 yılında kadın girişimci olarak bir ilke imza attık. 12 kadın arkadaşımızla birlikte bu işe başladık. Şu an 250 çalışanımız var ve 195’i kadın. Askerlerimizi giydiriyoruz. Jandarmayı, özel harekâtı, polislerimizi biz kadınlar olarak giydiriyoruz. Kadınımızın dokunduğu her şey çoğalır. Bütün ürünlerimizi kadınlarımızla üretiyoruz.”

Sonraki Haber