21 Kasım Medyanın Halleri

Hazırlayan :Ercan Dolapçı

MARKET MESELESİ

SERKAN FIÇICI / AKŞAM

Dolar durdu. Akaryakıt zıplamıyor. Elektrik yerli yerinde. Yılbaşı da gelmediği için asgari ücret henüz yükselmedi. Yani işçilik maliyetleri de artmadı. Neye baksan yatay seyirde.

Sadece marketleri tutamıyoruz. Etiket değiştirmekten perişan oldular. Yüzde 100 de yetmedi. Yüzde 1000 kazandılar. Zam üstüne zam koydular. Doyuramadık. Doymadılar. Devlet ceza kesiyor. Tınlamıyorlar. Millet beddua ediyor. Umursamıyorlar. Bir ürün yoktur bu yüzden fiyatı çoktur. Böyle bir durum söz konusu değil. Bolluk var bolluk!

Tarımda, hayvancılıkta üretim rekorları kırılıyor. Nasıl mı? Türkiye'nin kendisine yetebilme oranlarına bakalım.

Buğdayda %102, patateste %107, fındıkta %553, şeker pancarında %100, kuru soğanda %114, kayısıda %398, nohutta %122, incirde %502, ayçiçeğinde %62,5, sütte %107, beyaz ette %136, balda %111, kırmızı ette %100, yumurtada %123...

Bu kadar da değil...

Çavdar, bakla, bezelye, biber, domates, havuç, hıyar, kavun, karpuz, patlıcan, pırasa, limon, mandalina, portakal, Antep fıstığı, üzüm, elma, şeftali ve kiraz gibi pek çok üründe yeterlilik oranları %100'ün üzerinde.

Türkiye fındık, kiraz, ayva, incir ve kayısı üretiminde, buğday unu ihracatında dünya birincisi; büyükbaş ve küçükbaş hayvan varlığında Avrupa Birliği ülkeleri arasında ilk sırada...

Yani... Okyanusları aşmışız, derelerde boğulmak isteniyoruz. Seçime şunun şurasında pek bir şey kalmadı.

‘ABD TARİHİ HATA YAPTI’

MAHMUT ÖVÜR / SABAH

Bu yüzden CENTCOM, suçu Suriyeli göçmenler üzerinden hükümete yıkıp ortalığı karıştıracak kirli bir plan yaptı. Seçilen kişilere bakın, hepsi Suriye kökenli ve Arap... Eğer terörist kadın yakalanmasıydı, YPG ile alakaları olduğunu ispatlamak epey zaman alacaktı.

Ama tezgâh tutmadı. Bir güvenlik analistinin deyimiyle "ABD hırsına yenilip tarihi hata yaptı" ve elemanları yakayı ele verdi.

Aslında her şey en ince ayrıntısına kadar ayarlanmış ve tıkır tıkır işleyeceğine inanılmıştı. Mesela Edirne'den yurtdışına çıkışta, teröristleri 4 Moldovalı ve bir Bulgar bekliyordu.

Sahi böyle küresel bir operasyonu kim yapabilir?

Operasyonu göçmen Araplar yapacak, yurtdışına çıkışı Moldovalı ve Bulgarlar üstlenecek.

Gördüğünüz gibi talimatları YPG'liler verse de plan CENTCOM imzalıydı. Tıpkı geçmişteki Gladyo operasyonları ve suikastları gibi... Geçmişte ABD kendisini saklamayı başarıyordu ama artık başaramıyor.

Şimdi kadın teröristin kısa sürede yakalanması, bağlantıların Münbiç'e, Kobani'ye uzanması, adresin YPG ve destekçisi CENTCOM'u göstermesi işin rengini değiştirdi.

"Terörle alakamız yok" demelerinin ve telaşlanmalarının nedeni bu...

RUSYA VETOSU NASIL KALKTI?

DENİZ KİLİSLİOĞLU / MİLLİYET

Bu haftanın kuşkusuz en önemli gelişmesi 22 Temmuz’da imzalanan ve süresi 19 Kasım’da bitecek “tahıl koridoru” anlaşmasının süresinin 120 gün daha uzatılmasıydı. Rusya’nın “anlaşmanın lafzına uygun şekilde işlemediğine” dair açıklamalarını ve itirazlarının sebeplerini pek çok kez bu köşede yazmıştım. Moskova yönetiminin son ana kadar o çekinceleri sürdü. Peki ne oldu da Rusya “tamam” dedi? Hiç kuşkusuz liderler düzeyinde görüşme önemliydi ancak perde arkasında Birleşmiş Milletler ve Rus heyetleri uzun süredir müzakere halindeydi. Kilitlenme noktası ise Rusya’nın “az gelişmiş ülkelere gönderilmek üzere” ihraç ettiği gübreyi taşıyan gemilerinin Avrupa’nın dört kritik limanında mahsur kalmasıydı. Rus gübresine dönük yaptırım kararı olmasa da Rus gemileri sigorta sorunları yüzünden limanlardan çıkamıyordu. Hollanda’nın Rotterdam, Finlandiya’nın Kotka, Belçika’nın Antwerp ve Almanya’nın Hamburg limanlarında sıkışan Rus gübresinin miktarı yaklaşık 300 bin tondu.

BM Genel Sekreteri bu krizi aşabilmek için öncelikle Rus gübresini “Dünya Gıda Programı (WFP)” şemsiyesi altına alma formülünü geliştirdi. Ardından da Eylül ve Ekim ayı boyunca Avrupa liderleriyle görüşmeler yaptı. Ayrıca BM Ticaret ve Geliştirme Ajansı yetkilileri dört büyük limanın temsilcileri ile görüştü. Moskova, gemilerin çıkışıyla ilgili adım görmek istediğini söyledi ve anlaşma uzatıldıktan sonra sürecin kesilmemesinin garantisini istedi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderler düzeyinde yaptığı görüşmeler de teknik düzeyde yapılan bu görüşmeleri tamamlayıcı nitelikteydi.

Sonraki Haber