210 bin çay üreticisi taban fiyat bekliyor: Yüzde 30 artış talebi

Üretici yaş çay taban fiyatının 4 lira 40 kuruş olarak belirlenmesini istiyor. Çaydaki kota sorununun çözülmesi, üreticinin özel sektöre düşük fiyattan çayını vermek zorunda kalmaması için devletin müdahalesinin gerektiği belirtiliyor.

Mayıs ayında başlayacak çay hasadına sayılı günler kaldı. Üretici, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın açıklayacağı taban fiyatı bekliyor. 2020 yılında 3 lira 40 kuruş olan fiyatın yüzde 30 artarak 4 lira 40 kuruş olması istendi.

Rize Ziraat Odası Başkanı Nevzat Paliç, 2020 yılında tarım ürünlerinde en düşük fiyatın çaya verildiğini belirterek, “Geçen yıl, fındık fiyatlarında yüzde 33, çayda yüzde 12 artış yaşandı. Gübreye gelen zamlar, girdi maliyetleri ve işçi maliyetleri çok yüksek. Bunlar göz önünde bulundurularak bu yıl yüzde 30 fiyat artışı istiyoruz” dedi.

Hava şartları nedeniyle çayın henüz yeşillenmediğini, bayram sonunda hasadın yoğunlaşacağını belirten Paliç, “Vatandaşın sıkıntısı var. Mayıs ayında parasını alabilmek için ayın sonuna kadar çayını satmak için adeta yarışacak. Kota nedeniyle mayıs ayı sonuna kadar izdiham yaşanacak” ifadelerini kullandı.

36 YILDIR ÜRETİCİYİ BİR YIL MEMNUN ETTİ

Geçen yıl bin 450 bin ton çayın yüzde 40’ının özel sektör tarafından düşük fiyata alındığını belirten Paliç sözlerini şöyle sürdürdü:

“Çaydaki kota dolduğunda vatandaş özele gidiyor. Onlar da günde iki kez fiyat değiştiriyorlar ya da bir sene vadeli alıyorlar. Üreticiye bir sene sonra aynı parayı veriyorlar. Sonra da ‘artış yapmadık’ diyorlar ya da yaş çay yerine kuru çay veriyorlar.”

Özel sektörün 36 yıldır var olduğunu yalnızca 2017 yılında, bir sene üreticiyi memnun ettiğini belirten Paliç, “Bize Çaykur da lazım, özel de lazım, sadece dürüst olmalarını istiyoruz” dedi.

Türkiye’ye kaçak yollardan çay girdiğine de işaret eden Paliç, “Üretici de, işleyen de, içen de memnun kalsın istiyoruz. Kendi üreticimizin ürettiği çaya önem verelim ki daha kaliteli çayımız olsun. 210 bin çay üreticisi memnun değil” ifadelerini kullandı.

GÜBRE FİYATLARI YÜZDE 50 ZAMLANDI

Çay Üreticileri Dayanışma Derneği (ÇAYUDAD) Başkanı Mustafa Mavi de bu yıl hasat edilecek çayın kaliteki olduğuna işaret etti. “Geçen yıl en zoru yaşadık, salgın nedeniyle dışarıdan işçi gelemedi, ancak bu yıl daha kontrollü bir şekilde tecrübeli olarak bu yılı geçireceğiz” diyen Mavi, yaş çay taban fiyatının enflasyon zammının altına düşmemesi gerektiğini belirtti. Mavi, şöyle sürdürdü:

“Geçen yıl gübre fiyatları sabit kalmıştı. Çay taban fiyatı da düşük kalmıştı. Bu yıl gübre fiyatlarında yaklaşık yüzde 50 bir zam oldu. Onun için yaş çay taban fiyatının da bu denli yükselmesini istiyoruz. Üretici bu konuda mağduriyet yaşadı. Zaten üreticinin yüzde 80'i desteklemeden yararlanamıyor. İnşallah bu yıl yaş çaya zam verildiğinde desteklemeye de aynı oranda zam yapılır.”

ÇAY KOTASI KALDIRILSIN

Vatan Partisi Rize İl Başkanı Salih Öksüz de konuyla ilgili yaptığı açıklamada fiyattan çok çay kotasının üreticiyi sıkıntıya düşürdüğünü söyledi. Öksüz, “ En önemli husus, çay kotasının kaldırılması. Ya da özel sektörün, devletin verdiği fiyattan aşağı çay almasının engellemesi gerekiyor. Her yıl aynı sorun ile boğuşuyoruz. Sezon açılır açılmaz kota önümüze getiriliyor, çayımızı mecburi olarak özel sektöre satıyoruz. Bizi bu mahkûmiyetten kurtarmak devlet büyüklerimizin görevidir” dedi.

'ÇAYIMIZI KENDİMİZ TOPLARIZ'

Öksüz, salgın sebebiyle kaçak yollarla şehre gelmeye çalışan Afganistan ve Senegal'li işçilerin olduğunu belirterek, “Bazıları yollardaki denetimlerde yakalandı. Daha sıkı tedbirlerin alınmasını istiyoruz. Virüsün farklı farklı varyantları ile boğuşmak istemiyoruz. Rizeliler olarak geçen yıl çayımızı kendimiz topladık ve yine toplarız” dedi.

Sonraki Haber