22 Mart Medyanın Halleri
Hazırlayan: Beyhan Korkman
FETÖ İLE MÜCADELEDE SON DURUM
NEDİM ŞENER- HÜRRİYET
Fetullahçı Terör Örgütü kapsamında; 669 bin 431 kişi hakkında adli işlem yapıldı, takipsizlik dışında kalan 227 bin kişi hakkında karar verildi, 125 bin kişinin soruşturma ve yargılaması devam ediyor. Süren ve tamamlanan davalarda toplam 179 bin kişi hakkında adli kontrol kararı verildi. Cezaevlerinde ise 1.196’sı tutuklu, 19 bin 360 hükümlü toplam 20 bin 556 FETÖ mensubu bulunuyor.
RUSYA VE ÇİN TEHDİDİN NEREDEN GELDİĞİNİ GÖREMEYECEK HALDE DEĞİLLER
HASAN BASRİ YALÇIN- SABAH
Uluslararası siyaset öyle bir noktaya gelir ki, ticari avantajların hepsi bir kenara bırakılmak zorunda kalır. Dahası Çin Batı'nın Rusya'ya bile aşamalı yaptırım uyguladığını, kendisine böyle bir yaptırım yapılamayacağını bile düşünüyor olabilir. Çünkü Batı ile yapılan ticarette batının da kendisine bağımlı olduğunu düşünebilir. Bu nedenle Çin daha cüretkâr olabilir. Sırf ticaret nedeniyle Rusya'yı desteklemekten çekineceğini çok sanmıyorum. Sadece Çin'in kararını geciktirecektir.Kimileri Rusya ile Çin arasında Asya'da bir rekabet olduğunu bu nedenle Çin'in Rusya'ya destek vermeyeceğini iddia ediyor. Bu çok doğru değil. Evet, her iki ülke birbirinden tehdit algılıyor olabilir ama asıl güçlü tehdidin nereden geldiğini göremeyecek halde değiller.
MİLLET İTTİFAKINDA FORMÜL ARAYIŞLARI
ABDÜLKADİR SELVİ-HÜRRİYET
Ön plana çıkan iki öneri var.
1- Altı parti olarak ortak cumhurbaşkanı adayı belirlemek. Cumhurbaşkanlığı seçiminde birlikte hareket edip milletvekili seçimlerine CHP ve İYİ Parti listelerinden girmek.
2- Cumhurbaşkanlığı seçiminde birlikte hareket edip milletvekili seçiminde ayrı bir ittifak kurmak.
3- Bu durumda CHP ile İYİ Parti’nin oluşturduğu Millet İttifakı devam edecek. Temel Karamollaoğlu, Ahmet Davutoğlu, Ali Babacan ve Gültekin Uysal’ın CHP listelerinden seçimlere girmesinin AK Parti’ye yarama ihtimaline karşılık üzerinde tartışılan bir başka model ise “Muhafazakâr-Merkez Sağ İttifakı” olarak adlandırılıyor. Saadet Partisi, DEVA, Gelecek ve Demokrat Parti ayrı bir ittifak kuracak. Dört parti milletvekili seçimlerine bir partinin listesinden girecek.
4- Bir başka öneri ise küçük partilerin liderlerinin yani Karamollaoğlu, Babacan, Davutoğlu ve Uysal’ın CHP ya da İYİ Parti listelerinden seçimlere girmesi yerine 6 partinin de küçük partilerin güçlü olduğu yerlerde o partilerin listesinden seçimlere girmesi.
Bu modelin aynı zamanda küçük partilerin yüzde 3 oranını aşıp Hazine yardımından yararlanmasının önünü açacağı iddia ediliyor.
ÇANAKKALE’DE ATATÜRK İZMİR DE APO
KURTULUŞ TAYİZ- AKŞAM
CHP'li siyasetçiler ile Sözcü Gazetesi, Tele1 TV, Oda TV, Yeni Çağ ve Cumhuriyet gazetesi, günlerdir bu köprü açılışı sebebiyle organize şekilde "Atatürk" yalanları yayıyor.
1915 Çanakkale Köprüsü'yle Atatürk'ün mirasının yok edildiği yalanını tekrarlayıp duruyorlar.
Bu ideolojik kutuplaştırma çabaları keşke biraz tutarlı olsaydı. Bu bile Türkiye için bir anlama gelebilirdi. Ortada katı ideolojik bir çizgi veya hat da söz konusu değil; yaptıkları, Atatürk üzerinden belirli bir seçmen kitlesi üzerinde hamur gibi oynamaktan ibaret.
Muhalefet cephesinin tutarsızlığını en iyi ortaya koyan resim İzmir Kordon'dan PKK/HDP'nin "BijiApo"lu mitinginden geldi. Atatürk'ün düşmanı denize döktüğü yerde dün CHP himayesinde "PKK-APO" sloganları yükseliyordu. Çanakkale'de "Atatürkçülük" yapıp, İzmir'de PKK-APO sloganları atan HDP'yle ittifak içine girmek ne kadar tutarlı?
CAMİ BOMBALANDI HABERLERİNİ BÖYLE YAYDILAR
FARUK BİLDİRİCİ - BİRGÜN
Ukrayna’da Türklerin sığındığı caminin bombalandığı haberleri, ilk olarak 11 Mart’ta medyaya yansıdı. Doğrulanmamış olmasına rağmen bazı internet sitelerinde yayımlandı. Şirin Payzın da Halk TV’de Ukrayna’dan yaptığı yayında “Mariupol’de camilerin de hedef alındığını” söyledi. Ardından “Ama bazen gelen haberler sonrasında farklı çıkabiliyor onun için temkinli olarak aktarıyorum” diye de ekledi.
12 Mart’ta ise aralarında, Sözcü, Yeniçağ, Cumhuriyet, Euronews, Milli Gazete’nin de bulunduğu birçok site Ukrayna Dışişleri Bakanlığı’na dayanarak Mariupol’deki caminin bombalandığı iddiasını sürdürdü. Akit’te de caminin bombalandığı haberi yer aldı.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise 13 Mart’ta, caminin bombalanmadığını, oraya sığınan vatandaşların ülkeye getirilmesi için çalışıldığını açıkladı. Yine de Türkiye “Türklerin sığındığı cami bombalandı mı? Çavuşoğlu iddialara noktayı koydu”, Milli Gazete ise “Ukrayna’da cami bombalanmıştı: Çavuşoğlu’ndan kritik açıklama” başlıklarını yeğlediler.
Maalesef savaşta bile yanlış alışkanlıklar sürdürülüyor. “İddia” ya da “söylenti” demek, doğrulanmamış ve tek yanlı verileri yayımlamaya haklılık kazandırmaz. Haberin içinde yalanlanan bilgiyi başlıkta soru işaretiyle sunmak okuru yanıltmaktır. Umarım öğrenilir artık…