25 Nisan Medyanın Halleri

Hazırlayan: Ercan Dolapçı

FETÖ’NÜN SİYASİ AYAĞI YOKTUR KULLANDIĞI SİYASETÇİ VARDIR

NEDİM ŞENER / HÜRRİYET

Türkiye’de 40 yıllık iktidarların tamamını FETÖ’nün siyasi ayağı diye adlandıranlara birkaç sorum olacak:

- 12 Eylül 1980 darbesi döneminde FETÖ elebaşı Gülen arama kararı olmasına rağmen uzun süre yakalanmadı. Sonunda gözaltına alındığında genelkurmaydan gelen bir telefonla serbest bırakıldı. Peki, darbeci Kenan Evren FETÖ’nün siyasi ayağı mıydı?

- 1983’ten sonra eğitim ve emniyet içinde yapılanırken Turgut Özal, FETÖ’nün siyasi ayağı olduğu için mi buna göz yumdu?

- 1993’ten sonra, yurtdışında okullar açarken yabancı ülke devlet adamlarına referans mektupları yazan Süleyman Demirel, FETÖ’nün siyasi ayağı mıydı?

- 1996’da Başbakan Yardımcısı Tansu Çiller, Bank Asya’nın açılış kurdelesini, “FETÖ ablası” olduğu için mi kesiyordu?

- 28 Şubat’ın post-modern darbeci askerleri, FETÖ mensubu olduğu için mi FETÖ’cülere bir şey yapmadı?

- 1999’da okullarını ve faaliyetlerini övdüğü FETÖ elebaşına, “Yurtdışına çıkın” diyerek kaçmasını sağlayan Bülent Ecevit, “FETÖ’nün siyasi ayağı mı?”

2002’den 2012’ye kadar işbirliği yapan, önce 17/25 Aralık 2013 operasyonuyla, en son 15 Temmuz darbe girişimiyle devrilmek istenen Erdoğan ve AKP, FETÖ’nün siyasi ayağı mıydı? Ya da 17/25 Aralık 2013 sürecinde FETÖ’yle işbirliği yapan Kılıçdaroğlu CHP’si FETÖ’nün siyasi ayağı mıydı?

TÜRKİYE’DE ÜRETİP AVRUPA’YA SATACAK

UFUK SANDIK / SABAH

Türkiye, Çinli markalar için Avrupa’ya giriş kapısı olacak. Çinli Chery, Türkiye’de üretim yapıp, Avrupa’ya satış hedefleyen markalar arasında.

Çin dünyanın en büyük otomotiv üreticisi. 2022'de 27 milyon adet araç üretimi gerçekleşti. Üretilen araçların çoğu iç pazarda satılıyor. 2022'de Çin otomotiv pazarında 26.8 milyon adet araç satışı gerçekleşti.

Düne kadar iç pazarda varlıklarını sürdüren üreticiler, artık yurtdışında da boy gösteriyor. Çinli üreticilerin ihracat adetleri her geçen gün artıyor. Çin'in otomotiv ihracatı üç kat artışla 2022'de 2.5 milyon adete yükseldi. Japonya ve Almanya'dan sonra en büyük ihracatçı oldu. Çinli markalar özellikle Avrupa pazarlarını hedefliyor. Çin'in Avrupa'ya ihracatı 2020'de 2.7 milyar dolar seviyesindeydi. 2021'de bu rakam 7.6 milyar dolara, 2022'de ise 15.5 milyar dolara çıktı.

Çin, bu rakamı katlamak istiyor. Ancak Avrupa, Çinli otomobilleri batılı markaların baskısıyla vergi ile durdurmayı planlıyor.

İşte bu durum hem Çin hem de Türkiye için önemli bir fırsat sunuyor. Çinli markalar, üretim üssü olarak Türkiye'yi seçerse Avrupa'ya vergisiz girme şansı bulacaklar.

SANDIKTAKİ KRİTİK DENGE DİNAMİKLERİ!..

TUNCA BENGİN / MİLLİYET

Sandığa giden yolda son 20 gün... Asıl kampanya şimdi başlıyor. Artık doğrudan sahaya odaklanma, halkın nabzını tutma, hatta bire bir markaj, ikna zamanı. Çünkü kamuoyu araştırmacılarına göre; seçmenlerin büyük bölümü kararını vermiş durumda, yüzde 8-10’luk bir kitle ise sandığa gidip gitmeme ya da tercih konusunda hala kararsız. Dolayısıyla siyasi partiler açısından hem kararlı seçmene dönük olası son dakika “kafa karışıklığına” geçit vermeme hem de kararsızları ikna etme anlamında oldukça hareketli ve hararetli bir süreç söz konusu… Evet her iki ittifak lehine, aleyhine sonuçlar öngören kamuoyu araştırmaları havada uçuşuyor ama genel olarak bakıldığında söylenildiği kadar net bir durum olmadığı da ortada. İlk turda biterse kim kazanırsa kıl payı ipi göğüsleyecek gibi. Yekten bıçak sırtı durumu yani. Bu anlamda da seçimin kaderini etkileyecek hassas denge dinamikleri var…

TÜRK DÜNYASI VİZYONU – 2040

ELNUR PAŞA / TÜRKGÜN

Türk dünyasında yaşanan olumlu gelişmeler uluslararası teşkilatlarımızı da etkilemektedir. İstikrarlı iç politika, başarılı dış politika ister istemez birey, toplum ve teşkilatlarımızın faaliyet alanlarına da tesir etmektedir. Al Farabi Kazak Ulusal Üniversitesi desteğiyle 14-15 Nisan 2023 tarihinde Almatı’da Türk Akademisinin kurul toplantısında alınan kararlar gelecek açısından önem taşımaktadır.

Bu toplantıda alınan diğer kararlardan biri de TDUBAB dönem başkanlığının Kırgız Cumhuriyeti Ulusal Bilimler Akademisi’nden Tataristan Ulusal Bilimler Akademisi’ne geçmesi oldu. Etkinlikte bilimsel iş birliğine vurgu yapılarak çevre ve su kaynaklarının kullanılmasına ilişkin sorunlar ve yeşil enerji gibi alanlarda ortaya çıkan problemlere karşı ortak araştırma programları ve projelerin uygulanması, aynı zamanda çağdaş teknolojilerin gelişimi ve kullanılmasına dair konulara değinildi.

Türk devletleri bilim insanları arasında Türk halklarının kültürü, edebiyatı, dilleri ve ortak tarih araştırmalarını konu edinen beşeri bilimler alanındaki etkileşimin derinleştirilmesi hususunda fikir alışverişi yapıldı. Toplantı katılımcıları, Türk bütünleşme sürecinin mevcut aşamasında, Türk devletlerinin karşı karşıya olduğu acil görevin, başta fen bilimleri olmak üzere Türk ülkeleri arasındaki bilimsel ve teknolojik iş birliğinin kapsamlı bir şekilde derinleştirilme konusu olduğunu belirttiler.

ATATÜRK CHP'SİNİN TRUVA ATINA DÖNÜŞME HİKAYESİ

KURTULUŞ TAYİZ / AKŞAM

Kemal Kılıçdaroğlu, ABD'nin taşeron örgütü PKK'ya alan açabilmek için seçilen bir aday. Stratejik bir piyon da diyebiliriz kendisine.

Amaç ve hedefleri kısmına gelirsek...

7'li koalisyon Cumhurbaşkanlığını ve Meclis'te çoğunluğu ele geçirebilirse Türkiye'yi yuvarlayacağı girdabın sonu yok. Ayrıştırma, bölme, parçalama, iç savaş, işgal vs... Suriye ve Irak örneği önlerinde bir model. Duruma ve şartlara göre hareket edecekler şüphesiz. Türkiye'yi zayıflatıp güçten düşürecek, parçalayıp bölecekler.

Sonraki Haber