27 Ağustos Medyanın Halleri

27 Ağustos Medyanın Halleri... Köşe yazarlarının gündemi ne? Gazetelerde neler var? Köşe yazılarında öne çıkanlar neler?

HABERDAR OLMAYALIM, KONUŞMAYALIM İSTİYORLAR

HAŞMET BABAOĞLU-SABAH

Şimdi eğri oturup doğru konuşalım...

Telegram uygulaması üzerinden takip ettiğim Gazze kanallarından anı anına gelen görüntüler olmasa ne yapardım?

Bizim tv kanallarının izleyicileri gibi Tel Aviv'de çalan sirenlerin aldatıcı seslerinden ötesini bilemezdim...

Lakin bakın geçen gece ne oldu?

Telegram kurucusu Pavel Durov Fransa'da havaalanında gözaltına alındı...

Konu bizde anlatıldığı gibi "Fransa yasalarına uymamak"tan ibaret değil..

Hakkındaki suçlamalar upuzun ve global.

Fransa'yı başka ülkeler izleyecek...

Çünkü Telegram'ın sansür uygulamadığı anti-siyonist haber kanallarının kapatılmasını istiyorlar.
Gazze ve Batı Şeria'daki Filistin hesaplarının yazdıklarından haberdar olmamızı istemiyorlar.

***

‘BELİRSİZLİK ÇAĞI’NDA KÜRESEL REKABETİN GELECEĞİ

KEREM ALKİN-SABAH

Bu tablo içerisinde, Ülkemizin 'Belirsizlik Çağı' olarak adlandırılan bu 'küresel operasyon' dönemini en etkili şekilde yönetmek ve gelişmekte olan ülkeler nezdindeki 'rol model' konumunu perçinlemek için, savunma alanındaki çalışmalarını aralıksız derinleştirmesi ve tarım, gıda endüstrisiyle ilgili üretim ve stoklarını da güçlendirmesinin nedeni de bu noktada yoğunlaşıyor.

Cumhurbaşkanımızın Aksaz Tersane Komutanlığı'ndaki törende altını çizerek ifade ettiği cümleleri iyi özümsememiz gerekiyor. Savunma, tarım-gıda ve enerji gibi kritik endüstrilerde 'stratejik otonomi' anlayışıyla kendine yetebilen ülke olması, Türkiye'yi bölgesel ve küresel bir oyun kurucu ülke olarak, 'Küresel Güney' ile 'Küresel Kuzey' arasında en kritik diyalog ve işbirliği aktörü konumuna taşıyacaktır.

Küresel sistemin yeniden yapılanma sancılarını iyi okuyup, 2030 sonrası küresel rekabet dönemine güçlü bir şekilde hazırlanmayı sürdürüceğiz.

***

POST-TRUTH DÖNEM VE HAKİKATİN ZEHİRLENMESİ

TURGAY YERLİKAYA-YENİ ŞAFAK

Son dönemde sağlık başta olmak üzere siyaset alanında karşılaşılan yalan haber rüzgarı, içerisinde bulunduğumuz dönemin zorluklarını çok açık biçimde göstermektedir. Örneğin son günlerde bir hastalık türü üzerinden ortaya atılan iddialar ciddiye alınmakta ve ilgili bakanlığın açıklamalarına rağmen halk sağlığı ile ilgili şüpheler giderilememektedir.

Pandemi döneminde sıklıkla karşımıza çıkan bu durum, otoriteye yönelik güveni sarsmayı hedeflediği gibi toplum sağlığını tehdit edebilecek hususlarla ilgili de kafa karışıklığı yaratmaktadır.

Gerçeklik sonrası dönemi en iyi anlatan örneklerden birisi de ana muhalefet partisinin lideri ile ilgili ortaya atılan iddialar. Bir iddiadan fazlası haline gelen ve kamuoyunda tanınan kişi ve gazeteler aracılığıyla yaygınlaştırılan bazı iddiaların dolaşım ve etki gücü düşünüldüğünde, insanın hayret edesi geliyor.

İddialar o kadar gerçekmiş gibi tartışılıyor ve kamuoyunda yankı uyandırıyor ki iddialara muhatap olan siyasetçi konuyu hastane kayıtları ve filmleri üzerinden açıklamaya zorlanıyor.

Tüm bu gösterge ve örnekler, gerçekliğin etkisini yitirdiği ve herkesin kendi gerçeklik algısı içerisinde dünyayı yorumladığı bir çağda olduğunu gösteriyor artık.

Yankı odaları aracılığıyla kendi hakikatini yaratan ve onu mutlak hakikat olarak dayatma hevesinde olan kapalı yapılar da hesaba katıldığında, ne denli zor bir dönemde yaşadığımız gerçeğini idrak edebilmiş oluruz.

Sonraki Haber